Ένα ακόμη μεγάλο έργο υποδομής δρομολογείται από τον ΑΔΜΗΕ στο κρίσιμο πεδίο των ηλεκτρικών διασυνδέσεων.
Όπως έχει ανακοινώσει από τις 18 Νοεμβρίου η διοίκηση του Διαχειριστή, πρόκειται για το κομβικό έργο ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στο ηπειρωτικό σύστημα υψηλής τάσης, με τη διαγωνιστική διαδικασία να αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση καλωδιακών συστημάτων συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC), καθώς και δύο Σταθμών Μετατροπής, που θα κατασκευαστούν στα δύο άκρα της διασύνδεσης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα project προϋπολογισμού 630 εκατ. ευρώ για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης και 789,1 εκατ. ευρώ για τους Σταθμούς Μετατροπής, δηλαδή συνολικά 1,42 δισ. ευρώ και με ΦΠΑ 1,76 δισ. ευρώ.
Ο διαγωνισμός για τους Σταθμούς
Ήδη την περασμένη Παρασκευή 22 Νοεμβρίου βγήκε στον αέρα Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Α’ Φάσης στο πλαίσιο διαδικασίας με διαπραγμάτευση με προηγούμενη προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου και σύναψη σύμβασης για το έργο «Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση δύο σταθμών μετατροπής και δύο υποσταθμών για την ηλεκτρική διασύνδεση συνεχούς ρεύματος μεταξύ Κορίνθου και Κω (2×500 MW)».
Πρόκειται για διαδικασία με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, με βάση αποκλειστικά τη χαμηλότερη τιμή.
Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται, όπως προαναφέρθηκε, σε 789,1 πλέον ΦΠΑ και 978,48 εκατ. ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Σημειώνεται ότι η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 36 μήνες, ενώ η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των Αιτήσεων Συμμετοχής λήγει την 17η Δεκεμβρίου 2024, ημέρα Τρίτη και ώρα 14:00 (η ηλεκτρονική αποσφράγισή τους προβλέπεται να γίνει μία ώρα αργότερα).
Η διαδικασία και πώς θα βγει ο ανάδοχος
Η διαδικασία ανάθεσης του έργου διενεργείται σε δύο Φάσεις: Η Α΄ Φάση του Διαγωνισμού, αποτελείται από το στάδιο υποβολής αιτήσεων συμμετοχής, από τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς, τις οποίες θα αξιολογήσει ο ΑΔΜΗΕ κατά τα οριζόμενα στην Προκήρυξη.
Η Β΄ Φάση του Διαγωνισμού, αποτελείται από τρία Στάδια. Στα στάδια της Β’ φάσης δικαιούνται να συμμετάσχουν μόνον όσοι δεν αποκλείστηκαν κατά την Α’ Φάση.
–Στάδιο Ι: Πρόσκληση για υποβολή αρχικής προσφοράς (τεχνικής και οικονομικής) και διαπραγμάτευση επ’ αυτής.
–Στάδιο ΙΙ: Πρόσκληση για υποβολή δεσμευτικής προσφοράς. Κατά το δεύτερο στάδιο (ΙΙ) της Φάσης αυτής, ο ΑΔΜΗΕ αποστέλλει τελική πρόσκληση, με οριστικοποιημένα τα έγγραφα της σύμβασης, και καλεί τους προσφέροντες να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές, ορίζοντας κοινή προθεσμία. Στο στάδιο αυτό θα αξιολογηθούν οι τεχνικές και οι αρχικές δεσμευτικές οικονομικές προσφορές και θα απορριφθούν όσες δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις των εγγράφων της σύμβασης. Σε περίπτωση που καμία προσφορά δεν πληροί τους όρους της σύμβασης, ο ΑΔΜΗΕ διατηρεί το δικαίωμα να πραγματοποιήσει νέο γύρο διαπραγματεύσεων με όλους τους προσφέροντες, των οποίων οι προσφορές ήταν σύμφωνες προς τις τυπικές απαιτήσεις της διαδικασίας ανάθεσης.
–Στάδιο ΙΙΙ: Διενέργεια πλειστηριασμού- Ανάθεση. Κατά το τρίτο στάδιο (ΙΙΙ) της Φάσης αυτής, θα διενεργηθεί ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός με τιμή εκκίνησης την χαμηλότερη τιμή που θα έχει προκύψει από το Στάδιο ΙΙ της Φάσης Β’. Οι όροι του πλειστηριασμού και η ακριβής μεθοδολογία αξιολόγησης των οικονομικών στοιχείων των προσφορών θα καθοριστούν στο σχετικό τεύχος της Β.ΙΙ Φάσης. Ο προσφέρων που θα προσφέρει το καλύτερο τίμημα θα αναδειχθεί ανάδοχος.
Όπως διευκρινίζεται, ο πλειστηριασμός δεν πραγματοποιείται αν έχει απομείνει μόνο μία παραδεκτή προσφορά, οπότε η ανάθεση θα γίνει κατά το Στάδιο ΙΙ.
Κριτήριο ανάθεσης του διαγωνισμού είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, με βάση αποκλειστικά τη χαμηλότερη τιμή. Οι υποψήφιοι οικονομικοί φορείς υποχρεούνται και στις δύο Φάσεις (Α΄ και Β΄ Φάση) να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής (Α΄ Φάση) και προσφορά (Β΄ Φάση) για το σύνολο του έργου.
Η σημασία του έργου
Το έργο είναι στρατηγικής σημασίας καθώς προβλέπει την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στο ηπειρωτικό σύστημα, ενώ πρόκειται για το δεύτερο καλωδιακό σύστημα με τεχνολογία συνεχούς ρεύματος, που θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα, μετά την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, το οποίο θα έχει μεταφορική ικανότητα 1.000 MW και θα είναι συνολικού μήκους 380 χλμ.
Μέσω της διασύνδεσης Κορίνθου-Κω πρόκειται να συνδεθούν, στη συνέχεια, έξι αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα των Δωδεκανήσων (Καρπάθου, Ρόδου, Σύμης, Καλύμνου, Πάτμου και Αρκιών), θωρακίζοντας την ασφαλή ηλεκτροδότηση δέκα ακόμη νησιών που τροφοδοτούνται εμμέσως από καλώδια μέσης τάσης.
Η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων θα προσφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, καθώς θα επιτρέψει τη σταδιακή απόσυρση των ρυπογόνων και κοστοβόρων πετρελαϊκών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν μέχρι σήμερα στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
Η μείωση του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για όλους τους καταναλωτές υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε έως και 3,6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2029-2053. Σημειώνεται ότι το έργο έχει επιλεγεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών.
Διαβάστε ακόμη
Ώθηση σε χρυσό και πετρέλαιο λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
myΘέρμανση: Περισσότερες από 70.000 αιτήσεις νοικοκυριών κάθε ημέρα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα