search icon

Ελλάδα

Τσίπρας: «Τώρα είναι η στιγμή για διευθέτηση του χρέους» – Ομπάμα: «Η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης»

«Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ένας Αμερικανός πρόεδρος που υπερασπίστηκε τις αξίες της δημοκρατίας», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός - Ζήτησε «εδώ και τώρα» αντιμετώπιση του ζητήματος του ελληνικού χρέους - «Θα συνεχίσω να βοηθώ την Ελλάδα. Τώρα που η ελληνική οικονομία είναι σε τροχιά ανάπτυξης, είναι η κατάλληλη στιγμή για τη διευθέτηση του χρέους»,η απάντηση του Μπ. Ομπάμα

Με… ύμνο για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα θα μπορούσαν να παρομοιαστούν οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντησή του με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Θεωρώ ότι ήταν ιστορική για τις σχέσεις των δύο χωρών κατά τη στιγμή που ο πρόεδρος Κλίντον αναγνώρισε τα λάθη των ΗΠΑ για τη δικτατορία στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και μιλώντας για τις θυσίες του ελληνικού λαού, τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός έχει «φτύσει αίμα» έχει δώσει αγώνες για να υπερασπιστεί τις αξίες της δημοκρατίας που είναι οι κοινές μας αξίες. Η Ελλάδα υποδέχεται έναν Αμερικανό πρόεδρο που υπερασπίστηκε τις αξίες της δημοκρατίας. Έναν πρόεδρο που απέναντι στην οικονομική κρίση του 2008 οδήγησε την αμερικανική οικονομία σε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο από αυτόν που η Ευρώπη επέλεξε. Οκτώ χρόνια μετά τα αποτελέσματα είναι τελείως διαφορετικά. Η επιμονή της ευρωπαϊκής ηγεσία στην επιλογή της λιτότητας κρατάει τις κοινωνίες στη στασιμότητα. Συζήτησα με τον πρόεδρο Ομπάμα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Προκλήσεις που εάν δεν αντιμετωπιστούν μπορούν να μας οδηγήσουν στην οπισθοδρόμηση».

Στο σημείο αυτό, όπως ήταν απόλυτα φυσιολογικό, μίλησε για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζοντας ότι «το 1953 οι ΗΠΑ ρύθμισαν το χρέος της ηττημένης Γερμανίας με ρήτρα ανάπτυξης. Σήμερα η Γερμανία οφείλει να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο σκέψης. Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπη με τις πιο σκληρές συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης. Αντιμετωπίσαμε ως οικονομία και ως κοινωνία έναν πρόγραμμα οικονομικής λιτότητας που όξυνε αντί να λύσει τα προβλήματα.

Σήμερα παρά τις πληγές μας στεκόμαστε όρθιο. καταφέραμε να αποφύγουμε την επαπειλούμενη καταστροφή. Φέτος μετά από πολλά χρόνια έχουμε επιστρέψει στην ανάπτυξη. Αργά αλλά σταθερά μειώνουμε τα ποσοστά της ανεργίας.

Θέλω και δημόσια να τονίσω τη στήριξη που είχε η ελληνική κυβέρνηση από την αμερικανική ηγεσία.

Η ουσιαστική απομείωση του δημόσιου χρέους, ο επανακαθορισμός των πλεονασμάτων μετά τη λήξη του προγράμματος και η ένταξη και της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι όλα όσα δικαιούται η Ελλάδα από τη συμφωνία της με τους εταίρους και ο χρόνος να εκπληρωθούν τώρα. Για αυτό θεωρώ ουσιαστική την παρουσία του Μπ. Ομπάμα στην Αθήνα και ακολούθως στο Βερολίνο.

Συζητήσαμε με τον πρόεδρο Ομπάμα μία σειρά από κρίσιμα θέματα. Ιδιαίτερα τις ευκαιρίες που ανοίγονται για επενδύσεις στην Ελλάδα. Η Ελλάδα με τη σημαντική ναυτιλιακή της δύναμη μπορεί να καταστεί διακομιστικό κέντρο που θα ενώνει την Ευρώπη και τον κόσμο με την Ανατολή».

Ομπάμα: Θα συνεχίσω να στηρίζω την Ελλάδα

Σταθερός στην άποψή του ότι «η λιτότητα μόνη της δεν αποτελεί απάντηση» ήταν ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Φρόντισε να «καλησπερίσει» τους παρευρισκόμενους στα ελληνικά και να δηλώσει ότι πάντα ήθελε να επισκεφθεί τη χώρα μας, υπογραμμίζοντας ότι «Ο κόσμος οφείλει τα μέγιστα στην Ελλάδα. Ο πολιτισμός έχει τις ρίζες τους στην Ελλάδα. Ξέρω την έκφραση των αρχαίων Ελλήνων “καλός κ’ αγαθός”. Πιστεύω ότι αυτή η έκφραση απηχεί τέλεια την φιλία ΗΠΑ-Ελλάδας».

Για μία ακόμη φορά στήριξε, λεκτικά, τις προσπάθειες του ελληνικού λαού στα χρόνια της λιτότητας, υπογραμμίζοντας πως «Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για τους Έλληνες, εργαζόμενους, νέους, συνταξιούχους. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για τους Έλληνες, εργαζόμενους, νέους, συνταξιούχους».

Ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε ότι ο δρόμος παραμένει δύσκολος για την Ελλάδα, ωστόσο οι Έλληνες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να τα καταφέρνουν στα δύσκολα. Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα, παρά την κρίση, συνέχισε να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες -και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, όπως είπε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύθηκε, παράλληλα, να συνεχίσει να βοηθάει, όσο μπορεί, την Ελλάδα να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης, αλλά και να αντιμετωπίσει το προσφυγικό. Ακόμη, αναγνώρισε ότι η χώρα μας παραμένει ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους και τους καλύτερους φίλους των ΗΠΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα προχώρησε σε δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πλέον βρίσκεται σε θετικό δρόμο. Παράλληλα, παρείχε στην Αθήνα και τον Αλέξη Τσίπρα την «πολυπόθητη» δήλωση στήριξης στην προσπάθεια ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι ίσως είναι η στιγμή για να γίνει αυτό και στέλνοντας μήνυμα προς τις χώρες της βόρειας Ευρώπης που, όπως είπε, έχουν τη δική τους ατζέντα και τηρούν σκληρή στάση στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του θέλουν να συνεχίσουν σε αυτό το δρόμο. Ο ελληνικός λαός είναι ευφάνταστος, επιχειρηματικός» υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα, αναφερόμενος στην ανάπτυξη και συνέχισε, λέγοντας ότι «όταν η οικονομία συρρικνώνεται σε τέτοιο βαθμό, τότε χρειάζεται και αναπτυξιακή ατζέντα», ενώ για την ελάφρυνση του χρέους είπε ότι είναι πολιτικό θέμα.

«Για να μην αδικήσω κάποιες κυβερνήσεις του Βορρά, να πω ότι και εκεί έχουν τις δικές τους πολιτικές και τους δικούς τους ψηφοφόρους, αλλά έχοντας δει όλα όσα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα και όσα ο λαός έχει περάσει, τότε και οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε μια λύση μέσα στο επόμενο έτος», υπογράμμισε ο Μπάρακ Ομπάμα και κατέληξε λέγοντας:

Με τη σειρά του, απαντώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε επανειλημμένα ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές και κάλεσε την Άνγκελα Μέρκελ να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Όπως είπε, είναι αισιόδοξος ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα συμφωνήσει σε μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Θέλουμε η Ελλάδα να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για το Κυπριακό, δε, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ενθαρρυμένος από τα αποτελέσματα των πρόσφατων συνομιλιών ανάμεσα στον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μπυσταφά Ακιντζί, ενώ από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την στήριξή του στον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και τόνισε ότι είναι απαραίτητη η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δέχτηκε ερώτηση και για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οφείλει να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση και θα συνεργαστεί με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο.

Επιχειρώντας, δε, να εξηγήσει τα αίτια της νίκης του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε: «Μια ισχυρή πλειοψηφία συμφωνεί με μένα, αλλά πολλές φορές ο κόσμος έχει ανάγκη να ακούσει κάτι διαφορετικό».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι διαφορετικός από τον Τραμπ ως υποψήφιο προεκλογικά και είπε πως δεν περιμένει, τουλάχιστον άμεσα, υπάρξει κάποια αλλαγή στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Exit mobile version