Σοβαρές δυσλειτουργίες στην ανάπτυξη της αγοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ώρα που η εθνική στρατηγική βάζει πολύ ψηλά τον πήχη στα ζητήματα ενεργειακής μετάβασης, διαπιστώνει η θυγατρική της Γερμανικής ΑΒΟ Wind στην Ελλάδα.
Η διεθνής εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται σε 16 χώρες έχοντας υπό ανάπτυξη 15.000 ΜW, επικρίνει τις μεγάλες καθυστερήσεις στην χορήγηση αδειών στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν απομακρύνει κατά 2 χρόνια την εταιρεία από τον επενδυτικό της σχεδιασμό.
Όπως ανέφερε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Γενικός Διευθυντής της ΑBO Wind AG, κ. Παναγιώτης Σαρρής, η αδράνεια των αρχών επηρεάζει επενδύσεις άνω των 650 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία, η οποία εγκαταστάθηκε στην ελληνική αγορά το 2017, έχει κατασκευάσει έργα συνολικής ισχύος 45MW, διαθέτει σε διάφορα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας 22 φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα καθώς και 6 υβριδικά.
Σε φάση κατασκευής βρίσκονται 50MW, 36MW έχουν λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων και αναμένουν όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ για να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς ενώ υπάρχουν έργα 780 MW που περιμένουν περιβαλλοντικούς όρους και όρους σύνδεσης.
Εναντίον μας και οι τοπικές αρχές
Για πολλούς μήνες η ΑΒΟ WIND, βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Διαχειριστή του Συστήματος (ΑΔΜΗΕ) αλλά δεν έχει λάβει καμία δεσμευτική απάντηση για το χρονικό πλαίσιο, στο οποίο θα γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων για τη σύνδεση των έργων της στο Σύστημα. Πρόκειται για μια εκκρεμότητα που όπως ανέφερε υπάρχει εδώ και ένα χρόνο.
Είχαν προηγηθεί οι καθυστερήσεις 2 ετών για έργα 30 GW δικά της και άλλων εταιρειών, στην επεξεργασία των αιτήσεων για έκδοση άδειας παραγωγής από τη ΡΑΕ.
Ο κ. Σαρρής τόνισε χθες ότι για να δοθούν οι άδειες αυτές χρειάστηκε νομοθετική παρέμβαση ενώ προβληματική χαρακτήρισε και την διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Όπως επισήμανε, υπάρχουν δήμοι και περιφέρειες που εκδίδουν αρνητικές γνώμες, όπως της Ηπείρου όχι για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά ως έκφραση πολιτικής θέσης. «Θέλουμε να τονίσουμε ότι είμαστε πάντα πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε διαβουλεύσεις με τις τοπικές κοινότητες και να προσαρμόσουμε τα έργα μας στις τοπικές ανάγκες. Θέλουμε να χτίσουμε τις βάσεις υγιούς διαλόγου με τους εκλεγμένους τοπικούς φορείς, αντιμετωπίζοντας την ουσία των ζητημάτων», είπε ο κ. Σαρρής.
Για τον ΑΔΜΗΕ, δήλωσε ότι δεν εφαρμόζει το νόμο και δεν εκδίδει προσφορές σύνδεσης, με αποτέλεσμα να είναι σε αναμονή για μη δεσμευτικούς όρος σύνδεσης η εταιρεία για 770 μεγαβάτ. Από αυτά, τα 200 μεγαβάτ καθυστερούν ένα χρόνο. Τα 36 μεγαβάτ περιμένουν οριστικούς όρους σύνδεσης για να συμμετάσχουν στην ανταγωνιστική διαδικασία της ΡΑΕ, με αποτέλεσμα να χαθεί ο επόμενος κύκλος του Μαΐου.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρρή η αγορά και η χώρα έχασε μια ευκαιρία για πιο ανταγωνιστικές τιμές αφού στον τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ έδωσε την χαμηλότερη προσφορά που ανήλθε σε 45,84 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Ο κ. Σαρρής εξήγησε χθες ότι ο Διαχειριστής καθυστερεί καθώς δίνεται προτεραιότητα στους μικροεπενδυτές, τα αιτήματα των οποίων ομαδοποιούνται και σήμερα φτάνουν τα 3 GW.
«Η επιμονή να δίνεται προτεραιότητα στα μικρά έργα επιβαρύνει το λογαριασμό του ΕΛΑΠΕ και σε λίγο θα ψάχνουμε πάλι να καλύψουμε τα ελλείμματα».
Μαξιμαλιστικός ο σχεδιασμός των τοπικών αρχών
Μέσα σε μια δεκαετία το ηλεκτρικό σύστημα θα χωρέσει 6 έως 7 γιγαβάτ με βάση την υφιστάμενη κατάσταση του δικτύου. Και έχουμε σύνολο 100 γιγαβάτ σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. «Ούτε το 1/3 από αυτά δεν θα έμενε σε μια στοιχειώδη αξιολόγηση» είπε.
Για να βελτιωθεί το κλίμα πρέπει να τεθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και να αποφασιστεί ποια έργα μπορούν να γίνουν και ποια όχι.
«Χρειαζόμαστε αύξηση στο ΑΕΠ για την χώρα, ειδικά μετά την ατυχία της οικονομικής κρίσης και την πανδημία και η μετάθεση επενδύσεων είναι σε βάρος της χώρας». Συνέδεσε μάλιστα τις μεγάλες διεθνείς επενδύσεις με την βελτίωση του ανταγωνισμού και την επίτευξη χαμηλότερων τιμολογίων για τους καταναλωτές.
Οι επενδυτές των ΑΠΕ, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους και για την τοπική αυτοδιοίκηση και τις σχετικές γνωμοδοτήσεις που είναι αρνητικές.
Αναφέρθηκε το παράδειγμα της Ηπείρου όπου έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά για το σύνολο των έργων των 260 μεγαβάτ με την επίκληση κορεσμού του δικτύου. Δύο μάλιστα δήμοι της Ηγουμενίτσας και του Μετσόβου ανακάλεσαν αρχικές θετικές γνώμες.
Υπάρχουν όμως και πιο μαξιμαλιστικές τοποθετήσεις. Το στέλεχος της Γερμανικής εταιρείας, αναφέρθηκε και στις οικονομικές απαιτήσεις άλλων δήμων για συμμετοχή στα έργα που ξεπερνά το εύλογο όφελος.
Σε έργα στη Δυτική Μακεδονία και χωρίς καμία συμμετοχή στο κόστος, υπήρξε ΟΤΑ που ζήτησε μερίδιο 25% στα έσοδα από 3% που προβλέπει ο νόμος! Πίσω από αυτές τις διεκδικήσεις, κρύβεται, όπως τόνισε χθες η διοίκηση της εταιρείας η εσφαλμένη εντύπωση για υπεραπαπόδοση των έργων, μια εικόνα που είναι μία δεκαετία πίσω από τη πραγματικότητα. Οι τιμές πλέον είναι στο 1/10 σε σχέση με παλιά και ο χρόνος ανάκτησης ιδίων κεφαλαίων ξεπερνά τα 10 χρόνια.
Σήμερα η ΑΒΟ Wind διαθέτει 1 Γιγαβάτ υπό ανάπτυξη στην Ηπειρωτική χώρα πλην Πελοποννήσου λόγω έλλειψης ηλεκτρικού χώρου. Τα έργα της αναπτύσσονται σε cluster που θα συνδεθούν με υποσταθμούς στο δίκτυο υψηλής τάσης.
Ποια είναι η ABO Wind
Η ABO Wind είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και κατασκευή έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεγάλης κλίμακας εδώ και 25 χρόνια.
Ιδρύθηκε το 1996 στη Γερμανία και έχει πωλήσει μέχρι σήμερα έργα συνολικής ισχύος 3600 MW, εκ των οποίων τα 1600 MW «με το κλειδί στο χέρι».
Όταν θεμελιώθηκε η εταιρεία από τους Dr. Jochen Ahn και Mr. Matthias Bockholt, η αιολική ενέργεια ήταν ακόμη στα σπάργανα.
Η μικρή ομάδα των πρωτοπόρων της αιολικής ενέργειας έπρεπε να προωθήσει όχι μόνο τις υπηρεσίες της εταιρείας, αλλά και τον τομέα της αιολικής ενέργειας στο σύνολό του.
Αξίζει να αναφερθεί πως οι ιδρυτές της εταιρείας παραμένουν μέχρι και σήμερα οι κύριοι μέτοχοί της και εξακολουθούν να διοικούν και να ελέγχουν την εταιρεία.
Τα δύο τρίτα των υπό ανάπτυξη έργων της ABO Wind είναι ακόμα αιολικά έργα. Ωστόσο, ως συνέπεια της πρόσφατης επέκτασής της εταιρείας στον τομέα των φωτοβολταϊκών και σε πολλές νέες χώρες, η ABO Wind έχει διπλασιάσει τον αριθμό των υπό ανάπτυξη έργων της από το 2017.
Περισσότεροι από 700 εργαζόμενοι αναπτύσσουν, εξασφαλίζουν χρηματοδότηση, μελετούν και κατασκευάζουν αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, υβριδικά έργα και συστήματα αποθήκευσης με μπαταρίες, σε όλον τον κόσμο. Ο ετήσιος όγκος επενδύσεων που αντιστοιχούν στα έργα αυτά ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ.