Κοινό σχήμα για την ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων οπτικών ινών μέσα από το διαγωνισμό του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Ultra-Fast Broadband συνολικού ύψους 870 εκ. ευρώ, έχει συγκροτήσει ο ΑΔΜΗΕ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Παρουσιάζοντας την Δευτέρα, την στρατηγική του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στις τηλεπικοινωνίες μέσω του σχεδιασμού που υλοποιεί η 100% θυγατρική Grid Telecom, ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ κ. Μανούσος Μανουσάκης, έκανε λόγο για ένα μεγάλο επιχειρηματικό βήμα, το οποίο ακολουθούν όλοι οι Ευρωπαίοι διαχειριστές.
«Θέλουμε να εκμεταλλευθούμε το δίκτυο κορμού οπτικών ινών που διαθέτει ο ΑΔΜΗΕ, έχοντας στο μυαλό μας τόσο τους παρόχους που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα όσο και εκείνους που θέλουν να παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες στην χώρα μας από το εξωτερικό».
Όπως ανέφερε, η επέκταση της εταιρείας στα telecoms γίνεται σε μια ευνοϊκή συγκυρία διεθνώς για τρεις κυρίως λόγους: Πρώτον από την ανάπτυξη του δικτύου 5G, το οποίο θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο την ανάγκη για δίκτυο κορμού, δεύτερον τις εξελίξεις σχετικά με τα data centers, με αιχμή του δόρατος την είσοδο στη χώρα μας της Microsoft αλλά και άλλων μεγάλων παικτών της διεθνούς αγοράς και τρίτον την ανάπτυξη του Ultra Fast broadband, στο οποίο ο ΑΔΜΗΕ συμμετέχει.
Ο κ. Μανουσάκης διευκρίνισε ότι η συμμαχία με την ΤΕΡΝΑ έγινε μετά από πρόταση που κατατέθηκε προς τα τέλη Ιουνίου και προβλέπει joint venture για την από κοινού κάθοδο στο διαγωνισμό του Ultra Fast Broadband.
Ωστόσο, όπως σημείωσε, πρέπει να διασφαλιστεί από την Πολιτεία ότι αυτό το project θα είναι βιώσιμο. «Συμμετέχοντας σε αυτό το έργο δεν έχουμε πρόσβαση απευθείας στον τελικό πελάτη. Άρα το κράτος μας ζητάει να βάλουμε το 50% των απαιτούμενων επενδύσεων και να έχουμε παράλληλα εξ’ ολοκλήρου το ρίσκο. Δεν θα είμαστε όμως εμείς υπεύθυνοι για τη διείσδυση αυτών των υπηρεσιών, δεν θα έχουμε επομένως την εμπορική ευθύνη και άρα δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το πλαίσιο θα είναι πραγματικά βιώσιμο». Στο πλαίσιο του ανταγωνιστικού διαλόγου που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι, τονίστηκε ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει υποβάλλει προτάσεις 30 σελίδων. Οι συζητήσεις όμως συνεχίζονται.
Αυτό που κάνουμε, σημείωσε η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ είναι το αυτονόητο για δύο λόγους: για να αυξήσει η εταιρεία τα μεγέθη της και να συνεχίσει να παίζει το ρόλο της για την στήριξη των υποδομών της χώρας αλλά και για να αξιοποιήσει κάθε δυνατή πηγή εσόδων.
Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, δέχτηκε καταιγισμό από ερωτήσεις σχετικά με τα αντίστοιχα επενδυτικά σχέδια του ΔΕΔΔΗΕ. «Πρόκειται για συμπληρωματικές δραστηριότητες. Το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ φτάνει μέχρι τον υποσταθμό του ηλεκτρικού συστήματος από εκεί και πέρα για την ανάπτυξη της υποδομής μέχρι τους πυλώνες της υψηλής τάσης ρόλο αναλαμβάνει ο διαχειριστής» εξήγησε το στέλεχος της εταιρείας και έκανε λόγο για μη ανταγωνιστικές δραστηριότητες.
Το δίκτυο της Grid Telecom
Σήμερα, ο ΑΔΜΗΕ έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο δίκτυο κορμού οπτικών ινών 3.000 χιλιομέτρων το οποίο όσο θα ολοκληρώνονται οι διασυνδέσεις θα μεγαλώνει και θα διπλασιαστεί.
Όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Ψυρρή διευθύνοντα σύμβουλο της Grid Telecom, μέχρι το τέλος του έτους η εταιρεία θα έχει διεισδύσει στα βασικά data centers σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ σχεδιάζει την ανάπτυξη μητροπολιτικό δικτύου στην Αθήνα.
Όσον αφορά στις παρεχόμενες υπηρεσίες σήμερα παρέχονται υπηρεσίες dark fiber μέσω του εναέριου και υποθαλάσσιου δικτύου του ΑΔΜΗΕ και του συμπληρωματικού χερσαίου δικτύου της Grid.
Η λιανική αγορά δεν είναι στις βλέψεις της εταιρείας. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους μεγάλους παρόχους και στους πιο μικρούς όπου δεν υπάρχει διαθεσιμότητα δικτύου.
Τονίστηκε μάλιστα ότι με την διάθεση υπηρεσιών σκοτεινής ίνας και χωρητικότητας υπερυψηλών ταχυτήτων, υπάρχει ζήτηση για διάθεση υπηρεσιών συνεγκατάστασης εντός των Κέντρων Υπηρυψηλής Τάσης και των υποσταθμών του ΑΔΜΗΕ σε ολόκληρη τη χώρα.
H Grid έχει ήδη κλείσει την πρώτη της σημαντική συμφωνία για τμήμα του δικτύο κορμού της Wind για 15 έτη, μια συμφωνία που προυπήρχε και ανανεώθηκε.
Επιπλέον, συμμετέχει με αξιώσεις στον διαγωνισμό UFBB για τη διεκδίκηση LOTs σε συνεργασία με την ΤΕΡΝΑ Eνεργειακή ενώ είναι σε συζητήσεις και με άλλους παρόχους για συνεργασία όπως τη Vodafone και την Forthnet.
Σχετικά με τα data centers, αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα υστερεί πολύ και για αυτό υπάρχει μεγάλη ευκαιρία σε αυτόν τον τομέα.
«Η κίνηση της Microsoft είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα και όλα τα data centers που θα έρθουν μπορεί να αποτελέσουν μεγάλη πηγή εσόδων για τη χώρα και ο ΑΔΜΗΕ έχει μία μεγάλη ευκαιρία σε αυτό το κομμάτι» επισήμανε η διοίκηση.
Διαβάστε ακόμα:
ΤτΕ: Οι βασικοί άξονες λειτουργίας της Bad Bank
Lloyd’s List: Οι 12 κορυφαίοι Έλληνες στο Top 100 της παγκόσμιας ναυτιλίας