Χωρίς την ενέργεια που παράγουν τα αιολικά πάρκα, υπολογίζεται ότι οι έλληνες καταναλωτές θα επιβαρύνονταν με κόστος πάνω από 54 εκατ. ευρώ ανά έτος για να ηλεκτροδοτούνται.
Για το λόγο αυτό, το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που ενσωματώνεται στους λογαριασμούς ρεύματος, σύμφωνα με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) δεν απεικονίζει κάποιο επιπλέον κόστος που δημιουργείται εξαιτίας των αιολικών πάρκων. Όπως σημειώνουν δε, πλέον τα αιολικά πάρκα δεν επιδοτούνται και δεν απολαμβάνουν άλλα προνόμια ή ενισχύσεις όπως τα ορυκτά καύσιμα.
Πρόκειται για μερικές από τις 22 αλήθειες γύρω από την λειτουργία των αιολικών πάρκων που αποτέλεσε χθες το κεντρικό θέμα της διαδικτυακής συζήτησης που διεξήγαγε η ΕΛΕΤΑΕΝ, θέλοντας να ξεκαθαρίσει τους μύθους από την πραγματικότητα γύρω από την ενέργεια που παράγουν οι ανεμογεννήτριες.
Τα μέλη της Επιστημονικής ένωσης αναφέρθηκαν στις κοινωνικές επιπτώσεις από την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων αλλά και στην επίδρασή τους στην κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, καταρρίπτοντας τους μύθους που διαχρονικά τοπικές κοινωνίες και οικολογικές ομάδες, συντηρούν αποτελώντας εμπόδιο στην ανάπτυξη σημαντικής κλίμακας έργων.
Η ΕΛΑΤΕΑΝ, υποστηρίζει ότι τα αιολικά πάρκα δημιουργούν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από τους σταθμούς φυσικού αερίου.
Όπως αναφέρθηκε χθες, η εγχώρια προστιθέμενη αξία τους φθάνει στο 35% του κόστους επένδυσης κατά την κατασκευή τους και πάνω από το 80% του κόστους κατά τη λειτουργία τους, προσελκύοντας άμεσες ξένες επενδύσεις.
«Τα αιολικά πάρκα δημιουργούν πολλαπλά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, νέες δουλειές, μείωση του λογαριασμού ρεύματος, τοπικά έργα ανάπτυξης και υποδομών».
Για παράδειγμα, στη νότια Εύβοια, τα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 218,7MW που κατασκευάστηκαν την περίοδο 1998-2017 έχουν προσφέρει συνολικά 82,6 εκατ. ευρώ στην τοπική κοινωνία έως το 2018 και συνεχίζουν να προσφέρουν 4 εκατ. ευρώ κάθε έτος.
Και όλα αυτά χωρίς να συγκρούονται με άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες. Δεν μειώνουν την αξία της γης και δεν έχουν αρνητική επίπτωση στον τουρισμό, υποστηρίζουν οι εταιρείες του κλάδου.
Για παράδειγμα στην Κεφαλονιά, ένα από τα πιο τουριστικά νησιά της Ελλάδας, τα τελευταία 15 έτη εγκαθίστανται συνεχώς νέα αιολικά πάρκα. Την ίδια περίοδο, οι ξενοδοχειακές κλίνες μέσης και ανώτερης κατηγορίας σχεδόν διπλασιάστηκαν και ξεκίνησαν να λειτουργούν νέα πεντάστερα ξενοδοχεία.
Σχετικά με τις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων, χαρακτηρίζονται τοπικές και σαφώς μικρότερες από άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Σύμφωνα με την Επιστημονική Ένωση, οι επιπτώσεις μειώνονται με ορθή χωροθέτηση, εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών και πιστή τήρηση της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.
Και η ΕΛΑΤΕΑΝ καταλήγει με την διαπίστωση ότι τα αιολικά πάρκα είναι σίγουρα λιγότερο ενοχλητικά από τις καταστροφές και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος που προκαλούν οι μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η χθεσινή συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «ask4wind», με σκοπό να φωτίσει κάθε πλευρά γύρω από την αιολική ενέργεια, αναλύοντας τέσσερις κυρίως τομείς: την τεχνολογία και το κόστος, την κοινωνία και την ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή αλλά και τις επιπτώσεις στον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει ένα αναλυτικό φυλλάδιο που απευθύνεται σε μελετητές, υπηρεσιακούς παράγοντες, επιστήμονες αλλά και το ευρύ κοινό που επιθυμεί να ενημερωθεί και να μελετήσει την Αιολική Ενέργεια. Επίσης, μια συνοπτική παρουσίαση της μελέτη της. Παράλληλα, πρόκειται να δημιουργηθεί ένας δικτυακός τόπος μέσα στις επόμενες ημέρες, όπου θα αναρτηθούν οι 22 Αλήθειες μαζί με τη βιβλιογραφία και τις πηγές.