Αναθεώρηση των προϋπολογισμών των έργων του ΑΔΜΗΕ λόγω ανατιμήσεων στα υλικά κατασκευών προκαλούν οι διεθνείς αναταράξεις των τιμών με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους έως 15% των συμβάσεων που έχουν ήδη υπογραφεί ή πρόκειται να συμβολαιοποιηθούν το επόμενο διάστημα.
Υπολογίζεται ότι η υπέρβαση στους προϋπολογισμούς περιλαμβάνει έργα συνολικού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ αρχή γενομένης από τη μεγάλη διασύνδεσης Κρήτης- Αττικής άνω του 1 δισ. με βάση τα προ κρίσης επίπεδα, τα έργα της δ΄ φάσης των Κυκλάδων ύψους 400 εκατ. ευρώ, τον Δυτικό Διάδρομο, έργα αναβάθμισης ηλεκτρικών διασυνδέσεων κ.α.
Όπως δήλωσε χθες κατά την τελετή έναρξης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Σαντορίνη-Νάξου, ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, η εταιρεία βρίσκεται σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, καθώς θα πρέπει να εγκρίνει την αναθεώρηση των προϋπολογισμών των έργων που θα ενταχθούν στην περιουσιακή της βάση.
O διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης
Όπως είπε, το τοπίο έχει μεταβληθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθώς πέρα από τις ανατιμήσεις στα υλικά κατασκευών υπάρχει σοβαρή αναστάτωση και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Παρά τις δυσκολίες, ο ΑΔΜΗΕ εντατικοποιεί το σχεδιασμό των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, οι οποίες θα φέρουν φθηνότερο ρεύμα στην ελληνική αγορά και θα δώσουν περισσότερο ζωτικό χώρο στις ΑΠΕ, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ενεργειακή ασφάλεια των νησιών. Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, δήλωσε χθες ότι τα έργα των διασυνδέσεων θα αυξήσουν από 405 έως 730 MW τον ηλεκτρικό χώρο στις Κυκλάδες.
Χθες εγκαινιάστηκε η έναρξη κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Σαντορίνης, η οποία θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο αποτελώντας ένα έργο που βάζει τον ΑΔΜΗΕ στην τέταρτη και τελευταία φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων. Υπολογίζεται ότι έως το 2024 θα έχουν επίσης διασυνδεθεί η Φολέγανδρος, η Μήλος και η Σέριφος. Τα έργα αυτά που στο τέλος πληρώνουν οι χρήστες, θα επιβαρύνουν ελάχιστα σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ τους καταναλωτές και αναφέρθηκε ως παράδειγμα ότι η επιβάρυνση για ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών θα είναι μόλις 1 ευρώ.
Παράλληλα, η εταιρεία θα διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο και στις νέες διεθνείς διασυνδέσεις που αποτελούν μέρος της εθνικής πολιτικής για την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας της αγοράς.
Μέσα στον μήνα ο διαχειριστής θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με ομολόγους του σε Ισραήλ και Αίγυπτο και αμέσως μετά πρόκειται να μεταβεί στο Κάιρο για να ωριμάσουν οι συνθήκες για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας, ένα πρότζεκτ μαμούθ που έχει σχεδιάσει ο όμιλος Κοπελούζου και μπαίνει λόγω ουκρανικής κρίσης σε τροχιά υλοποίησης, με στόχο να επιταχυνθούν και οι συζητήσεις με την ΕΕ καθώς το έργο θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους.
Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ επανέλαβε χθες ότι η εταιρεία έχει ενδιαφέρον και για μετοχική συνεργασία στο πρότζεκτ της Αιγύπτου. «Επί της αρχής είμαστε θετικοί να συνεργαστούμε σε ένα έργο που πιστεύουμε». Αφού πρώτα ελεγχθούν τα ρίσκα, θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις είπε ο κ. Μανουσάκης αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής και στην διασύνδεση Αττικής-Κύπρου (Euroasia Interconnector).
Τα έργα των διασυνδέσεων του εξωτερικού θα ενταθούν καθώς επίκεινται νέο καλώδιο με την Βουλγαρία, το οποίο πιστοποιήθηκε και την περασμένη εβδομάδα στην περιφερειακή συνάντηση στην Σόφια. Υπό συζήτηση είναι η διασύνδεση με την Ιταλία, για την οποία δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα είναι 500 ή 1000 MW ενώ σε συζητήσεις είναι με την Αλβανία, την Βόρεια Μακεδονία αλλά και την Τουρκία. Τα έργα αυτά δημιουργούν μεγάλες απαιτήσεις σε κεφάλαια και ο ΑΔΜΗΕ μελετά για τη χρηματοδότησή τους ακόμη και την σύναψη ομολογιακού δανείου.
Διαβάστε ακόμη:
Siamidis: Τα νέα projects της ελληνικής εταιρείας που ντύνει τους στρατούς της Δύσης
Τροπολογία ΥΠΟΙΚ: Όλα έτοιμα για πληρωμή του νέου ΕΝΦΙΑ σε 21 ημέρες
Έρχεται νέο ηλεκτροσόκ από τον πληθωρισμό – Διψήφιο άλμα μετά από 28 χρόνια