Στην πυρά ρίχνουν 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις, νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας μαζικά την απόσυρσή του, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για να αξιολογηθεί επιστημονικά και να υπάρξει μεγαλύτερη δημόσια διαβούλευση.
Το σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και το νέο πλαίσιο για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων έχει βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής με αποτέλεσμα να καθυστερεί και ένα πολύ σημαντικό νομοθέτημα που είναι οι ρυθμίσεις για τα θαλάσσια αιολικά που περιμένει πάνω από ένα χρόνο η ελληνική αγορά των ΑΠΕ.
Σε πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, οι οργανώσεις επισήμαναν ότι η περίπτωση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, αποτελεί παράδειγμα κακής νομοθέτησης, συνέχισης της αποδόμησης του συστήματος χαρακτηρισμού προστατευόμενων περιοχών (ιδίως των ζωνών απόλυτης προστασίας και προστασίας της φύσης) και απαξίωσης της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ενώ παράλληλα η διαδικασία διαβούλευσης είναι προσχηματική, εξαιτίας του ελάχιστου χρόνου και της αδυναμίας ενημέρωσης, άρα και συμμετοχής, όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις που επικεντρώθηκαν κυρίως στα άρθρα 11 και 13, μέσω των οποίων επιχειρείται όπως επισημαίνεται ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση του καθεστώτος θεσμικής θωράκισης των ελληνικών περιοχών Natura. Σύμφωνα τον επικεφαλής της WWF Hellas κ. Νίκο Καραβέλα, εκεί που μέχρι σήμερα επιτρεπόταν μόνο η επιστημονική έρευνα και η οικολογική διαχείριση μαζί με ήπιες δραστηριότητες αναψυχής, η κυβέρνηση φυτρώνει κατασκευές δρόμων, πλατείες, εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενώ σε άλλες μάλιστα κατηγορίες προστασίας περιοχών Natura εντάσσει ακόμη και εξορύξεις υδρογονανθράκων.
Σε χθεσινή κοινή τους ανακοίνωση οι 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις, υπενθυμίζουν ότι πριν μερικούς μήνες, στο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN), η κυβέρνηση δεσμεύτηκε «να γίνει πρωταθλήτρια στην πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος», τονίζοντας «πως η ανακήρυξη του καθεστώτος προστασίας για όλες τις περιοχές NATURA 2000 θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022, μέσω μιας απολύτως διαφανούς και συμπεριληπτικής διαδικασίας».
Θεωρούν ως ανακόλουθο το νομοσχέδιο αυτό, διότι αποδομεί ακόμα περισσότερο απ’ ό,τι ήδη έχει κάνει ο ν. 4685/2020 την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας και προεξοφλεί το αποτέλεσμα των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, οι οποίες εκκρεμούν εδώ και χρόνια, αδιαφορώντας για τις απαιτήσεις προστασίας και το περιβαλλοντικό κεκτημένο του εθνικού (Σύνταγμα) και του ενωσιακού δικαίου.
Όπως αναφέρουν, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που επιχειρεί να ρυθμίσει σειρά και άλλων κρίσιμων ζητημάτων με συνοπτικές διαδικασίες, για την εξυπηρέτηση καταστάσεων και αναπτυξιακών επιλογών που σε πολλές περιπτώσεις έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις τεράστιες ανάγκες προστασίας της φύσης και με τις πολιτικές και τη νομοθεσία της ΕΕ για τις περιοχές Natura, υποσκάπτοντας έτσι τις βασικές αρχές της καλής νομοθέτησης και της επίτευξης ασφάλειας δικαίου για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία.
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός ζήτησε από τις οργανώσεις να προτείνουν βελτιώσεις επί του Νομοσχεδίου, κυρίως στο Κεφάλαιο Γ («Χρήσεις Γης και Προστατευόμενες Περιοχές»).