Ξεκίνησε σαν μια ιδέα που εξελίχθηκε σε πράξη από εθελοντές με ανησυχία για το θαλάσσιο περιβάλλον. Το ημερολόγιο έγραφε 2017 όταν αποφάσιζαν να ασχοληθούν με την εγκατάσταση σταθμών συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων σε διαφορετικά σημεία της Ελλάδας.
Και το αποτέλεσμα ήταν τόσο ενθαρρυντικό που αυτή η δική τους ιδέα διακρίθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανάμεσα σε άλλες 472.
Οι σταθμοί λειτουργούν σαν κόμβοι για τη συνεργασία, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων πάνω στην αποτελεσματική διαχείριση θαλάσσιων απορριμμάτων, την ανακύκλωση και την επαναξιοποίησή τους. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία που δημιουργήθηκε με το όνομα Aegean Rebreath ανακάλυψε το 2019 στην Άνδρο μια υποθαλάσσια χωματερή αλλά και βαρέα μέταλλα κοντά στο Νεώριο της Σύρου.
Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, δημιουργήθηκαν οκτώ σταθμοί συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους μετά από την υπογραφή μνημονίου με τις δημοτικές αρχές ενώ αναπτύσσονται συνεργασίες συνολικά με 13 παράκτιους και νησιωτικούς δήμους σε όλη την Ελλάδα.
«Οι δήμοι μπορούν να προσεγγίσουν χρηματοδοτικές ευκαιρίες ενώ για τη χρηματοδότηση καμία πολιτική δεν μπορεί να πετύχει αν και οι πολίτες δεν καταλάβουν το νόημα των παρεμβάσεων» τόνισε ο ιδρυτής της εταιρείας Γιώργος Σαρελάκος μιλώντας σε διαδικτυακό εργαστήριο που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου «Blue Crowdfunding», σχετικά με τη συμμετοχική χρηματοδότηση έργων «γαλάζιας οικονομίας», που αφορούν την αξιοποίηση των ακτών, των θαλασσών και των ωκεανών.
Μέχρι σήμερα η Aegean Rebreath, αξιοποιώντας ευκαιρίες συμμετοχικής χρηματοδότησης από φορείς, εταιρείες, επιμελητήρια και πολίτες, κατάφερε να πραγματοποιήσει 47 διευρυμένες δράσεις κατά τις οποίες συλλέχθηκαν πάνω από 35 τόνοι απορριμμάτων. Αυτά ταξινομήθηκαν σε μια βάση δεδομένων που διαχωρίζει τα απορρίμματα σε 218 κωδικούς. Το παράδειγμά της παρουσιάστηκε στο εργαστήριο ως μια καλή πρακτική γαλάζιας οικονομίας σε συνδυασμό με συμμετοχική χρηματοδότηση.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «Blue Crowdfunding», στο οποίο μετέχει μέσω του Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας Interreg Mediterranean 2014-2020, στοχεύει να βελτιώσει τις δεξιότητες των εμπλεκόμενων φορέων στους τομείς της γαλάζιας ανάπτυξης και οικονομίας στην περιοχή της Μεσογείου, ενισχύοντας την καινοτομία μέσω συμμετοχικής χρηματοδότησης.