Στο «σκαμνί» της προανακριτικής αναμένεται να στείλει τον κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο η ευρύτερη πλειοψηφία της Βουλής προκειμένου να ερευνηθεί για την «Ρασπουτινική σκευωρία της Novartis» αλλά και για μεθοδευμένες παρεμβάσεις σε άλλες κρίσιμες δικαστικές αποφάσεις.
Η συζήτηση της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας που ζητά την έρευνα του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για την τέλεση τεσσάρων αδικημάτων (ηθική αυτουργία στα αδικήματα κατάχρησης εξουσίας, παράβασης καθήκοντος και ψευδορκίας και πρόκληση – προσφορά για την τέλεση εγκλήματος) θα ξεκινήσει σήμερα στις 17:00 στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες στο τέλος της διαδικασίας θα υπάρξει παρέμβαση και από τον κ. Παπαγγελόπουλο ο οποίος θα επιχειρήσει να αντικρούσει τα στοιχεία και τις καταγγελίες.
Αναφορικά με την κρίσιμη ψηφοφορία από τις έως τώρα τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να εγκριθεί με ευρύτατη πλειοψηφία καθώς θα στηριχθεί και από τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, και της Ελληνικής Λύσης. Το ΚΚΕ πιθανότατα θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία ενώ προς το «παρών» προσανατολίζεται το ΜεΡΑ25 επισημαίνοντας ότι η Βουλή πρέπει να είναι νομοθετικό και όχι δικαστικό όργανο.
Πηγές από το κόμμα υποστηρίζουν ότι ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης θα προτείνει την δημιουργία Σώματος Δίωξης Πολιτικών και Μεγαλοεπιχειρηματιών στα πρότυπα του FBI ώστε υποθέσεις υπουργών να μην διαβιβάζονται στο κοινοβούλιο. Απομονωμένος θα βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσει την πρόταση. Στελέχη της Κουμουνδούρου διευκρινίζουν ότι ποτέ δεν ανέφεραν πως θα ψήφιζαν παρόμοια πρόταση αλλά ότι προκάλεσαν την ΝΔ να προχωρήσει σε «έρευνα παρωδία για να διαπιστωθεί ποια είναι η δήθεν σκευωρία και ποιο το πραγματικό σκάνδαλο». Από την άλλη πλευρά ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι η ΝΔ είχε υπερψηφίσει όλες τις σχετικές προτάσεις που είχε φέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο κοινοβούλιο τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.
Θεσμικά μέχρι τέλους
Πάντως, και στην σημερινή διαδικασία η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αναδείξει το θεσμικό χάσμα που την χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας την συζήτηση και τις τελικές αποφάσεις αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της Βουλής στην οποία άλλωστε ανήκει αποκλειστικά η πρωτοβουλία για την προκαταρκτική έρευνα των χειρισμών του «Ρασπούτιν». Για τον λόγο αυτό, ως συμβολική κίνηση τα υπουργικά έδρανα θα είναι άδεια κατά την συζήτηση και οι υπουργοί θα παρακολουθούν την διαδικασία από τις θέσεις βουλευτών.
Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν την τακτική της προηγούμενης κυβέρνησης κατά την συζήτηση της αντίστοιχης πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τα 10 πολιτικά πρόσωπα, τις δηλώσεις του κ. Παπαγγελόπουλου για δήθεν «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» ή την «ανάγκη αυτοκάθαρσης του πολιτικού συστήματος» και τις τοποθετήσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα που «μοίραζε» φυλακές στους πολιτικούς του αντιπάλους. «Θα κινηθούμε με θεσμική ευπρέπεια. Δεν θα κάνουμε αυτά για τα οποία κατηγορούμε τους άλλους» εξηγούν για να προσθέσουν «εμείς θα πάμε μέχρι τέλους θεσμικά. Δεν κάνουμε πίσω. Θα προχωρήσουμε με στοιχεία και όχι με ρεβανσισμούς, κυνήγι μαγισσών και δηλώσεις στις νεραντζιές του Μ. Μαξίμου».
Στοιχεία που δίνουν στίγμα δράσης παραδικαστικού κυκλώματος
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση για σύσταση προανακριτικής που έχει καταθέσει η ΚΟ της ΝΔ στηρίζεται κυρίως στις καταθέσεις της πρώην εισαγγελέως εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένης Ράικου και του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτη της εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή που περιγράφουν με λεπτομέρειες τον τρόπο δράσης του μηχανισμού Ρασπούτιν. Την ίδια ώρα νέα στοιχεία δείχνουν πως οι καθοριστικές παρεμβάσεις του παραθεσμικού μηχανισμού επεκτείνονταν και σε τουλάχιστον δύο ακόμα κρίσιμες δικαστικές υποθέσεις προσδίδοντας στην υπόθεση χαρακτηριστικά παραδικαστικού κυκλώματος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» της Κυριακής ο κ. Παπαγγελόπουλος ασκούσε πιέσεις στην διορισμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ διοίκηση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) προκειμένου να αναγνωρίσει «εθελοντικά» πως οφείλει αποζημίωση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στον όμιλο Μαντωνανάκη.
«Η ΕΤΑΔ δέχθηκε πίεση να αναγνωρίσει οικειοθελώς ότι οφείλει να αποζημιώσει τον όμιλο Αττικός Ηλιος (σ.σ.: συμφερόντων του επιχειρηματία Μαντωνανάκη)», επισημαίνει σε επιστολή του προς το Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών ο σημερινός επικεφαλής της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου Γιώργος Τερζάκης, πρόσωπο που τοποθετήθηκε στον κρατικά ελεγχόμενο οργανισμό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
«Το προηγούμενο της κατάθεσης των διαιτητικών αγωγών διάστημα, η εταιρεία υποχρεώθηκε να συμμετάσχει σε συζητήσεις με το παραπάνω περιεχόμενο υπό την επίβλεψη πλήρως αναρμοδίων υπουργών, όπως του τότε αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτριου Παπαγγελόπουλου», εξηγεί σε επίσημο έγγραφο προς τον υπουργό Οικονομικών ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ κατονομάζοντας τον κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως το πρόσωπο που ασκούσε την επιρροή του στα στελέχη της κρατικά ελεγχόμενης εταιρείας ώστε να αποζημιωθεί «οικειοθελώς» μια ιδιωτική εταιρεία! «Το περιεχόμενο της συζήτησης ήταν οι αποζημιώσεις, που ζητούσε χωρίς καμία βάση ο όμιλος εταιρειών, εν όψει του υψηλού δανεισμού του από τις Τράπεζες», επισημαίνει ο κ. Τερζάκης.
Εκτός όμως της υπόθεσης με τα ακίνητα του δημοσίου, ο αντιεισαγγελέας και πρώην επόπτης της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής καταγγέλλει παρεμβάσεις του μηχανισμού Ρασπούτιν και στην υπόθεση των πλαστών δικαιολογητικών και της παράνομης αποφυλάκισης του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Αγγελής στην κατάθεσή του που αποτελεί μέρος της δικογραφίας αναφέρει ότι την Δευτέρα 17.12.2018 έγινε σύσκεψη «μεταξύ της εισαγγελέως πρωτοδικών κ. Χαλβά και εμού, σχετικά με την ολοκλήρωση της υπόθεσης «Φλώρου» (πλαστά δικαιολογητικά – παράνομες αποφυλακίσεις). Ενώ της δόθηκαν συγκεκριμένες εντολές για συμπλήρωση της δικογραφίας, η οποία κρίθηκε ατελής από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία και γνώριζε την υπόθεση, και υποσχέθηκε ότι θα τις εκτελέσει το ταχύτερο δυνατό, συνέβη το παρακάτω παράδοξο: την επόμενη ημέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι δεν μπορεί να εκτελέσει τις προφορικές παραγγελίες – συστάσεις που της δόθηκαν διότι είχε ήδη στείλει την παραγγελία της , γεγονός ανήκουστο δεδομένου ότι ο Εισαγγελέας κατά την πάγια εισαγγελική και δικονομική πρακτική δικαιούται σε κάθε στάδιο της ποινικής διαδικασίας να συμπληρώνει, τροποποιεί ή και να ανακαλεί κάποια παραγγελία του ή και να αποστέλλει νέα, προκειμένου να ικανοποιήσει την εκάστοτε δικονομική αναγκαιότητα».
Αντιλαμβανόμενος ότι «κάτι δεν πάει καλά» – επισημαίνει ο ίδιος – πως πήγε στα γραφεία της εισαγγελίας Διαφθοράς και ζήτησε από την γραμματέα «να μου δώσει την παραγγελία που είχε σταλεί προς τον Ανακριτή. Αυτή με διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε καμία παραγγελία. Αντέγραψα και έλαβα τότε το σχετικό ηλεκτρονικό αρχείο προκειμένου να αποδείξω ενώπιον της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου το ψεύδος της κυρίας Τουλουπάκη. Την ίδια ημέρα το μεσημέρι (19.12.2018) κάλεσα την κυρία Τουλουπάκη ενώπιον της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, παρέθεσα τα στοιχεία και τη ρώτησα ευθέως γιατί μας λέει ψέματα. Αυτή αντί άλλης απαντήσεως έβαλε τα κλάματα και δεν μας έδωσε καμία απάντηση. Μετά την αποχώρηση της κυρίας Τουλουπάκη είπα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά λέξη: «έχετε καταλάβει ότι αυτή θα μας στείλει στη φυλακή;» και εκείνη μου απάντησε κατά λέξη: «άσε θα δούμε τι θα γίνει, θα φύγει το ταχύτερο δυνατό».
Να σημειωθεί τέλος ότι εισηγητής από την πλευρά της ΝΔ για την σημερινή συζήτηση είναι ο κ. Θανάσης Πλεύρης ενώ από το Κίνημα Αλλαγής θα είναι ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου. Επίσης, από την πλειοψηφία θα τοποθετηθούν οι βουλευτές Ζωή Ράπτη, Γιάννης Μπούγας, Σταύρος Κελέτσης, Γιώργος Κότσιρας και Νίκος Υψηλάντης ενώ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος θα είναι ο κ. Σπήλιος Λιβανός.
Πηγή: protothema.gr