Ζαλισμένη από το σοκ της συντριβής στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται εντελώς χαμένη στο νέο πολιτικό σκηνικό, που έχει διαμορφωθεί στη χώρα και ακόμα εντελώς αδύναμη να χαράξει μία στρατηγική για την κρίσιμη εθνική αναμέτρηση.
Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να προσαρμόζεται με το ζόρι στις νέες συνθήκες και είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάστηκαν 24 ώρες και δύο δημόσιες τοποθετήσεις για να πει έστω ότι έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών. Και πάλι πάντως έδειξε να μην αντιλαμβάνεται το εύρος και το λόγο της λαϊκής αποδοκιμασίας. Ακόμη και στην έκτακτη σύσκεψη της κεντρικής επιτροπής και κορυφαίων στελεχών, με δυσκολία προχώρησε σε μία κάποια αυτοκριτική, παραδεχόμενος απλώς ότι έγιναν κάποια λάθη.
Είναι ενδεικτικό της διάθεσης, που έχει για απόρριψη της νέας πραγματικότητας ότι ενώ απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αυτοκριτική για τις επιλογές προσώπων στην τοπική αυτοδιοίκηση, εμφανίστηκε να ποντάρει στην Ρένα Δούρου και τον Νίκο Ηλιόπουλο για… βελτίωση της εκλογικής επίδοσης του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ώστε μία τέτοια εξέλιξη να αποτελέσει… αφετηρία αντεπίθεσης για τις εθνικές εκλογές! Σημειωτέον ότι η κυρία Δούρου μόλις μετά βίας πέρασε τον Γιάννη Σγουρό και πήγε στο δεύτερο γύρο για την περιφέρεια της Αττικής, δεκαοκτώ μονάδες μακριά από τον πρώτο Γιώργο Πατούλη. Ο δε κ. Ηλιόπουλος κατάφερε μεν να περάσει στον δεύτερο γύρο, αλλά είναι 25 μονάδες πίσω από τον Κώστα Μπακογιάννη.
Επισημαίνεται ότι η επίδοση των εκλεκτών του ΣΥΡΙΖΑ στους δήμους και τις περιφέρειες είναι αποκαρδιωτική και εκτιμάται μάλιστα ότι σε πολλές περιπτώσεις παρέσυραν και το κόμμα προς τα κάτω.
Απουσία αφηγήματος
Ο κ. Τσίπρας έδειξε και πάλι να αναμασά τα διλήμματα και τα ερωτήματα που έθεσε κατά την προεκλογική αναμέτρηση για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και τα οποία αποδοκιμάστηκαν και απαντήθηκαν με συγκεκριμένο τρόπο και σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ μόλις πριν δύο ημέρες.
Είναι εμφανές από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, αλλά και τις δημόσιες παρεμβάσεις των κορυφαίων στελεχών του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εγκλωβισμένος ανάμεσα στην οδυνηρή αποτίμηση των αιτιών της ήττας στις ευρωεκλογές και στην ανάπτυξη μίας πιο αποτελεσματικής στρατηγικής για τις εθνικές εκλογές. Το πρόβλημα είναι διπλό:
Πρώτον, η ηγεσία του κόμματος έχει αιφνιδιαστεί από τη συντριβή και δεν είναι καθόλου έτοιμη για το χειρισμό της νέας πρόκλησης, καθώς σύρεται ουσιαστικά σε εθνικές κάλπες και δεν έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Και δεύτερον, εξαιρετικά δύσκολα μπορεί πλέον να βρεθούν ισχυρά κίνητρα για να πειστούν όχι μόνο ψηφοφόροι που δεν επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Κυριακή να τον προτιμήσουν αυτή τη φορά, αλλά να συγκρατηθούν και εκείνοι, που του έριξαν την ψήφο τους στις ευρωεκλογές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απειλείται σαφώς από τη λογική της «χαμένης ψήφου» από τη στιγμή που (έχει;) εμπεδωθεί στη συνείδηση της κοινής γνώμης ότι χάνει θα χάσει τις εκλογές, με δεδομένο ότι μία διαφορά 9,5 μονάδων δεν ανατρέπεται μέσα σε 35 μέρες.
Όπως φαίνεται από τις πρώτες προσεγγίσεις που κάνουν οι πιο ψύχραιμοι στον ΣΥΡΙΖΑ δύο είναι οι στόχοι για τις εθνικές εκλογές, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει και να αυξήσει τη δύναμή του: αφενός να κερδίσει ψήφους από τη δεξαμενή των μικρότερων κομμάτων, που κινούνται στον ευρύτερο προοδευτικό και αριστερό χώρο, θέτοντας το διακύβευμα να μην έρθει ή να μην κυριαρχήσει η δεξιά. Και αφετέρου να περιορίσουν την αποχή, που επέλεξαν πολλοί παλιοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της χαλαρής ψήφους στις ευρωεκλογές.
Γκρίνιες
Για να τα πετύχουν όλα αυτά πρέπει προς το παρόν να ξεπεράσουν τις εσωτερικές γκρίνιες, που έχουν ενσκήψει, λόγω της βαριάς ήττας την Κυριακή. Υπάρχει βαρύ κλίμα, κατ’ αρχάς, για όσους έπεισαν τον πρωθυπουργό να μην κάνει εθνικές εκλογές πριν ή έστω μαζί με τις ευρωεκλογές. Το ίδιο βαρύ κλίμα υπάρχει και για όσους έλεγαν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι οι εκλογές είναι ντέρμπι. Η ηγετική ομάδα ελέγχεται για το σύνολο της προεκλογικής στρατηγικής, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν αναδιπλώσεις και πισωγυρίσματα.
7 Ιουλίου
Σύμφωνα με πληροφορίες στις συζητήσεις που γίνονται στην ηγεσία της κυβέρνησης για την επιλογή της ημερομηνίας των εθνικών εκλογών, φαίνεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου να προτιμά την 7η Ιουλίου προτιμά το Μαξίμου. Είτε γιατί θα έχουν ολοκληρωθεί οι πανελλαδικές εξετάσεις και θα μπλέξουν οι εκλογές με την αναστάτωση αυτής της δοκιμασίας, που περνούν πολλές ελληνικές οικογένειες, είτε γιατί θεωρείται ότι είναι καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει έστω μία εβδομάδα παραπάνω για να βρει έναν πιο αποτελεσματικό βηματισμό.
Πηγή: protothema.gr