Σε 6,1% διαμορφώνεται η απόδοση του επενδεδυμένου κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2022-2025, με βάση τη χθεσινή απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια.
Η απόφαση του Ρυθμιστή, απέχει πολύ από την εισήγηση του διαχειριστή για καθορισμού του WACC σε 7,5% και δημιουργεί ισχυρές αναταράξεις μεταξύ των δύο πλευρών που χρειάστηκαν την παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού τις προηγούμενες μέρες.
Η ΡΑΕ ωστόσο σταθμίζοντας τις επιπτώσεις στους καταναλωτές αρνήθηκε να συμβιβαστεί με απόδοση πάνω από 6,1%, την οποία σύμφωνα με πληροφορίες αναπροσάρμοσε μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της κρίσης στον πληθωρισμό καθώς ο αρχικός σχεδιασμός ήταν τo WACC να διαμορφωθεί κάτω από 6%.
Στα επιχειρήματα μάλιστα του διαχειριστή για πολύ χαμηλές αποδόσεις, την ώρα που εξελίσσεται ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 5 δισ. ευρώ, αντιτάσσει τις αντίστοιχες αποδόσεις άλλων χωρών που το WACC διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα και συγκεκριμένα: στην Ισπανία 5,58%, στην Πορτογαλία 4,4% και στη Ιταλία σε 5%. Αν επιδεινωθεί το μακροοικονομικό περιβάλλον, τότε υπάρχει πρόβλεψη για αναθεώρηση του εγγυημένου εσόδου αναφέρουν αρμόδιες πηγές.
Ο διαχειριστής ζητούσε να αυξηθεί το WACC ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις μακροοικονομικές συνθήκες καθώς το ύψος του καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες όπως η εξέλιξη των επιτοκίων και των κρατικών και εταιρικών ομολόγων.
Σήμερα, το κόστος των δανείων από τις εμπορικές τράπεζες εκτιμάται σε άνω από 4,5% ενώ τα πιο ελκυστικά επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων φτάνουν το 3,5%.
Ο ΑΔΜΗΕ υποστηρίζει ότι το ύψος του WACC είναι κρίσιμο για την οικονομική βιωσιμότητα του Διαχειριστή ώστε να υλοποιεί απρόσκοπτα τις επενδύσεις του και ότι έχει ελάχιστη επίπτωση στον λογαριασμό του τελικού καταναλωτή.
«1% χαμηλότερο WACC του ΑΔΜΗΕ μεταφράζεται σε ετήσιο όφελος μόλις 1,70 ευρώ για έναν οικιακό καταναλωτή, δηλαδή 0,2% με 0,3% του ετήσιου λογαριασμού, ανάλογα με τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος» έλεγαν πρόσφατα κύκλοι της εταιρείας. Την επιβάρυνση για τον καταναλωτή την υπολογίζουν σε 1,78 ευρώ για το 2023, σε 2,35 ευρώ για το 2024 και σε 2,99 ευρώ για το 2025 για ετήσια κατανάλωση 4 μεγαβατώρες.
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα το εγγυημένο έσοδο για τον διαχειριστή ήταν 6,95% αλλά με φορολογικό συντελεστή 29% που σήμερα έχει πέσει στο 22% και κόστος δανειακών κεφαλαίων 5,13%.
Ο ΑΔΜΗΕ συγκρίνοντας WACC 6,4% με ένα WACC 7,52%, υποστηρίζει ότι δημιουργεί για την εταιρεία μείωση καθαρών κερδών για την τετραετία ύψους 100 εκατ. ευρώ ενώ εκτιμά ότι θα «ψαλιδίσει» το ύψος των επενδύσεων σε πάνω από 50 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, προβλέπει ότι το ελληνικό Δημόσιο θα χάσει περίπου 43 εκατ. ευρώ από μερίσματα και φόρους.
Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Θανάσης Δαγούμας, είχε προϊδεάσει προ εβδομάδων από την βουλή και για το μηδενισμό του έξτρα WACC για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις.
Όπως είχε δηλώσει, η Αρχή έχει αναπτύξει μία μεθοδολογία για την ανάλυση κόστους-οφέλους των έργων, από την οποία προκύπτει ότι είναι μεν σημαντικά, αλλά δεν παράγουν το επιπλέον όφελος που θα τεκμηριώνει premium στο WACC.
Όπως είχε αναφέρει τότε, το λάθος είναι ότι οι Διαχειριστές πιστεύουν ότι τα premium χαρίζονται. «Αν ο ΑΔΜΗΕ έπαιρνε premium WACC 2,5% για όλες τις διασυνδέσεις, τότε θα προέκυπτε ένα ποσό 500 εκατ. ευρώ στην 10ετία» είχε αναφέρει ο επικεφαλής της ΡΑΕ.
Διαβάστε ακόμα:
Χρ. Ιωάννου (ABAΞ): Εξετάζουμε πώληση περιουσιακών στοιχείων, όφελος 40 εκατ. ευρώ από τη Volterra
Ideal Holdings: Υψηλές επιδόσεις, νέες εξαγορές και επιστροφή κεφαλαίου (pic)