Του Γιάννη Μακρυγιάννη
Αρχίζουν σήμερα οι δύσκολες διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης για τον νέο εκλογικό νόμο.
Κι αν στη συνάντηση με τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο την Τρίτη, ήταν εύκολο να βρεθεί ένας κοινός τόπος, με επίκεντρο τη διατήρηση του ορίου 3% και την περαιτέρω αναλογικότητα του νόμου -από μείωση έως κατάργηση του μπόνους- με τους σημερινούς συνομιλητές του ο πρωθυπουργός θα έχει μάλλον δύσκολο έργο, αν δεν συναντήσει ακόμα και αξεπέραστα εμπόδια.
Ο κ. Τσίπρας θα δει στις 12 τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 4 την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και στις 6 το απόγευμα τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη. Με τον τελευταίο η διαφωνία είναι δεδομένη, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σταθερά υπέρ ενός συστήματος ενισχυμένης αναλογικής, ώστε να διευκολύνεται η συγκρότηση βιώσιμων κοινοβουλευτικά κυβερνήσεων. Είναι εξαιρετικά απίθανο να εμφανίσει ο κ. Τσίπρας μία πρόταση, ακόμη και κλιμακωτής απόδοσης ενός μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα -σε καμία περίπτωση πάντως της τάξης των 40 και 50 εδρών- που να πείσει τον κ. Μητσοτάκη για θετική ψήφο στο νέο νόμο.
Με τους άλλους δύο αρχηγούς τα πράγματα είναι περίπλοκα: Πιο κοντά οι κυβερνητικές προθέσεις είναι στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, καθώς υπάρχει κοινός στόχος για, τουλάχιστον, «εξορθολογισμό» του μπόνους, ενώ η κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψη της Χαριλάου Τρικούπη για τη διατήρηση του ορίου 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Δεν είναι όμως βέβαιο εάν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το μόνους, αν και στην περίπτωση που η κυβέρνηση καταλήξει στη θέση για πλήρη κατάργησή του -όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ και αρκετοί υπουργοί- τότε δύσκολα θα διαφωνήσει το ΠΑΣΟΚ.
Πάντως, η κυρία Γεννηματά θα πάει με κλειστά χαρτιά και μεγάλη επιφυλακτικότητα στη συνάντηση, όπου θα περιμένει να ακούσει τις προτάσεις του κ. Τσίπρα και να τοποθετηθεί σε δεύτερο χρόνο.
Ο κ. Κουτσούμπας είναι μάλλον κάθετος στις δικές του θέσεις: Θα ξεκαθαρίσει στον πρωθυπουργό ότι δέχεται μόνο την απλή και ανόθευτη αναλογική, χωρίς μπόνους και μάλλον χωρίς όρια εισόδου στη Βουλή. Τυχόν άρνηση του ΚΚΕ να ψηφίσει τον εκλογικό νόμο, θα βάλει ένα δύσκολο τεστ στην κυβέρνηση: Για να περάσει ο νόμος, χωρίς τις ψήφους του ΚΚΕ, πρέπει να υπερψηφιστεί από τη Χρυσή Αυγή, καθώς μόνο έτσι εξασφαλίζονται οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να ξεκινήσει η ισχύς του από τις αμέσως επόμενες εκλογές – και με δεδομένη την άρνηση της ΝΔ. Όπερ σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές στη στάση των κομμάτων της κεντροαριστεράς, εάν βρεθούν να ψηφίζουν με τη Χρυσή Αυγή τον νέο εκλογικό νόμο. Είναι ένα θέμα που απασχολεί και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος είναι έτσι κι αλλιώς προβληματισμένος και επιφυλακτικός με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.
Η συνάντηση Τσίπρα – Θεοδωράκη θα γίνει το πρωί της Παρασκευής (στις 10), αλλά ο επικεφαλής του «Ποταμιού» πρόλαβε και διαμήνυσε ότι «μπορούμε να φτάσουμε τόσο κοντά ώστε να ακούσουμε τις προτάσεις του αλλά όχι τόσο κοντά όσο να συνεργαστούμε με μια τόσο κακή κυβέρνηση. Δεν γοητευόμαστε από τον πρωθυπουργό απλά και μόνο επειδή θα συζητήσουμε για τον εκλογικό νόμο».
Το «Ποτάμι» τάσσεται υπέρ μίας κλιμακωτής απόδοσης ενός «λογικού» μπόνους για το πρώτο κόμμα, όμως στις γραμμές του υπάρχουν στελέχη και βουλευτές που υποστηρίζουν και την πλήρη κατάργησή του, όπερ σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας θα πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Το πιο «εύκολο» ίσως έργο θα το έχει ο πρωθυπουργός με τον Βασίλη Λεβέντη, με τον οποίο θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων φαίνεται να συμφωνεί σε γενικές γραμμές με τις κυβερνητικές προθέσεις, εκτός από το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών.