search icon

Ελλάδα

Τσίπρας: Με τη «γραμμή» της χρήσιμης αντιπολίτευσης – Ζητεί υπ. Υγείας Κοινής Αποδοχής και Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης - Τι προτείνει για οικονομία και Υγεία - Γιατί δεν ζητά εκλογές

Στην «γραμμή» της χρήσιμης αντιπολίτευσης, με την ανάδειξη προτάσεων και λύσεων για την κρίσιμη συγκυρία, επιχειρεί να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρώντας ωστόσο τους υψηλούς τόνους της κριτικής του εναντίον της κυβέρνησης.

Ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό- όπως έκανε πριν από λίγο κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου- επιλέγει μεν την μετωπική σύγκρουση αλλά προσπαθεί ταυτόχρονα να τεκμηριώσει τις καταγγελίες εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ραγδαία εξέλιξη της επιδημιολογικής κρίσης και το δεύτερο απαγορευτικό.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται έτοιμος να βάλει πλάτη, αλλά θέτει τους όρους. Λέει «ναι» στη συναίνεση για την ανάσχεση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης αλλά ζητεί να προηγηθεί η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να συμφωνηθεί ο ορισμός υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής. Εισηγείται επίσης, η συνθήκη της επιδιωκόμενης συναίνεσης να παράξει ένα συνεκτικό σχέδιο σωτηρίας και υπέρβασης της κρίσης-πχ «με το “πάγωμα” αντιλαϊκών μέτρων, όπως είναι ο νέος πτωχευτικός κώδικας».

Την ίδια ώρα κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι συνεχίζει να παριστάνει τον σωτήρα κι ότι «βάζει λουκέτο στην Ελλάδα για δεύτερη φορά, για να περιορίσει τη ζημιά που προκάλεσε ο ίδιος και η κυβέρνηση του». Ποια είναι η στάση που αναμένει από την κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας; Καταρχάς υποστηρίζει ότι η έξαρση της πανδημίας θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, συνεχίζει απαιτώντας από την κυβέρνηση ¨να κάνει τα αυτονόητα” και καταθέτει πλάνο κινήσεων για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας – “προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής”, επαναλαμβάνει- την στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας και την προετοιμασία από τώρα την επόμενης μέρας μετά το lockdown.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η ενίσχυση του ΕΣΥ μπορεί να γίνει:

Με χιλιάδες προσλήψεις στην υγεία τώρα, επέκταση των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού, αναμόρφωση μισθολογίου, επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων και δωρεάν τεστ για το σύνολο του πληθυσμού.

Για την οικονομία προτείνει:

-Άμεση ενίσχυση όλων των νοικοκυριών που πλήττονται, με 400 ευρώ για τον πρώτο ενήλικα, 200 για τον δεύτερο και 100 για το κάθε παιδί. (το εισόδημα έκτακτης ανάγκης).

-Τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση – απευθείας επιχορήγηση των επιχειρήσεων.

-Την επιδότηση της εργασίας.

-Την άμεση απαγόρευση εξώσεων και ρευστοποιήσεων-Να μη τεθεί σε ισχύ ο πτωχευτικός νόμος.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Τσίπρας παρουσίασε μαζί με τον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό αναλυτικά τις προτάσεις τους για την αναχαίτιση της πανδημίας και περιέγραψε ως εξαιρετικά κρίσιμη και εκτός ελέγχου την κατάσταση. Κατηγόρησε ευθέως τον πρωθυπουργό και υπουργούς, όπως ο υπουργός Υγείας για εμπόριο ελπίδας με τις δηλώσεις τους σχετικά με την εξασφάλιση του εμβολίου- κάτι που όπως συμπλήρωσε προκαλεί και εφησυχασμό.

Θα ζητήσει εκλογές αφού θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί;

Όχι. «Δεν δικαιούμαι σε αυτήν την φάση που προέχει η αντιμετώπιση της πανδημίας, υποχρεούμαι όμως να διεκδικήσω να συνέλθει η κυβέρνηση και να σώσει ό,τι σώζεται», απάντησε στο σχετικό ερώτημα ο κ. Τσίπρας τον οποίο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε καλέσει λίγο νωρίτερα να δώσει απάντηση και για τον στενό συνεργάτη του και Τομεάρχη, Νίκο Παππά με αφορμή την κατάθεση Καλογρίτσα.

Exit mobile version