της Ελένης Στεργίου
Σταθερός στη γραμμή της σύγκρουσης για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, ο οποίος πρωτίστως επιχείρησε να διώξει τις όποιες σκιές αμφισβήτησης στο πρόσωπο του Νίκου Παππά, αφού υπερασπίστηκε πλήρως “τη μάχη” του υπουργού και της κυβέρνησης κατά του “καθεστώτος διαπλοκής” λέγοντας ότι “ο νόμος που ψηφίστηκε ισχύει”.
Αναφέρθηκε στην κατάθεση του νόμου “γέφυρα”, ενώ για πρώτη φορά υποννόησε το ενδεχόμενο να επιστραφούν τα χρήματα του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, υπογραμμίζοντας ότι η πορεία των εσόδων κινείται θετικά και τα χρήματα που προορίζονταν για τις κοινωνικές παροχές θα δοθούν κανονικά ανεξαρτήτως εξελίξεων.
Επιτέθηκε κατά της Νέας Δημοκρατίας επιρρίπτοντας όλες τις ευθύνες για τη μη συγκρότηση του ΕΣΡ, ενώ προσπάθησε όχι μόνον να καλύψει το νόμο Παππά για τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στον υπουργό, αλλά και να δικαιολογήσει την ήττα που υπέστη λόγω της απόφασης του ΣτΕ. Επανέλαβε ότι θα τηρηθεί η απόφαση του ΣτΕ, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η μεταβίβαση των έγινε αναγκαστικά διότι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης “υπονόμευσε τη συγκρότηση”, κάνοντας λόγο για ένα διαρκές πόλεμο.
“Από ανάγκη έγινε αυτό με το ΕΣΡ, γιατί δεν υπήρχε και δεν υπάρχει ακόμα εξαιτίας του κ. Μητσοτάκη. Γιατί, όπως είπε, η ΝΔ παραβιάζοντας το Σύνταγμα υπονόμευσε τη συγκρότηση. ” Εμείς κάναμε κινήσεις για συναίνεση, αναστείλλαμε την ισχύ του νόμου και θα εκτελέσουμε την απόφαση του ΣτΕ. Και τροποποιήσαμε και τη διάταξη για τον αριθμό λέγοντας ότι θα είναι με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν μπορεί να γίνει διαγωνισμός ούτε να μη δοθούν τα χρήματα”, είπε ο πρωθυπουργός. “Η συνεχόμενη άρνησή της αποτελεί πρόκληση και θεσμική εκτροπή. Είναι η ηγεσία της ΝΔ που παραβιάζει το Σύνταγμα και δίνει μια μάχη οπισθοφυλακών για να προστατέψει τα συμφέροντα της διαπλοκής και των καναλαρχών”, πρόσθεσε.
Πατά ταύτα, χαιρέτισε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι και εκφράστηκε θετικά για τη στάση του τη Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ επιτέθηκε έντονα για άλλη μια φορά στη Νέα Δημοκρατία, χαρακτηρίζοντας τη στάση της ως «θεσμική εκτροπή». «Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι διαμορφώθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων μια πλειοψηφία μαζί με κόμματα της αντιπολίτευσης όπως η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Είναι ένα θετικό βήμα. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πλέον καμία απολύτως δικαιολογία να συνεχίζει να αρνείται τη συνταγματική νομιμότητα για να μην τηρεί τη συνταγματική της υποχρέωση. Οφείλει να προσέλθει με καλή πίστη και να συνδράμει στον διορισμό του Εθνικού Συμβουλίου».
Ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: Η μάχη για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου το αποδεικνύει τη προσπάθεια της κυβέρνησης. Αυτό αποτέλεσε ένα ακόμα επίπεδο αυτού του διαρκούς πόλεμου, εμείς δεν θα υποχωρήσουμε ακόμα και αν αντιμετωπίσουμε μεγάλες αντιξοότητες, δίνουμε έντονη μάχη. Η απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει εκδοθεί επισήμως, αλλά θα γίνει σεβαστή. Ο πρωθυπουργός στήριξε πλήρως τον υπουργό Νίκο Παππά, ξεκαθαρίζοντας ότι η παραμονή του στο θέση του αρμόδιου υπουργού είναι επιβράβευση και όχι υπονόμευση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο νόμος που ψηφίσαμε ισχύει, εκτός από το σκέλος που αφορά το ΕΣΡ. “Θέλω να επισημάνω ότι το νόμο αυτό δεν το ψηφίσαμε μόνοι μας και πολλά απόν τα άρθρα ψήφισαν και άλλα κόμματα όπως ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων”, είπε ο κ. Τσίπρας.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα γίνει μέρος του συστήματος, όπως είχε γίνει η κεντροαριστερά του εκσυγχρονισμού. «Κανείς δε θα συνεχίσει να εκπέμπει ως καταληψίας δημοσίων συχνοτήτων, όσα και αν είναι τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουμε. Η επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς δεν είναι επιλογή. Έχουμε εντολή να βάλουμε τέλος στο πολυετές καθεστώς της διαπλοκής και ασυδοσίας”, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.