search icon

Ελλάδα

Τσίπρας – Κοτζιάς ενώπιος ενωπίω στην τελετή παράδοσης του ΥΠΕΞ

Εκεί θα συναντηθούν για πρώτη φορά μετά την παραίτηση του υπουργού ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς

Μετά τη νέα κυβερνητική διγλωσσία στο Σκοπιανό, με τον πρωθυπουργό να συγχαίρει τον Ζάεφ για το «ναι» στη συμφωνία και τον Καμμένο να καταγγέλλει λάδωμα βουλευτών, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το σημερινό ραντεβού Τσίπρα-Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών για την τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Εφόσον περάσει τον σκόπελο του υπουργείου Εξωτερικών, στο οποίο θα παρευρεθεί γύρω στις 11 το πρωί, για το πρώτο “καυτό” τετ α τετ με τον παραιτηθέντα υπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να στρέψει αλλού τη δημόσια κουβέντα, όπως στη ψήφιση των παροχών της ΔΕΘ και στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ως εκ τούτου, η επιστροφή στην ομαλότητα αποτελεί πρόκληση για τον Αλέξη Τσίπρα (λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές – αυτοδιοικητικές), δεδομένου πως η σύνθεση της κυβέρνησης παρουσιάζει, εδώ και αρκετές ημέρες, εικόνα φθοράς, ενώ τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δείχνουν πως δυσκολεύεται να ορίσει τις εξελίξεις,πόσο μάλλον να ελέγξει την ατζέντα.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης “ρίχνω τους τόνους”, ο Πρωθυπουργός, στην ομιλία τη μετά τη Συνοδο της ΕΕ, έπλεξε το εγκώμιο του πρώην υπουργού Εξωτερικών, ξεκαθαρίζοντας πως δεν δέχεται την έκκληση του για δημοσίευση της επιστολής του κ. Νίκου Κοτζιά. Από τα μηνύματα που ήθελε να στείλει ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε, καταρχάς, η ξεκάθαρη ανάγκη να πείσει για ένα επεισόδιο είναι λήξαν. Υπογράμμισε ότι εγγυάται την πολιτική σταθερότητα, εξηγώντας, παράλληλα, το λόγο που επέλεξε στο πλευρό του τον Πάνο Καμμένο και δε στήριξε τον Νίκο Κοτζιά. “Ο κ. Κοτζιάς αφήνει πίσω του σπουδαίο έργο ανεβάζοντας τον πήχη. “Δεν ήταν απλώς υπουργός μου και συνεργάτης μου αλλά ένα ανοιχτό βιβλίο και θα έχω την δυνατότητα να συμβουλεύομαι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που βρίσκονται πια αποκλειστικά στα δικά μου τα χέρια”, είπε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Μήνυμα έστειλε και στον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, δηλώνοντας πως “άλλο η έκφραση διαφορετικής άποψης και άλλο η εθνική γραμμή που διατυπώνεται διεθνώς από τα αρμόδια πρόσωπα. Όποιος εκπροσωπεί την χώρα στο εξωτερικό θα βρίσκεται εκεί με το καπέλο της εθνικής γραμμής”.

Αρκετά ενδιαφέρουσα ήταν η απάντηση του για τη “θυσία” Κοτζιά, μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση του υπουργικού, δηλωντας, εμμεσως πλην σαφώς, πως βάζει προτεραιότητα τη διατήρηση της κυβερνητικής συνοχής, καθότι το δεύτερο μείζον ζήτημα που είναι η Συμφωνία των Πρεσπών εξασφαλίζεται από την ανάληψη των καθηκόντων του ΥΠΕΞ. “Έχουμε δυο μεγάλα επιτεύγματα: Την έξοδο από την κρίση και τη Συμφωνία των Πρεσπών που αναβαθμίζει τον ηγετικό ρόλο της χώρας. Είμαι εδώ για να προστατεύσω και τα δύο επιτεύγματα και όχι να θυσιάσω το ένα για το άλλο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε την ιδιαιτερότητα η προστασία του ενός να αποτελεί προϋπόθεση για την επιβίωση και την προστασία του άλλου”.

Στο ερώτημα αν είναι όμηρος Καμμένου απάντησε πως η κυβέρνηση προχωρά, έχει σαφή στόχο και η πορεία της δεν απειλείται από κανέναν.

Διέψευσε τα σενάρια για ψήφο εμπιστοσύνης

Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή την πιθανότητα ο κ. Τσίπρα να αναζητήσει ψήφου εμπιστοσύνης από την παρούσα Βουλή.

«Δημοσιεύματα για εκλογές εντός διμήνου υπάρχουν εδώ και δυόμισι χρόνια. Θα συμβούλευα όσοι προβλέπουν εκλογές να παίξουν και κανένα λόττο, γιατί οι προβλέψεις τους δεν έχουν επαληθευτεί, μπορεί να είναι πιο τυχεροί στον τζόγο» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας. Είπε , επίσης, ότι η κυβέρνησή του χαίρει της πλήρους και απόλυτης στήριξης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας επομένως δεν συντρέχει λόγος για ανάλογη διαδικασία

Μυστήριο με την 9σελιδη επιστολή και τη δημοσίευση, παρά τις εκκλήσεις Κοτζιά

Η ιστορία της επιστολής παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, από το πρωθυπουργό, έχει κάποια κενά και το παράδοξο να μη δημοσιευθεί το περιεχόμενό της, παρά την έκκληση του παραιτηθέντα, καθώς το «Αυστηρώς Προσωπικόν» παύει να ισχύει. Ερωτήματα προκαλεί έκανε δεκτή μία παραίτηση χωρίς καν να έχει διαβάσει την επιστολή παραίτησής του.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή είπε ότι όπως έχει πληροφορηθεί πως στο γραφείο του υπάρχει ένας κλειστός φάκελος ο οποίος έχει την ένδειξη «αυστηρά προσωπικό». «Όταν επιστρέψω είπε θα διαβάζω αυτήν την επιστολή, άλλωστε θα συναντηθώ και αύριο με τον κ. Κοτζιά. Ωστόσο δεν συνηθίζω να δίνω στη δημοσιότητα προσωπικές επιστολές και δεν θα το κάνω ούτε και τώρα. Το θέμα αυτό για μένα είναι λήξαν», υπογράμμισε.

Προφανώς, ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμεί να δώσει συνέχεια στο θέμα και διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως το ζήτημα έχει λήξει και στέλνει σαφές μήνυμα στον κ. Κοτζιά πως το περιεχόμενο της επιστολής αν και εφόσον διαρρεύσει δεν θα είναι από το Μέγαρο Μαξίμου.

Συνεχίζοντας την απάντησή του προχώρησε σε προσωπικές αναφορές στον κ. Κοτζιά λέγοντας ότι αφήνει πίσω ένα πολύ σημαντικό έργο στο ΥΠΕΞ, έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη στην εξωτερική πολιτική , εφαρμόζοντας πολιτικές που «μαζί σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε».

Ο Νίκος Κοτζιάς – κατέληξε – «δεν ήταν απλά ένας υπουργός και ένας συνεργάτης αλλά ήταν ανοιχτό βιβλίο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής ότι θα έχω τη δυνατότητα αυτό το βιβλίο να το συμβουλεύομαι τακτικά και στο μέλλον».

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα μείνει στη θέση του ΥΠΕΞ προσωρινά και στην συνέχεια θα την παραδώσει σε κάποιον άλλο απάντησε: «Η δήλωσή μου προχθές ήταν σαφής ως προς το θέμα αυτό. Θα κρατήσω την ευθύνη του ΥΠΕΞ μέχρι και την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ο συμβολισμός και η ευθύνη είναι να διασφαλιστεί ότι θα έχουμε την επιτυχή ολοκλήρωση και κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι μονόδρομος η συνταγματική αναθεώρηση για να υλοποιηθεί η ένταξη της γειτονικής χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στον κ. Ζάεφ».

Για τις συντάξεις

Σε ερώτηση από τον ανταποκριτή του protothema.gr Ιωάννη Αντύπα για μερική περικοπή συντάξεων είπε:

«Εξ όσων γνωρίζω τέτοια σκέψη σαν αυτή που εσεις διατυπώνετε τώρα δεν υπάρχει, δεν χρειάζεται η Ελλάδα υφεσιακά μέτρα. Η Ελλάδα χρειάζεται φιλοαναπτυξιακά μέτρα, να γίνει πιο ελκυστική στην ανάπτυξη. Ο προϋπολογισμός που καταθέσαμε όχι μόνο δεν προβλέπει μέτρα συρρίκνωσης αλλά περιλαμβάνει και μέτρα επέκτασης που θα τα νομοθετήσουμε ένα-ένα το επόμενο διάστημα. Προβλέπουμε μέτρα επέκτασης κοντά στο €1 δις. Θα έχει την ατυχή συγκυρία η αντιπολίτευση να έρθει και να ψηφίσει τα μέτρα όχι για το 4ο μνημόνιο αλλά για το μεταμνημονιακό πρόγραμμα».

Σε παρεμφερή ερώτηση μάλιστα είπε: Κάντε λίγο υπομονή, να συνεδριάσει το Eurogroup. Γιατί να προτρέχουμε; Μην γίνεστε μάντεις κακών, ας μην είμαστε Κασσάνδρες. Το θέμα είναι ότι καταθέτουμε προϋπολογισμούς εντός των στόχων και όχι ποιο μείγμα πολιτικής θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.

Για Τουρκία

“Η Ελλάδα έχει και θα έχει αταλάντευτα μια εξωτερική πολιτική που θα βάζει σε προτεραιότητα την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Αυτό έγινε και στην προκειμένη περίπτωση, όπου προβήκαμε σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες, σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο. Δεν θέλω να δώσω μεγαλύτερες διαστάσεις στο θέμα από αυτές που πραγματικά έχε”, ειπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε “ αυτό που θέλω να πω όμως, μιας και με ρωτήσατε για την Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατ’ επέκταση , είναι ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι κομμάτι και των ευρωτουρκικών σχέσεων. Στο περιθώριο της Συνόδου, είχαμε την ευκαιρία, είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με άλλους ηγέτες για την προοπτική των ευρωτουρκικών σχέσεων, ιδιαίτερα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο, οι οποίοι και με ενημέρωσαν ότι σκοπεύουν να επισκεφθούν την Κωνσταντινούπολη, την Τουρκία, μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου να συζητήσουν κυρίως το Συριακό με τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά και με τη Ρωσία. Γνωρίζετε, ότι το μήνυμα που έχει εκπέμψει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στην Τουρκία, ήταν απολύτως σαφές, για πρώτη φορά τόσο απολύτως κρυστάλλινο, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Μαρτίου”.

Επανέλαβε πως η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και δεν θα επιτρέψουμε, μέσω της καλλιέργειας έντασης, να δημιουργηθούν τετελεσμένα. “Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε, σε ό,τι με αφορά, τρεισήμισι χρόνια τώρα, θα έλεγα ότι είμαι πρωτεργάτης της προσπάθειας να υπάρξουν γέφυρες, να υπάρξει διάλογος, να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας. Ο διάλογος είναι ακόμα πιο σημαντικός και απαραίτητος ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο. Στηρίζουμε την επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό και βεβαίως θέλω να υπογραμμίσω για άλλη μία φορά ότι η εξωτερική μας πολιτική είναι αταλάντευτα πολιτική υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων χωρίς, όμως, να παρασύρεται σε ανέξοδες εθνικιστικές κορώνες που μπορούν να μας παρασύρουν σε έναν δρόμο ολισθηρό, να υπονομεύσουν τον αναγκαίο διάλογο που πρέπει να έχουμε με τη γείτονα χώρα, γιατί, επαναλαμβάνω, η στρατηγική της Ελλάδας είναι, να είναι και να δυναμώνει διαρκώς τον ρόλο της ως πυλώνας ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή”, κατέληξε.

Για μεταναστευτικό

«Προστασία συνόρων, σε αστυνομικό επίπεδο και καθιέρωση της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής, ολοκλήρωση του κανονισμού επιστροφών και αναβάθμισης της υπηρεσίας ασύλου. Αναθεώρηση κοινής πολιτικής ασύλου με μια μόνιμη διαδικασία ανακατανομής αιτούντων άσυλο. Τόνισα ότι η άρνηση κάποιων χωρών να συμβάλουν στην ανακατανομή δεν βοηθάει στην εξεύρεση μιας κοινής λύσης» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ευρωεκλογές και Σοσιαλδημοκράτες

Σε ερώτηση αν θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ κάποιον από τους δύο υποψηφίους των Σοσιαλδημοκρατών ή την παλιά πολιτική οικογένεια από την ευρωπαϊκή Αριστερά ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε συμμαχίες, λέγοντας πως “ γνωρίζετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει ως παρατηρητής στις διεργασίες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και γνωρίζετε ότι κινηθήκαμε το προηγούμενο διάστημα έντονα, και εγώ προσωπικά, προκειμένου να υπάρξουν διεργασίες μήπως και βρεθεί κάποιος υποψήφιος, που θα μπορούσε να εκφράσει ευρύτερες δυνάμεις προοδευτικές, και από τον χώρο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και από τον χώρο των Πρασίνων και από τον χώρο της Αριστεράς. Δεν έγινε εφικτό αυτό. Το σοσιαλιστικό κόμμα, το PES, θα έχει τον δικό του, τους δικούς του μάλλον υποψηφίους, γιατί βλέπω δύο υποψηφιότητες, ως εκ τούτου αυτό εμάς δε μας δεσμεύει. Θα παρακολουθούμε τις διεργασίες σε όλους τους χώρους και συλλογικά, όταν αποσαφηνιστεί το τοπίο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει τις αποφάσεις του”.

Να προχωρήσει η εμβάθυνση της Ευρωζώνης

«Η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ευρώπη δεν μπορεί να προετοιμαστεί για την επόμενη κρίση χωρίς να έχει λάβει τα διδάγματα από την προηγούμενη κρίση. Το συζητήσαμε μαζί με τον Μάριο Ντράγκι και τον Μάριο Σεντένο» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επικαλέστηκε μάλιστα τον πρόεδρο της ΕΚΤ ο οποίος προειδοποίησε για επερχόμενη, νέα, οικονομική κρίση. «Ο Ντράγκι είπε ότι στο βάθος του ορίζοντα ο ουρανός σκοτεινιάζει και αν πρέπει να διορθώσουμε τη σκεπή πρέπει να το πράξουμε τώρα που έχει λιακάδα και όχι όταν αρχίζει να βρέχει» ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Τσίπρα.

«Χρειαζόμαστε νέους κανόνες και θεσμούς. Ολοκλήρωση τραπεζικής ένωσης κοινή εγγύηση καταθέσεων και να θεωρηθεί η ανεργία ως στόχος συστημικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και ανέφερε ότι «εγώ και ο Ισπανός πρωθυπουργός ζητήσαμε γη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την ανεργία».

Πηγή: protothema.gr

Exit mobile version