Το ζητούμενο είναι «η ισορροπία μεταξύ των δημοσιονομικών στόχων», που, όπως είπε, είναι απαραίτητοι στο πρόγραμμα, «και της ανάπτυξης». Αυτό δήλωσε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.
«Κάποια μέτρα θα είναι θετικά και κάποια αρνητικά» πρόσθεσε, εκφράζοντας πάντως την αισιοδοξία ότι «είμαστε ένα βήμα πιο κοντά απ’ ότι χθες κι αύριο θα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά απ’ ότι σήμερα».
«Υπάρχει αισιοδοξία ότι με τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνει η ελληνική πλευρά θα μπορέσουμε να έρθουμε σε μια συμφωνία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να συνεχίσουμε για να κλείσουμε την αξιολόγηση» είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν κάποια θέματα ακόμα ανοιχτά, η επίτευξη της συμφωνίας δεν είναι εύκολη, γι’ αυτό και η Κομισιόν λειτουργεί ως διαμεσολαβητής. Ωστόσο, τόνισε ότι «υπάρχει φως στο τούνελ». Αναφορικά με την ανάπτυξη, δήλωσε ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν ήταν ρεαλιστικές και τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν καλύτερα των αναμενόμενων, οπότε «η Ελλάδα θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους του προγράμματος».
Αναφορικά με το ΔΝΤ δήλωσε ότι «θέλουμε μια συμφωνία που να συμπεριλαμβάνει το ΔΝΤ αλλά χρειάζονται εγγυήσεις και ασφάλεια για την Ελλάδα γιαυτο και είμαστε σε συνεχείς συζητήσεις έως τη Δευτέρα το Eurogroup.
Λίγη ώρα πριν, ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνομιλία που είχε μπροστά στις κάμερες με τον Επίτροπο Οικονομικών, χαρακτήρισε, για άλλη μια φορά, καταστροφική τη συζήτηση για μέτρα ακόμα και 1 ευρώ.
«Μπορούμε να συζητήσουμε για μεταρρυθμίσεις αλλά με μηδενικό αντίκτυπο» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός παίρνοντας αποστάσεις ακόμα και από αυτό που είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος χαρακτήρισε διαπραγματευτικό ελιγμό τη θέση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης λέγοντας ότι «τι θέλατε να πει; Να πει ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε 1 δισ. και μετά αυτοί να το πάνε στα 2 δισ. ευρώ; Τι θέλατε να πει; Ο πρωθυπουργός πρέπει να κρατήσει μια γραμμή όσο σκληρή γίνεται για να κάνεις όσο μικρότερη υποχώρηση…».
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη για περισσότερη ανακούφιση στη φορολογία και ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους ζητώντας τη δημιουργία ενός μετώπου λογικής. «Ο χρόνος είναι σημαντικός, είμαι αισιόδοξος ότι η Κομισιόν θα είναι ένας ανεκτίμητος σύμμαχος» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Παράλληλα αναφέρθηκε στις εντυπωσιακές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας επικαλούμενος τα αποτελέσματα της Eurostat.
«Θα ήθελα να υπογραμμίσω τα αποτελέσματα οφείλονται στις θυσίες του ελληνικού λαού. Όλοι πρέπει να αναγνωρίζουν τα νούμερα και να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού. Το μήνυμά μας είναι φτάνει πια με τη λιτότητα» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Από την πλευρά του ο Γάλλος επίτροπος χαρακτήρισε «πολύ ικανοποιητικά τα αποτελέσματα για την Ελλάδα» σημειώνοντας ότι «οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει εντυπωσιακή ανάκαμψη».
«Οι αποφάσεις όποιες κι αν είναι πρέπει να βασίζονται στους πραγματικούς αριθμούς και αυτοί εντάσσονται στις δικές μας προβλέψεις» πρόσθεσε.
Όσον αφορά το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου είπε ότι «θα μπορούσε να θέσει τις παραμέτρους για μια συμφωνία» ζητώντας «λίγη ακόμα προσπάθεια από όλες τις πλευρές».
«Μπορούμε και πρέπει να τα καταφέρουμε» πρόσθεσε τονίζοντας ότι «δεν είμαστε υπέρμαχοι της λιτότητας, όμως όπως προείπαμε πρέπει να υπάρξει ένα ισορροπημένο σετ μεταρρυθμίσεων ώστε η οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική και ελκυστική για τους επενδυτές».
«Η εμπιστοσύνη είναι η λέξη κλειδί για να πετύχουμε τους αριθμούς» κατέληξε ο Ευρωπαίος επίτροπος τονίζοντας ότι «οι επόμενες ημέρες είναι ζωτικής σημασίας αλά δεν νομίζω ότι απέχουμε από τη λύση».