Μια συγκινητική παρέμβαση έκανε στη λήξη των εργασιών του 3ου Οικονομικού Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας Τζορτζ Τσούνης.
Ο κ. Τσούνης αναφέρθηκε στις αρχές της Δημοκρατίας και της αυτοδιάθεσης και των ίσων ευκαιριών αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι επιθυμία του είναι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ να αποτελούν έναν τέτοιο «φάρο ευκαιριών».
«Ήταν μεγάλη τιμή να είμαι εδώ ως Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών. Και αυτό έχει να κάνει με την καθημερινή δυνατότητα να εργάζομαι για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Είναι σχέσεις που βασίζονται σε αρχές και αξίες» είπε ο κ. Τσούνης σημειώνοντας ότι ο αγώνας των ΗΠΑ για ανεξαρτησία βασίστηκε σε «αξίες και αρχές που ιδρύθηκαν εδώ στην Ελλάδα».
«Η έννοια της Δημοκρατίας γεννήθηκε στην Ελλάδα, είπε ο κ. Τσούνης και αναφέρθηκε στις αξίες και τις αρχές του Δημοκρατικού Πολιτεύματος αλλά και τις ευκαιρίες που πρέπει να προσφέρει.
«Οι άνθρωποι είναι σημαντικό να έχουν ευκαιρίες και επιλογές. Η μητέρα και ο πατέρας μου ήταν από ένα φτωχό χωριό στην ορεινή Ναυπακτία που δεν είχε ρεύμα, δεν είχε νερό, δεν είχε δρόμους. Ο πατέρας μου δεν είχε δει αυτοκίνητο όμως πήγαν στην Αμερική και πήραν ευκαιρίες. Αυτό μου επέτρεψε να λάβω μια καλύτερη μόρφωση, να φτιάξω τη δική μου επιχείρηση και έτσι να έχω μια ευκαιρία να υπηρετήσω τη χώρα μου.
Αυτές είναι οι ευκαιρίες που θέλω να έχουν όλοι. Δεν μπορούμε να λέμε ότι είμαστε μια μεγάλη κοινωνία αν οι ευκαιρίες που είχα εγώ δεν προσφέρονται σε όλους».
«Οι δημοκρατικές αξίες και οι αρχές πρέπει να είναι διαθέσιμες σε όλους», πρόσθεσε ο κ. Τσούνης που ακολούθως αναφέρθηκε στην ισότητα των δικαιωμάτων των φύλων αλλά και στο μεταναστευτικό:
«Η λογική της ισότητας των φύλων πρέπει να είναι πραγματική (…) Εμείς πρέπει να αποδεχτούμε όλους τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι λοιπόν που έρχονται στις ακτές μας δεν θέλουν να «μας πάρουν τις δουλειές». Το 80% αυτών έχουν πολύ καλές δεξιότητες που μπορούν να ωφελήσουν την οικονομία.
Εάν τους ενσωματώσουμε τότε θα δούμε μόνο οφέλη που είναι το σωστό για την κοινωνία των πολιτών αλλά και για την οικονομία. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας και να προσποιηθούμε ότι δεν υπάρχουν 120 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπισμένοι. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας στις τραγωδίες που συμβαίνουν ανά τον κόσμο».
Οχι στην εργαλειοποίηση του μίσους
Οι άνθρωποι σε αυτή την αίθουσα έχουμε μόρφωση και ευκαιρίες, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κάνουμε το παν ώστε όλα αυτά να είναι διαθέσιμα προς όλους, συνέχισε ο κ. Τσούνης και επέκρινε την εργαλειοποίηση του μίσους και «την ρητορική που εκστομίζεται από υψηλά ιστάμενα ανθρώπους» και υπερασπίστηκε τη διαφορετικότητα και την αποδοχή, επικαλούμενος και τους αρχαίους Έλληνες.
«Εμείς οι Έλληνες και οι Ελληνοαμερικανοί είναι γνωστό ότι πάντοτε επικαλούμαστε τους αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους. Έχω μελετήσει τους Έλληνες ιστορικούς, που μίλησαν για συνειδητές επιλογές.
Κάθε μέρα που έχουμε μία συνειδητή επιλογή υπάρχει το σωστό και το λάθος μπροστά μας, άρα πρέπει να δρούμε με έναν τρόπο όπου θα υπερβαίνει το δικό μας συμφέρον. Πρέπει να δείξουμε ηγετικό ρόλο και θέλω η Ελλάδα και οι ΗΠΑ να αποτελέσουν την πυξίδα και φάρο ευκαιριών, έναν φάρο αποδοχής.
Φιλοξενία και φιλότιμο
«Θα πρέπει επίσης να αποδεχόμαστε τους ανθρώπους», συνέχισε ο κ. Τσούνης λέγοντας: «Είναι η έννοια της φιλοξενίας και του φιλότιμου που υπαγορεύει πως θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε, με μία αίσθηση αγάπης. Και η Ελλάδα είναι η χωρα που καταλαβαίνει το φιλότιμο και δρα με αρχές και αξίες.
Κατέληξε δε λέγοντας: «Ήταν τιμή μου να είμαι εδώ ως Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν θα είμαι πάντοτε ο Πρέσβης, αλλά πάντοτε θα είμαι εκείνο το παιδάκι που τα καλοκαίρια έπαιζε στο χωριό του τον Πλάτανο. Αγαπάω τις ρίζες μου, αγαπάω την Αμερική, όμως έχω πολλή αγάπη για την πατρίδα μου. Αγαπάω αυτή την πατρίδα και πονάω γι΄ αυτή την πατρίδα. Ζήτω η Ελλάς, ευχαριστώ».
Διαβάστε ακόμη
Unilever: Αυξήθηκαν κατά 4,5% τα έσοδα το τρίτο τρίμηνο
Γιατί καθυστερούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία
ΕΥ: Ανθεκτική η δραστηριότητα IPOs στα διεθνή χρηματιστήρια παρά τις προκλήσεις
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα