Ποσοστό τουλάχιστον 51% της θυγατρικής εταιρείας ειδικού σκοπού, «Αριάδνη Interconnection» προβλέπεται να διατηρήσει ο ΑΔΜΗΕ, πουλώντας μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας έως το 49% των μετοχών.
Πρόκειται για την εταιρεία ειδικού σκοπού, που έχει συσταθεί από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για να κατασκευαστεί το μεγάλο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης «Κρήτης-Αττικής» συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.
Στο προκαταρκτικό δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης της εταιρείας, που ο ΑΔΜΗΕ έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση αναφέρεται ότι στην Αριάδνη, θα διατηρήσει την πλειοψηφία των μετοχών, με την διαφορά ότι θα πουληθεί έως 49% των μετοχών, έναντι 39% που είχε ανακοινώσει μέχρι σήμερα η διοίκηση της Επιχείρησης.
Η διαγωνιστική διαδικασία για την μεταβίβαση της συμμετοχής αναμένεται να κινηθεί μέσα στο 2021 αφού εκκρεμεί η έγκριση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Ο λόγος είναι ότι η εταιρεία είχε αρχικά συσταθεί για να στεγάσει ένα έργο PCI με την συμμετοχή της Κυπριακής εταιρείας Euroasia Interconnection, η οποία πλέον έχει αυτονομηθεί από το έργο.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΡΑΕ έχει παραπέμψει την υπόθεση στην Κομισιόν προκειμένου να αποφανθεί για την συμβατότητα του διαγωνισμού με τις ευρωπαϊκές πρακτικές.
Για την Αριάδνη Interconnection, υπάρχει αρχικά επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο μάλιστα είχε εκδηλωθεί και στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ από την κινεζική State Grid, η οποία συμμετέχει με 24% στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ. Ταυτόχρονα, ανεπίσημο ενδιαφέρον φαίνεται να εκδηλώνεται και από ευρωπαίους διαχειριστές δικτύων (Terna, Elia) αλλά και επενδυτικές εταιρείες.
Τους προηγούμενους μήνες, υπήρξαν πληροφορίες που η διοίκηση δεν έχει διαψεύσει για συζητήσεις και με μεγάλους εγχώριους ομίλους όπως η ΤΕΡΝΑ και ο όμιλος Κοπελούζου στη λογική της δέσμευσης χωρητικότητας στην μεγάλη διασύνδεση του ΑΔΜΗΕ.
Οι δύο όμιλοι σχεδιάζουν μεγάλα έργα ΑΠΕ στην Κρήτη, τα οποία θεωρητικά θα μπορούσαν να κλείσουν χωρητικότητα στο Αττική – Κρήτη και αντί να κάνουν δικές τους διασυνδέσεις, να χρηματοδοτήσουν αναλογικά το έργο και να αποκτήσουν συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Αριάδνης.
Υπενθυμίζεται ότι για τις ανάγκες του έργου, ο ΑΔΜΗΕ υπέγραψε το περασμένο καλοκαίρι δανειακή σύμβαση ύψους 400 εκ. ευρώ με την Eurobank για τη χρηματοδότηση μέρους του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης–Αττικής.
Διαβάστε περισσότερα:
ΕΟΤ: Aπό τον Μάρτιο η προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό – Κονδύλι 20 εκατ. το 2021
Επίδομα 400 ευρώ: Σε επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι (vid)