Ιδρύθηκε πριν από 29 χρόνια, τον Δεκέμβριο του 1992, και στην πορεία της έφτιαξε εκατοντάδες χιλιάδες κεριά. Τώρα, όμως, όπως όλα δείχνουν, το δικό της «κερί» σβήνει με τις εγκαταστάσεις της να οδηγούνται στο σφυρί.
Ο λόγος για την εταιρεία ΒΙΟΚΕΡ Α.Ε., που ιδιαίτερα από το 2004 και μετά, όταν και εγκαταστάθηκε στη ΒΙ.ΠΕ Ξάνθης αποτέλεσε την πρώτη οργανωμένη και από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής εκκλησιαστικών και διακοσμητικών κεριών και λαμπάδων στην Ελλάδα, έχοντας και εξαγωγικό προσανατολισμό.
Όπως μπορεί να διακρίνει κανείς εξετάζοντας τις οικονομικές επιδόσεις της, το «σημείο καμπής» ήταν πριν μια δεκαετία, το 2011, όταν και σημείωσε εντυπωσιακή βουτιά στον τζίρο της.
Από τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία προκύπτει ότι στη χρήση του 2009 ο κύκλος εργασιών της ΒΙΟΚΕΡ διαμορφώθηκε στα 1.915.573 ευρώ, αλλά λόγω «έκτακτων ζημιών» το καθαρό αποτέλεσμα ήταν αρνητικό (ζημιές 419.852 ευρώ). Την επόμενη χρονιά, το 2010, υπήρξε μια μείωση του τζίρου στα 1.565.230 ευρώ και πάλι με ζημιές ύψους 120.181 ευρώ. Τη χρήση του 2011, ωστόσο, οι πωλήσεις κατέρρευσαν στις 275.534 ευρώ, οι «έκτακτες ζημιές» έφτασαν τις 785.000 ευρώ και το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημιές 930.639 ευρώ.
Στον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό για το 2013 ο τζίρος είχε μειωθεί στις 23.822 ευρώ και οι συσσωρευμένες ζημιές είχαν εκτοξευθεί στα 2.230.877 ευρώ.
Ήδη από την προηγούμενη χρήση, που ο τζίρος ήταν ελαφρά υψηλότερος (38.821 ευρώ) στις εκτιμήσεις της διοίκησης αναφερόταν ότι η εταιρεία «βρίσκεται σε πτωτική πορεία με έντονα προβλήματα ρευστότητας και απόδοσης».
Τα χρέη και ο πλειστηριασμός
Η επιχείρηση είχε δάνεια προς τις τράπεζες εκείνη την εποχή περί τα 5 εκατ. ευρώ, με τις αντίστοιχες εμπράγματες εξασφαλίσεις. Κάπως έτσι μπήκε στο δρόμο των πλειστηριασμών, με το σφυρί για τις εγκαταστάσεις της να έχει προγραμματιστεί για τις 13 Ιουλίου 2022, με επισπεύδουσα την Intrum Hellas και με τιμή πρώτης προσφοράς 663.000 ευρώ.
Πρόκειται για ένα οικόπεδο εντός της Βιομηχανικής Περιοχής της Ξάνθης, που είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και έχει έκταση 8.600 τ.μ.
Εντός του οικοπέδου υφίστανται εγκαταστάσεις οι οποίες χρησιμοποιούνται σήμερα ως εργοστάσιο παραγωγής υφασμάτων, γυναικείων εσωρούχων και ενδυμάτων.
Σύμφωνα με περίληψη προσημείωσης υποθήκης η βιομηχανία αποτελείται από ισόγειο κτίσμα παραγωγής εμβαδού 1.720,57 τ.μ και διώροφο κτίριο γραφείων συνολικού εμβαδού 574,26 τ.μ. οπότε η συνολική δόμηση ανέρχεται σε 2294,83 τ.μ.
Ο φέρων οργανισμός είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα και μεταλλικός και οι τοιχοποιίες από βιομηχανικό πάνελ, ενώ ως έτος κατασκευής θεωρείται το 1996.
Το ακίνητο αυτό περιήλθε στη ΒΙΟΚΕΡ στις 27 Οκτωβρίου 2004 «με την αποδοχή πρότασης πώλησης ακινήτου με δάνειο» και το ποσό για το οποίο έγινε η κατάσχεση στις 19 Νοεμβρίου 2021 ήταν 50.000 ευρώ που αποτελεί μέρος της συνολικής επιταχθείσης απαίτησης, «με τη ρητή επιφύλαξη για την είσπραξη του υπολοίπου επιταχθέντος ποσού, με τους τόκους και όλα τα έξοδα έως την πλήρη εξόφληση, με άλλη αναγκαστική εκτέλεση ή αναγγελία στον ίδιο ή σε άλλον πλειστηριασμό», όπως σημειώνεται.
Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης «η οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή είναι σε ύφεση τα τελευταία χρόνια και η ζήτηση εκτάσεων και βιομηχανικών κτιρίων είναι σήμερα υποτονική σε αντίθεση με την προσφορά που γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Επιπλέον, οι αξίες των ακινήτων εντός της ΒΙ.ΠΕ. Ξάνθης κινήθηκαν ανοδικά τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα όμως επιβάλλονται διορθώσεις και παρατηρούνται πτωτικές τάσεις, επηρεασμένες από τη γενικότερη αρνητική οικονομική συγκυρία των ημερών και την έλλειψη ζήτησης. Έτσι, σήμερα βιομηχανικοί χώροι και κτίρια ρευστοποιούνται σχετικά δύσκολα λόγω και της ειδικής τους χρήσης με αποτέλεσμα ο χρόνος αγοραπωλησίας να ξεπερνά τις περισσότερες φορές και τους δώδεκα μήνες».
Ακόμη τονίζεται ότι «η διακύμανση των αξιών εξαρτάται από την ακριβή θέση, την επιφάνεια, την ποιότητα κατασκευής, την γεωμετρία του γηπέδου, την λειτουργικότητα κάθε επαγγελματικής εγκατάστασης και το βαθμό συντήρησης του κάθε ακινήτου» καθώς και ότι «οι ζητούμενες εμπορικές αξίες δύναται να είναι υψηλότερες, αλλά οι πραγματικές τιμές στις οποίες λαμβάνουν χώρα οι δικαιοπραξίες είναι χαμηλότερες κατά 15% – 20% από τις ζητούμενες στις περισσότερες περιπτώσεις».
Το ακίνητο της ΒΙΟΚΕΡ κουβαλάει 6 προσημειώσεις και υποθήκες, καθώς και 4 κατασχέσεις υπέρ τραπεζών και φορέων του Δημοσίου.
Διαβάστε ακόμα:
Eurobank: Μονοψήφιο το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων στον τουρισμό – Ποιες ενέργειες δρομολογεί