Σε ένα μήνα από σήμερα προβλέπεται να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση απλοποίησης του αδειοδοτικού πλαισίου των έργων ΑΠΕ ενώ το ΥΠΕΝ ετοιμάζει ένα νέο ενεργειακό πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση και τα υπεράκτια αιολικά που περιμένει όλη η αγορά.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτού Πλούτου κ. Αλεξάνδρα Σδούκου κατά την γενική συνέλευση του Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών Συστημάτων (ΣΠΕΦ), η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τον κλάδο των ΑΠΕ ώστε να διευκολύνει τις επενδύσεις με πολιτικές, διαγωνισμούς, επιτάχυνση αδειοδοτήσεων και ενίσχυση των διμερών συμβολαίων.
Ωστόσο τόνισε ότι μεγάλο αγκάθι αποτελούν οι καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων. «Δεν είναι ωραίο να λέμε ότι ακόμη εξετάζονται οι τελευταίες αιτήσεις του 2020» είπε η κ. Σδούκου και δεν έκρυψε τον προβληματισμό της λέγοντας ότι σήμερα ο όγκος των αιτήσεων ξεπερνά τα 10 GW και για αυτό υπάρχει συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ για να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες.
Όπως αναφέρθηκε το Πληροφοριακό Σύστημα που θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας είναι μια λύση για την διαχείριση των αιτήσεων αλλά χρειάζεται επιπλέον χρόνο για να δουλέψει. Τόνισε πάντως την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο προτεραιοτήτων και εξέτασης αιτήσεων. Για το ΔΕΔΔΗΕ δήλωσε ότι έχει σχεδόν έτοιμη την πλατφόρμα για τις αιτήσεις των μικρών φωτοβολταϊκών. Στο ΥΠΕΝ επεξεργάζονται αυτές τις μέρες την απόφαση που θα περιγράφει την διαδικασία και τα δικαιολογητικά για να προχωρήσουν οι διαδικασίες αυτές.
Σε ό,τι αφορά τους νέους διαγωνισμούς για τις ΑΠΕ, τα Χριστούγεννα βγήκε η πρώτη υπουργική απόφαση που καθορίστηκαν οι κατηγορίες των έργων. Σύντομα θα βγει και η δεύτερη υπουργική απόφαση που θα προβλέπει την ισχύ, τις τιμές εκκίνησης και τους όρους συμμετοχής για το νέο διαγωνισμό που θα γίνει πριν το Πάσχα.
Αναφερόμενοι στις στρατηγικές προτεραιότητες του ΥΠΕΝ η κ. Σδούκου σημείωσε ότι το 2022 θα είναι μια σημαντική χρονιά καθώς θα προχωρήσουν κομβικές πολιτικές του υπουργείου όπως είναι η ενεργειακή μετάβαση, ο Κλιματικός Νόμος, νέα νομοσχέδια, η ανάπτυξη του εξηλεκτρισμού, οι διασυνδέσεις και η απολιγνιτοποίηση.
Ωστόσο όλες αυτές τις πολιτικές δεν παύει να σκιάζει το ενεργειακό κόστος που όπως είπε απασχολεί την κυβέρνηση, τις τράπεζες και τις εταιρείες ενέργειας και το υπουργείο παρακολουθεί από πολύ κοντά και θα αναπροσαρμόζει την πολιτική του κάθε μήνα με βάση τα δεδομένα.
Στις υπόλοιπες παρεμβάσεις, η κ. Σδούκου μίλησε για την ενεργειακή εξοικονόμηση και την αποδοτικότητα, τονίζοντας ότι δρομολογούνται και νέα προγράμματα ανάλογα με το Εξοικονομώ για επιχειρήσεις και δημόσια κτήρια.
Η επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού των μεταφορών, με νέα σχέδια ανάπτυξης των δικτύων φόρτισης και νέα προγράμματα με πιο γενναία κίνητρα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι άλλη μια προτεραιότητα. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν δράσεις όπως τα Greco islands για έξυπνα και πράσινα νησιά.