Μισό βήμα μπρος και ένα πίσω κάνει το ηλεκτρικό καλώδιο Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ με φορέα υλοποίησης τον ΑΔΜΗΕ, καθώς η κυπριακή πλευρά συνεχίζει να βάζει προσκόμματα στην υλοποίηση του έργου αρνούμενη να επιβαρύνει τους καταναλωτές όσο θα κατασκευάζεται το μεγάλο και κρίσιμο έργο ενεργειακής υποδομής. Χθες λίγες ώρες μετά την πανηγυρική ενημέρωση του διαχειριστή για την έγκριση από την ΡΑΑΕΥ της μεθοδολογίας υπολογισμού εσόδου του έργου από το στάδιο της κατασκευής, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) αποφάσισε ομόφωνα να απορρίψει το σχετικό αίτημα του ΑΔΜΗΕ.
Η ΡΑΕΚ αρνήθηκε να ανάψει πράσινο φως ώστε από αρχές του 2025 να ξεκινήσει η ανάκτηση εξόδων του φορέα υλοποίησης για τα έργα κατασκευής του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης άρα και να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές. Η ΡΑΕΚ σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου Κύπρου εμμένει στην απόφασή της, η ανάκτηση εξόδων από την εταιρεία ειδικού σκοπού «Great Sea Interconnector» να ξεκινήσει με την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του έργου.
Η Ρυθμιστική Αρχή, λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή πρόσθετη απόδοση (WACC premium) που έχει ήδη χορηγηθεί, στο πλαίσιο του Κανονισμού TEN-E, ως κίνητρο για το έργο καθώς και τη μεγάλη αύξηση του κεφαλαιουχικού κόστους -όπως δόθηκε με την τελευταία τροποποίηση της Συμφωνίας Διασυνοριακού Επιμερισμού Κόστους Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος– δεν κρίνει εύλογη την εισήγηση του Φορέα Υλοποίησης (ΑΔΜΗΕ) για παροχή του κανονιστικού κινήτρου αναφορικά με την αναγνώριση εύλογης απόδοσης και εσόδου και ανάκτηση κατά την κατασκευαστική περίοδο. Τονίζεται μάλιστα στην σχετική απόφαση, ότι οποιεσδήποτε δαπάνες αφορούν την περίοδο αυτή δεν θα αναγνωριστούν και δεν θα ανακτηθούν με οποιοδήποτε τρόπο πριν από την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του έργου.
Η απόφαση των Κυπρίων, η οποία κοινοποιήθηκε ήδη στον ΑΔΜΗΕ, στη ΡΑΑΕΥ αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνεχίζει να μην δίνει ξεκάθαρη ορατότητα στο έργο, εμποδίζοντας μάλιστα και την είσοδο επενδυτών που σύμφωνα με την ελληνική πλευρά περιμένουν το τελικό ρυθμιστικό πλαίσιο για να λάβουν τελικές επενδυτικές αποφάσεις.
Τα ορόσημα του έργου
Το επόμενο κρίσιμο τετ α τετ μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να γίνει την μεθεπόμενη Πέμπτη 11 Ιουλίου που είναι η προγραμματισμένη επίσκεψη στην Κύπρο της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ. Τότε θα παρουσιαστεί στον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργο Παπαναστασίου το πλήρες τεύχος της μελέτης κόστους-οφέλους του GSI, την οποία η Κυπριακή πλευρά έχει θέσει ως προαπαιτούμενο για να προχωρήσει στα επόμενα βήματα σε σχέση με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης συνολικού κόστους 1,8 δισ.
Κατά την επίσκεψη στη Λευκωσία, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ θα έχει συναντήσεις και με τη ΡΑΕΚ «προκειμένου να διευκρινιστούν όλες οι αναγκαίες παράμετροι ώστε να οριστεί εγκαίρως το ρυθμιστικό πλαίσιο από την κυπριακή ρυθμιστική αρχή και να μην κινδυνεύσει με αναστολή λόγω καθυστερήσεων, το κόστος της οποίας, εξάλλου θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές».
Κατά τον ΑΔΜΗΕ, υπάρχει ακόμη ένα ορόσημο για το έργο που είναι η έκδοση δύο επιπλέον αποφάσεων από τις ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας και Κύπρου. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει το έργο έως τα μέσα Αυγούστου, ώστε να εκλείψει ο ρυθμιστικός κίνδυνος που υπάρχει ακόμη όπως αναφέρει και να δοθεί το πράσινο φως στην εταιρεία Nexans και στην διεύρυνση της μετοχικής βάσης του έργου.
Σε σύσκεψη που είχε τις προηγούμενες ημέρες η Κομισιόν με τον ΑΔΜΗΕ και με τους ρυθμιστές Ελλάδας και Κύπρου, ο Διαχειριστής επανέλαβε την ανάγκη να κλείσουν οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες το αργότερο έως τα μέσα Αυγούστου. Στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν έχει συγκαλέσει σύσκεψη στην αρχή της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να εξεταστεί η πρόοδος στην υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου έργου και συγκεκριμένα η πρόοδος σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο, την συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο και η πορεία των συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Η έγκριση της ΡΑΑΕΥ
Την κρισιμότητα των ρυθμιστικών αποφάσεων και των σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών έδειξε χθες ο ΑΔΜΗΕ, υποστηρίζοντας ότι με την έγκριση της μεθοδολογίας εσόδου από την ΡΑΑΕΥ απετράπη η αναστολή παραγωγής από την κατασκευάστρια εταιρεία των υποβρύχιων καλωδίων Nexans, λόγω ρυθμιστικής αβεβαιότητας. Κάτι φυσικά που δεν υφίσταται από την στιγμή που εκκρεμεί το ρυθμιστικό καθεστώς από τους Κυπρίους.
Με την απόφασή της, η ΡΑΑΕΥ προσδιορίζει επιπλέον τον επιμερισμό των λειτουργικών δαπανών σε ποσοστό 50 – 50%, υιοθετώντας την πρόταση του ΑΔΜΗΕ να αναληφθεί μεγαλύτερο μερίδιο του λειτουργικού κόστους έναντι του 37% που προβλέπεται για το Capex.
Η μεθοδολογία περιλαμβάνει επίσης και ισχυρότερη πρόβλεψη για την κάλυψη του γεωπολιτικού κινδύνου του έργου, αναφέροντας ρητά ότι θα καλυφθούν πλήρως τα έξοδα μέσω της ρυθμιστικής περιουσιακής βάσης, κάτι που αναμένεται και από την αντίστοιχη απόφαση της ΡΑΕΚ λόγω της εθνικής σημασίας του έργου και για τις δύο χώρες.
Διαβάστε ακόμη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ