«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο της διαπραγμάτευσης για το Ονοματολογικό. Υπερασπιζόμαστε μια γραμμή δύο δεκαετιών. Μας βαραίνει η συλλογική συζήτηση. Θέλουμε μια λύση που θα αντέξει στο χρόνο. Δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις. Δρομολογούμε την εξεύρευση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης, αποδεκτής προς όλες τις κατευθύνσεις και προσβλέπουμε σε μια λύση για την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού. Είμαι ανοιχτός στην ειλικρινή και άμεση ενημέρωση», δήλωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. 

Ο Πρωθυπουργός τόνισε δε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει εθνική συνεννόηση προκειμένου να υπάρξει μία λύση βιώσιμη στο ζήτημα των Σκοπίων. 

Ακολουθεί αναλυτικά ο διάλογος του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, όπως γνωρίζετε, βρισκόμαστε σ’ένα κρίσιμο στάδιο στις διαπραγματεύσεις με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για την εξεύρεση μιας λύσης αμοιβαία αποδεκτής στο ονοματολογικό, ένα πρόβλημα που ταλανίζει την εξωτερική μας πολιτική εδώ και δεκαετίες.

Όπως γνωρίζετε, υπερασπιζόμαστε μία γραμμή η οποία έχει διαμορφωθεί σχεδόν δύο δεκαετίες και είναι κτήμα, θα έλεγα, της μεγάλης πλειοψηφίας των Πολιτικών Δυνάμεων, όχι όλων, αλλά της πλειοψηφίας των Πολιτικών Δυνάμεων και, κυρίως, όσων έχουν κατά καιρούς διαχειρισθεί κρίσιμα εθνικά θέματα. Μας βαραίνει, προφανώς, η ευθύνη της συλλογικής συζήτησης, της συνεννόησης, γιατί κάθε βήμα είναι κρίσιμο. Θέλουμε να έχουμε μία λύση η οποία θα αντέξει στον χρόνο, θα είναι βιώσιμη. Ως εκ τούτου δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις και, κυρίως, υπερασπιζόμαστε σε κάθε τους λεπτομέρεια τις βασικές πτυχές της εθνικής αυτής γραμμής, που δεν είναι άλλη από την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής σύνθετης ονομασίας, η οποία όμως θα είναι για όλες τις χρήσεις. Και στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό. Πράγμα το οποίο, βεβαίως, προϋποθέτει και την συνταγματική αναθεώρηση, την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας, αλλά και την συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα οδηγήσει σε εγγυήσεις για την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού, ώστε να φύγουν τα εμπόδια ανάμεσα σε δύο γειτονικούς λαούς.

Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, είναι δύσκολη υπόθεση. Νομίζω όμως ότι την διαχειριζόμαστε με ευθύνη. Γι’αυτόν τον λόγο και θέλω να σας ενημερώσω. Όπως θα ενημερώσω, είμαι ανοικτός στην ειλικρινή και άμεση ενημέρωση σε όλες τις Πολιτικές Δυνάμεις του τόπου, καθώς – επαναλαμβάνω – θεωρώ πως σε κρίσιμα εθνικά θέματα είναι αναγκαίο να επιχειρείται, να επιδιώκεται η μέγιστη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση, για να μπορέσουν οι όποιες λύσεις να αντέξουν στον χρόνο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, ευχαριστώ για την ενημέρωση που θα μου κάνετε. Πολλώ μάλλον όταν εντάσσεται στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μιας, όσο το δυνατόν περισσότερο, κοινής θέσης σε ένα από τα Εθνικά μας Θέματα, όπως είναι το θέμα του ονόματος της γειτονικής μας χώρας, της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Και νομίζω ότι είναι ακόμη πιο σημαντική αυτή η πρωτοβουλία, όταν είναι γνωστό πως μπορεί οι Πολιτικές Δυνάμεις να έχουν τις διαφορές τους, οι οποίες είναι θεμιτές, θα έλεγα φυσικές σε μια πραγματική Δημοκρατία, όμως στα μεγάλα μας θέματα, όπως είναι τα Εθνικά Θέματα, απαιτείται, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη συναίνεση. Ακριβώς όπως είπατε: Και για ν’αντέχουν στον χρόνο και γιατί με τον τρόπο αυτό, όταν η Ελλάδα έχει αυτή την ενότητα, είναι ακόμα πιο δυνατή σε διαπραγματευτικό επίπεδο. Και πάλι σας ευχαριστώ πάρα πολύ.-