search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Αχελώος: Ασπίδα τα έργα στήριξης λόγω κινδύνων πλημμυρικών φαινομένων  

Eργα εκτροπής του Αχελώου ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ που δεν ολοκληρώθηκαν και θα συμπεριληφθούν στην μεγάλη εργολαβία ύψους 5 εκ. ευρώ για τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης - Ξεκινά και σχέδιο παρακολούθησης της ασφάλειας των ημιτελών έργων του Φράγματος Συκιάς

Mε νέα εργολαβία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών συνολικού ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ θα στηριχθούν τα έργα εκτροπής του Αχελώου που δεν ολοκληρώθηκαν και θα συμπεριληφθούν στην μεγάλη εργολαβία ύψους 5 εκ. ευρώ για τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης. Παράλληλα θα ξεκινήσει και ένα σχέδιο παρακολούθησης της ασφάλειας των ημιτελών έργων του Φράγματος Συκιάς.

Οι εργασίες προχωρούν ως κατεπείγουσας σημασίας λόγω της κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των δήμων Αργιθέας και Μουζακίου Καρδίτσας από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας αντίστοιχα, εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων και των πλημμυρών που σημειώθηκαν το καλοκαίρι του 2020.

Λόγω μάλιστα των στενών περιθωρίων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες του έργου, το υπουργείο επέλεξε την πρόσκληση αναδόχου με απευθείας διαπραγμάτευση. Στο πλαίσιο αυτό κλήθηκαν επτά τεχνικές εταιρείες, από τις οποίες οι πέντε κατέθεσαν προσφορές με έκπτωση από 2% έως 3% και τελικός μειοδότης αναδείχτηκε η «Λατομεία Τυρνάβου Α.Ε.».

Πέρα από το φράγμα στη Συκιά, προχωρούν και οι διαδικασίες για το Υδροηλεκτρικό Έργο Μεσοχώρας της ΔΕΗ στον Αχελώο. Το ζήτημα είχε «κολλήσει» μετά την ακύρωση από το ΣτΕ της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του 2017. Τον περασμένο Απρίλιο μια νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων υποβλήθηκε στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), η οποία ετέθη σε δημόσια διαβούλευση και τελικά εγκρίθηκε. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΔΕΗ, εάν δεν υπάρξουν νέες δικαστικές εμπλοκές, το έργο θα ολοκληρωθεί το 2024.

Το υδροηλεκτικό έργο της Μεσοχώρας είναι ολοκληρωμένο κατά 90%, με εγκατεστημένο όλο τον εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για την παραγωγή ρεύματος, με έτοιμη τη σήραγγα προσαγωγής μήκους 5 χλμ. και κατασκευασμένο φράγμα 135 μέτρων και τεχνητή λίμνη 350 εκατ. κυβ. μέτρων. Υπολείπονται η μεμβράνη στεγάνωσης του φράγματος και οι απαλλοτριώσεις του οικισμού. Πρόκειται για μια επένδυση 500 εκατ. ευρώ σε σημερινές τιμές, έχει ισχύ 160 MW για την παραγωγή σε ετήσια βάση 380 γιγαβατώρων (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας. Το έργο που είχε (σχεδόν) ολοκληρωθεί από το 2001, δεν λειτούργησε ποτέ διότι ήταν ενταγμένο στους περιβαλλοντικούς όρους του έργου της εκτροπής, το οποίο διαρκώς ακυρωνόταν από το ΣτΕ (επτά φορές). Για κάθε χρόνο που παραμένει εκτός λειτουργίας υπολογίζεται πως η ΔΕΗ στερείται έσοδα περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα ελάμβανε από την πώληση της ενέργειας που θα παραγόταν.

 

 

Exit mobile version