Ένα νέο ηλεκτρικό διάδρομο, ο οποίος θα συνδέσει την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης που σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρές δυσλειτουργίες λόγω των περιορισμένων διασυνδέσεων βάζει στο τραπέζι ο ΑΔΜΗΕ.

Όπως ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας κ. Μάνος Μανουσάκης, ο ΑΔΜΗΕ σε συνεργασία με τους αντίστοιχους διαχειριστές της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας μελετούν ένα νέο ηλεκτρικό καλώδιο που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τις περιορισμένες διασυνδέσεις στην περιοχή. Όπως είπε, μιλώντας στο 4ο OT Forum, το έργο αυτό προβάλλεται ως εναλλακτική λύση απέναντι σε ένα άλλο πολύ φιλόδοξο έργο που είχε ανακοινώσει πριν δύο χρόνια ο Πρωθυπουργός και αφορούσε την διασύνδεση με την Κεντρική Ευρώπη μέσω Αδριατικής Θάλασσας.

Το δίκτυο, όπως εξήγησε ο κ. Μανουσάκης, είναι πιο αραιό στη Νοτιοανατολική Ευρώπη σε σχέση με την Κεντρική Ευρώπη, τις συνέπειές του οποίου είδαμε το καλοκαίρι αλλά και τον περασμένο μήνα με το νέο ράλι στη χονδρεμπορική. «Μόνο και μόνο αυτό το γεγονός δημιουργεί μια κατάσταση όπου η ενότητα της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας χαλάει. Με αποτέλεσμα να έχουμε χαμηλότερες τιμές στην Κεντρική Ευρώπη και υψηλότερες τιμές στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη άμεσα να γίνουν οι ηλεκτρικοί διάδρομοι για τους οποίους μιλάμε εδώ και τόσο καιρό». Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ σημείωσε ότι επειδή τα έργα αυτά είναι πολύ μεγάλους κόστους, το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει ένα από τα δύο χωρίς να υπεισέρχεται σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το θέμα με τις διασυνδέσεις έχει θίξει ουκ ολίγες και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ το τελευταίο διάστημα, αναδεικνύοντας τις μεγάλες διαφοροποιήσεις τιμών ενέργειας μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο υπάρχει ήδη συνασπισμός δυνάμεων με τις γειτονικές χώρες με στόχο μια ευρωπαϊκή παρέμβαση που δεν είναι ορατή -τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Ο κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε χθες και στις δύο προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα δίκτυα. Η μια όπως είπε είναι ότι σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα η ενέργεια από ΑΠΕ χρειάζεται να καταναλωθεί την ώρα που παράγεται. Κάτι που σήμερα δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν υπάρχουν ώριμες τεχνολογίες αποθήκευσης. Το δεύτερο πρόβλημα όπως τόνισε είναι ότι παλιότερα είχαμε λίγες πηγές ενέργειας ενώ τώρα έχουμε πολλές με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε περισσότερα δίκτυα για να μπορεί να «κυκλοφορήσει» η ενέργεια αυτή.

Για το καλώδιο με Κύπρο

Ο κ. Μανουσάκης αναφερόμενος στην ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο είπε ότι είναι ένα έργο που θα προχωρήσει. Αυτό το διάστημα όπως τόνισε υπάρχουν δύο πλοία που κάνουν λεπτομερείς έρευνες στο βυθό χωρίς όμως να έχει ακόμη ανάψει το πράσινο φως για την μετακίνησή τους στα διεθνή χωρικά ύδατα. Παράλληλα ανέφερε ότι κατασκευάζεται το καλώδιο, η πόντιση του οποίου προσδιορίζεται για τις αρχές του 2026. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι επαφές με ενδιαφερόμενους επενδυτές και funds από Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ εκτιμώντας ότι μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2025 θα έχει συμφωνηθεί η μεταβίβαση ποσοστού στο καλώδιο τουλάχιστον σε ένα επενδυτή. Όπως μάλιστα δήλωσε ο κ. Μανουσάκης πρόσφατα συναντήθηκε και με τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας που παρά τον πόλεμο στο εσωτερικό της χώρας δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για το έργο με στόχο εντός τριμήνου να είναι έτοιμη η μελέτη κόστους οφέλους ώστε οι ρυθμιστικές αρχές να κάνουν τον απαραίτητο διαμοιρασμό του κόστους και να ξεκινήσει η κατασκευή του.

Για την άλλη μεγάλη διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου ο κ. Μανουσάκης ανέφερε ότι το έργο αναπτύσσεται από ιδιώτη (όμιλο Κοπελούζου), ο οποίος το προωθεί και είναι σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να χρηματοδοτηθεί για τις μελέτες. Σε αυτές τις συζητήσεις και το Υπουργείο Ενέργειας της Ελλάδας και ο ΑΔΜΗΕ είναι αρωγοί είπε. «Το πιστεύουμε αυτό το έργο, το πιστεύουμε και σε σχέση με την εμπορική του διάσταση».

Η αλλαγή παραγωγικού προτύπου

Αναφορικά με την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ ανέφερε χθες πως υπάρχουν κάποιες λίγες βιομηχανίες στην Ελλάδα παραγωγής καλωδίων και μεταλλουργικές βιομηχανίες που θα μπορούσαν να επιτελέσουν ένα ευρύτερο ρόλο στην περιοχή. Αυτές όπως είπε θα μπορούσαν να συνδράμουν είτε με κίνητρα από την πολιτεία, είτε με την γρήγορη ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και να αναπτυχθούν στη βάση της κατασκευής των υποδομών της ενεργειακής μετάβασης. «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις βιομηχανίες που ήδη έχουμε να τις ενισχύσουμε, αλλά να δώσουμε και κίνητρα ούτως ώστε να έρθουν και νέες βιομηχανικές μονάδες».

Διαβάστε ακόμη

Βελτιώνεται το κίνητρο για μετατροπή ακινήτων από «Airbnb» σε ενοίκια

Νέο 5άστερο στην Ομόνοια (ξανά) άνω των 400 κλινών με ισραηλινή υπογραφή (pics)

Τα πρώτα μηνύματα από το επενδυτικό συνέδριο των ΕΧΑΕ – Μorgan Stanley στο Λονδίνο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα