Κορυφώνεται τις επόμενες ώρες η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα, με τις τιμές στα καύσιμα ωστόσο να είναι “βαρίδι” στις τσέπες των πολιτών.
Παρά το γεγονός ότι η διεθνής τιμή του Brent συνεχίζει να υποχωρεί και πλέον κινείται κάτω και από τα 84 δολάρια το βαρέλι, η βενζίνη στα πρατήρια παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Οι καταναλωτές που… φουλάρουν τα οχήματα τους για βγουν στις εθνικές οδούς, θα το κάνουν με τιμές οριακά κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου οι μέσες τιμές διαμορφώνονται σε 1,952 και 1,946 ευρώ το λίτρο. Όμως μόλις θα περάσουν τα πρώτα διόδια, θα διαπιστώσουν ότι η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη!
Μέση τιμή πάνω από τα 2 ευρώ σε 21 περιοχές
Και αυτό διότι σε μέσα επίπεδα η βενζίνη πωλείται πάνω από 2 ευρώ σε 21 περιοχές της χώρας, ενώ η κατάσταση στα νησιά προκαλεί ίλιγγο, αφού σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνει και τα 2,4 ευρώ το λίτρο. Την περασμένη εβδομάδα και με την τιμή του Brent περίπου στα 90 δολάρια το βαρέλι, οι περιοχές με μέση τιμή στην αντλία πάνω από τα 2 ευρώ ήταν 14.
Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες και τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδος, είναι εξαιρετικά δύσκολο να δούμε αποκλιμάκωση των τιμών. Το αντίθετο μάλιστα, κάποιοι θεωρούν ότι ενδεχομένως να έχουμε αυξήσεις, ειδικά στην Περιφέρεια, στην οποία θα μεταφερθεί ένα μεγάλο μέρος της ζήτησης.
Βέβαια σε Αττική και Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε μία μικρή μείωση, αλλά απειροελάχιστη. Λίγο καλύτερα είναι τα πράγματα με το diesel κίνησης, όπου η τιμή έχει υποχωρήσει κάτω από τα 1,7 ευρώ το λίτρο.
Σε μία πρώτη ανάγνωση της αντιφατικής αυτής εικόνας, έχει να κάνει με το γεγονός ότι όλοι φοβούνται την επόμενη ημέρα, λόγω της συνεχιζόμενης έκρυθμης κατάστασης στην Μέση Ανατολή. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει γενικευμένη σύρραξη, κάτι που στην απευκταία αυτή περίπτωση θα εκτινάξει τις τιμές στα ύψη.
Όπως σημειώνει μάλιστα η Παγκόσμια Τράπεζα, μία ενδεχόμενη ανάφλεξη στην Μ. Ανατολή θα μπορούσε να ωθήσει την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι και να αντιστρέψει την πρόσφατη πτωτική τάση του παγκόσμιου πληθωρισμού.
Διαβάστε ακόμη
Αυτός είναι ο κωδικός που καίει 1 στις 3 επιχειρήσεις
Για να πιάσουμε τους κλιματικούς στόχους 80.000 κατοικίες πρέπει να ανακαινίζονται κάθε χρόνο
Αποκαλυπτικά στοιχεία του ΟΟΣΑ: Τα 4 στα 10 ευρώ του μισθού μας πάνε σε φόρους και εισφορές
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ