Σαν το τεκτονικό ρήγμα που έχει συγκεντρώσει ενέργεια και είναι έτοιμο να σπάσει δίνοντας σεισμό πολλών Ρίχτερ, θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος το προσφυγικό και τα όσα δραματικά συμβαίνουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Τα πρόσφατα επεισόδια στη Μόρια με την νεκρή γυναίκα από το Αφγανιστάν ήρθαν να επιβεβαιώσουν τους φόβους της κυβέρνησης για έξαρση του προσφυγικού αφού και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να μην έχει διάθεση, ακόμη τουλάχιστον, να τηρήσει τη συμφωνία με την Ευρώπη.
Παρόλο αυτά, σε εφαρμογή έχει τεθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση της Μόριας. Όσοι όμως πρόσφυγες και μετανάστες φεύγουν από το «κολαστήριο» όπως έχει χαρακτηριστεί ακόμη περισσότεροι φθάνουν με λέμβους στη Μυτιλήνη προκαλώντας ασφυξία στο νησί. Κι όχι μόνο εκεί αφού και στα άλλα νησιά παρατηρούνται καθημερινά αφίξεις εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, στη Λέσβο όλο το Σεπτέμβριο έφθασαν 5.017 πρόσφυγες και μετανάστες, δηλαδή περίπου 168 άνθρωποι τη μέρα. Από αυτούς το 63% ήταν από το Αφγανιστάν και το 22% από τη Συρία. Όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων μηνιαίως από το 2016.
Μόνο χθες μέσα σε 14 ώρες, έξι σκάφη με 243 αιτούντες άσυλο με άνδρες, γυναίκες και κυρίως, μικρά παιδιά, πέρασαν με λέμβους στη Λέσβο.
Οι βάρκες έφθασαν ακόμα και στην περιοχή του Καρά Τεπέ, λίγο έξω από τα σπίτια του βόρειου άκρου της πόλης της Μυτιλήνης, ενώ τέσσερις από αυτές έφθασαν στη βόρεια Λέσβο στην περιοχή της Σκάλας Συκαμνιάς.
Η υπερσυγκέντρωση στο νησί είναι έντονη, παρά τις επιχειρήσεις αποσυμφόρησης. Μόνο τις τελευταίες 20 ημέρες, έχουν μετακινηθεί στην ενδοχώρα 2.000 άτομα. Στον καταυλισμό της Μόριας μένουν περίπου 13.000.
Ήδη και μετά τα επεισόδια της περασμένης Κυριακής, αλλά και το θάνατο μιας μητέρας από το Αφγανιστάν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται εκεί έχουν ξεκινήσει διαμαρτυρίες με σκοπό να φύγουν από εκεί.
Ασφυκτιά και η Σύμη
Φυσικά δεν είναι μονάχα η Λέσβος που αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα με τους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και τα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Χαρακτηριστικό του μεγάλου προβλήματος είναι η επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων στη Σύμη που κρούουν κώδωνα κινδύνου για το νησί. Αφορμή για τη σύνταξη και αποστολή της συγκεκριμένης επιστολής στάθηκε η επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Σύμη τις προηγούμενες ημέρες κλιμάκιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου, διαπιστώνοντας με τον τρόπο αυτό την τραγική κατάσταση την οποία βιώνουν οι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο νησί και οι οποίοι διαμένουν οπουδήποτε βρουν, ενώ κοιμούνται ακόμη και σε χαρτόκουτα.
Η επιστολή στάλθηκε με αφορμή την «απόβαση» περίπου 400 προσφύγων και μεταναστών στο μικρό νησί του ανατολικού Αιγαίου και αποδέχτη είχε τόσο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη όσο και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη Μετανάστευση, Γεώργιο Κουμουτσάκο αλλά και αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.
Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί τονίζουν, πως υπό αυτές τις συνθήκες η τοπική κοινωνία και οι υπηρετούντες αστυνομικοί βρίσκονται στα όριά τους και ζητούν την αποσυμφόρηση του νησιού, να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις, ώστε να ενισχυθεί η Σύμη με μόνιμο προσωπικό της αστυνομίας, ενώ θίγουν και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτηρίου της αστυνομίας στο νησί.
Αναλυτικά, η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας, λόγω της όξυνσης του μεταναστευτικού, βρέθηκε σήμερα στο νησί της Σύμης, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος του προβλήματος και την κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Τα όσα πραγματικά συμβαίνουν στο πολύπαθο αυτό νησί, δεν μπορούν να μεταφερθούν με φωτογραφίες ή βίντεο, πόσω μάλλον με ένα έγγραφο. Παρ’ όλα αυτά εμείς θα κάνουμε μια προσπάθεια να αποτυπώσουμε την επικρατούσα κατάσταση, με την παρούσα επιστολή μας.
Στην πραγματικότητα έχει γίνει απόβαση στο μικρό ακριτικό νησί και έχει “καταληφθεί” από τους μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται παντού. Τουλάχιστον -400- αλλοδαποί βρίσκονται στη Σύμη και έχουν κατακλύσει Αστυνομικό Τμήμα και Λιμεναρχείο, με αποτέλεσμα να κατασκηνώνουν παντού και να κοιμούνται σε χαρτόκουτα. Από θέμα συνθηκών υγιεινής δεν γίνεται λόγος, καθότι όλοι αντιλαμβανόμαστε πού εξυπηρετούν τις προσωπικές τους ανάγκες, καθότι η μία τουαλέτα του Α.Τ. Σύμης σίγουρα δεν επαρκεί.
Επειδή η τοπική κοινωνία, καθώς και οι εκεί υπηρετούντες Αστυνομικοί, βρίσκονται στα όριά τους, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού και τη μεταφορά τους σε ειδικές δομές.
• την αύξηση των οργανικών θέσεων στο Α.Τ. Σύμης προκειμένου να ενισχυθεί με μόνιμη δύναμη.
• την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του κτηρίου που στεγάζεται το Α.Τ. Σύμης, το οποίο παραχωρήθηκε αυθαίρετα και χωρίς τη συναίνεση της Υπηρεσίας, στο Λιμεναρχείο Σύμης, γεγονός που μας εμποδίζει να προβούμε στις απαραίτητες παρεμβάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών παραμονής και διαβίωσης των μεταναστών –προσφύγων.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ Εμμανουήλ
Ο Γεν. Γραμματέας
ΒΟΥΡΛΟΥΜΗΣ Γεώργιος».
Σύμφωνα και με το δήμαρχο Σύμης κ. Ελευθέριο Παπακαλοδούκα ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών αυξάνεται μέρα με την ημέρα ενώ οι διακινητές που τους μεταφέρουν βρίσκουν συνέχεια νέα «λιμάνια» για να αγκυροβολήσουν τα πλωτά τους σκάφη και να αμολήσουν τα άτομα που παράνομα μεταφέρουν. Έτσι η Σύμη έχει φθάσει να φιλοξενεί περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι στήνουν τις σκηνές τους και μένουν όπου βρουν. «Στο νησί οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 3100, ενώ δεν υπάρχει ούτε δομή φιλοξενίας ούτε δυνατότητα σίτισης συγκροτημένα. Επίσης δεν υπάρχει η δυνατότητα περίθαλψης αφού στο νησί υπάρχει μόνο ένας αγροτικός γιατρός» επισημαίνει σε δηλώσεις του ο δήμαρχο Σύμης.
Η κυβέρνηση που προσπαθεί να δώσει λύση έχει ξεκινήσει το σχέδιο αποσυμφόρησης ενώ οι 13 Περιφερειάρχες μετά και τη συνάντηση που είχαν την προηγούμενη Παρασκευή με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη αλλά και τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής κ. Γιώργο Κουμουτσάκο είναι έτοιμοι να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες στις Περιφέρειές τους .
Παράλληλα η κυβέρνηση, όπως γράφουν τα ΝΕΑ, έχει αποφασίσει να ενισχύσει την επιτήρηση στο Αιγαίο με τη συμμετοχή σκαφών του λιμενικού και πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού ενώ θα προχωρήσει και στην προμήθεια σύγχρονου ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης των θαλασσίων συνόρων που βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το 2013.
Επεισόδια στην Ήπειρο
Οι πρώτες προσπάθειες προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις με κυριότερες εκείνες στα Ιωάννινα, όπου 82 πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο στο Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά Ιωαννίνων. Οι αντιδράσεις των μεταναστών του κέντρου στα Ιωάννινα δεν άργησαν να εκδηλωθούν, καθώς προχώρησαν σε αποκλεισμό και στη συνέχεια πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς.
Προτού μεταφερθούν στο κέντρο του Κατσικά οι πρόσφυγες, διαμαρτύρονταν οι διαμένοντες της δομής στα Ιωάννινα, με τα παράπονα περί δημιουργίας σκηνικού ασφυξίας να εγείρονται από τις πρωινές ώρες της Τρίτης.
Μετά την πληροφόρηση ότι αναμένονται στην περιοχή 80 περίπου άνθρωποι, που μεταφέρθηκαν από τη Μόρια στον Πειραιά, ομάδα προσφύγων προχώρησε σε αποκλεισμό της εισόδου του Κέντρου Φιλοξενίας, με αίτημα να μη μεταφερθούν άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες. Ύστερα από επέμβαση της Αστυνομίας, ο αποκλεισμός έληξε.
Ωστόσο, όταν χθες το μεσημέρι έφτασαν τρία λεωφορεία, που μετέφεραν 82 πρόσφυγες, καταγράφηκαν εκτεταμένα επεισόδια.
Οι αντιδρώντες πρόσφυγες κινήθηκαν εκ νέου προς την είσοδο του καταυλισμού, η αστυνομία προσπάθησε να τους απωθήσει και ακολούθησε ρίψη πετρών από τους πρόσφυγες και χρήση δακρυγόνων από τους αστυνομικούς.
Αρκετοί από τους διαμένοντες στη δομή φώναζαν και συνθήματα κατά της ΕΛ.ΑΣ, όπως «f@ck the police» και κατά των αστυνομικών που βρίσκονταν στο σημείο.
Ιωάννινα:Πετροπόλεμος ,υλικές ζημιές& 4 προσαγωγές για τις νέες αφίξεις από τη Μόρια
Λίγη ώρα αργότερα ξεκίνησε η εγκατάσταση των νέων προσφύγων, που παρέμεναν στα λεωφορεία κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.
Δημιουργήθηκε εκ νέου ένταση με τις τέσσερις προσαγωγές προσφύγων, με μια γυναίκα να πέφτει πάνω σε όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας και να ξαπλώνει στη συνέχεια μπροστά του, προσπαθώντας να το σταματήσει.
Στο κέντρο του Κατσικά οι διαμένοντες ανέρχονται στους 960 και γύρω στις 15:00, την ώρα αφίξεων, ο καταυλισμός μεγεθύνθηκε κατά 82 πρόσφυγες και μετανάστες.
Μετά την ένταση η κατάσταση στο Κέντρο φιλοξενίας παραμένει τεταμένη ενώ αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται εκεί για τυχόν επεισόδια.
Πηγή: protothema.gr