Αντιμέτωπη με το χειρότερο κύμα μεταναστών και προσφύγων από το 2016 βρίσκεται η Ελλάδα, σχολιάζει ο διεθνής Τύπος επισημαίνοντας ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση θέλει να εντείνει τις απελάσεις προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου.

Την ίδια ώρα, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Pro Asyl» καλεί την γερμανική κυβέρνηση να φιλοξενήσει ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες από τα ελληνικά «hotspots», όπως μεταδίδει το γερμανικό ραδιόφωνο.

Ενόψει της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, σε Άγκυρα και Αθήνα, η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» υποστηρίζει ότι, στη χώρα μας θα μεταβεί επίσης εκπρόσωπος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες (BaMF), με στόχο να προτείνει διοικητικές βελτιώσεις του συστήματος ασύλου.

Για την οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», στο παρασκήνιο διεξάγονται ήδη συνομιλίες για νέα οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία …το θέμα θα συζητηθεί στην προσεχή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung»

«H κατάσταση του 2015 για το προσφυγικό δεν θα πρέπει να επαναληφθεί», διαμηνύει ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, λίγες ώρες προτού επισκεφθεί Τουρκία και Ελλάδα μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, Κριστόφ Καστανέ», γράφει η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Γερμανικό Ραδιόφωνο «Deutschland Rundfunk»

«Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Pro Asyl», με έδρα το Βερολίνο, κάλεσε την κυβέρνηση της Γερμανίας να δεχτεί ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες από την Ελλάδα», όπως μεταδίδει το γερμανικό ραδιόφωνο.

«Επί του παρόντος, περισσότεροι από 4.100 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες ζουν στην Ελλάδα», δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης «Pro Asyl».

Αυστριακή εφημερίδα «Der Standard»

«Η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ελλάδας επιθυμεί να εντείνει τις απελάσεις προσφύγων και μεταναστών μετά τις δραματικές εξελίξεις στη Μόρια», σχολιάζει η εφημερίδα «Der Standard».

«Η Αθήνα σχεδιάζει νομοθετικές αλλαγές για να περιορίσει την εισροή μεταναστών… Οι ελληνικές αρχές προσπαθούν αρκετές εβδομάδες να φέρουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα», υποστηρίζει το δημοσίευμα και προσθέτει:

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει τη βούληση να εφαρμοστεί αποτελεσματικότερα η συμφωνία της Ε.Ε με την Τουρκία και να στείλει 10.000 μετανάστες και πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία μέχρι το 2020.

Για πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας – είναι προτεραιότητα να φθάσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι μετανάστες στην λεγόμενη «βαλκανική οδό».

«Η Ε.Ε στηρίζει τα κράτη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με οικονομικά μέσα. Από το 2015 έως το 2019, η Ελλάδα έλαβε πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Η Βουλγαρία έχει λάβει περισσότερα από 312 εκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε για τη διαχείριση της μετανάστευσης, σε σύγκριση με περίπου 160 εκατομμύρια Ευρώ για τη Ρουμανία.

«Τα κράτη στα Βαλκάνια που δεν είναι μέλη της ΕΕ λαμβάνουν επίσης στήριξη, αλλά υπάρχει έλλειψη ανταλλαγής δεδομένων και βοήθειας επαναπατρισμού. Σύμφωνα με τον οργανισμό Frontex της ΕΕ 148.121 άτομα που δεν έλαβαν άσυλο στις χώρες της ΕΕ επέστρεψαν στις χώρες προέλευσής τους το προηγούμενο έτος», αναφέρει η εφημερίδα.

Υahoo

«Η Ελλάδα βιώνει μακράν το χειρότερη περίοδο από το 2016 για το μεταναστευτικό», όπως αναφέρει το Yahoo.

«Τα πέντε hotspots στα ελληνικά νησιά Λέσβος, Σάμος, Κω, Χίος και Λέρος φιλοξενούν περισσότερους από 26.000 μετανάστες και πρόσφυγες ενώ οι προσφυγικοί καταυλισμοί έχουν χώρο περίπου για 6.000 θέσεις.

Σε ένα ανθυγιεινό περιβάλλον, οι εξόριστοι ζουν σε αυτοσχέδιες σκηνές και παραπονιούνται ότι πρέπει να περιμένουν ώρες για φαγητό, να κάνουν ντους ή να πάνε στην τουαλέτα».

«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάλεσε τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τα σχέδιά τους να μεταφέρουν στην ενδοχώρα περισσότερους από 5.000 αιτούντες άσυλο. Στην Ελλάδα, πολλοί πιστεύουν ότι η Τουρκία δεν κάνει αρκετά για να περιορίσει τη μεταναστευτική ροή στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τον Γάλλο αναλυτή Πατρίκ Φολίλ υπό τον φόβο της σύλληψής τους στην Τουρκία, οι μετανάστες, κυρίως οι Αφγανοί, μεταβαίνουν στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό».

«Η συντηρητική ελληνική κυβέρνηση, η οποία νίκησε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, επιθυμεί την επιστροφή περίπου 10.000 μεταναστών στην Τουρκία μέχρι τα τέλη του 2020», προσθέτει το δημοσίευμα.

Πηγή: protothema.gr