Πιο ρεαλιστής δήλωνει πλέον ο πρωθυπουργός, μετά την εμπειρία που έχει αποκτήσει από την θέση εξουσίας που κατέχει ενώ προσδιόρισε ως Αριστερό και προοπτικό «ότι μπορεί να δώσει θέσεις εργασίας», ακόμα όπως είπε και αν αυτές οι θέσεις εργασίας προκύπτουν από «προβληματικές συμβάσεις».
«Δεν μπορώ να εναντιωθώ σε προβληματικές συμβάσεις που μπορούν να δώσουν θέσεις εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά, με φόντο τις συμβάσεις του Ελληνικού και των περιφερειακών αεροδρομίων. «Αριστερή πολιτική σήμερα είναι δουλειές, επενδύσεις, αύξηση του ΑΕΠ», σημείωσε.
Όπως είπε υπάρχει διαφορά στο «να είναι κανείς στην κυβέρνηση της χώρας από ότι θεωρητικά μπορεί να πιστεύει».
Για «plan B»
Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι είχε δώσει εντολή στον Γ. Βαρουφάκη για την εκπόνηση «plan B» σε περίπτωση που η Ελλάδα βρισκόταν όπως είπε εκτός Ευρωζώνης.
«Αντιφατικό να μας κατηγορούν γιατί δεν είχαμε έγνοια τι θα συμβεί αν βρεθούμε εκτός ευρωζώνης. Απορώ γιατί μετά την δύσκολη συμφωνία του Ιούλη έχω πει δημόσια, ότι είχα ζητήσει από τον τότε αρμόδιο υπουργό Οικονομικών να μου δώσει εικόνα τι θα συμβεί αν η χώρα βγει από την Ευρωζώνη».
«Όταν πήρα την εικόνα, ένας από τους λόγους που είπα ότι πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να μην βγούμε εκτός. Οι επιπτώσεις από την έξοδο της χώρας από το ευρώ θα ήταν οδυνηρές για τα κοινωνικά στρώματα που εμείς θέλουμε να προστατέψουμε και όχι για τους πλούσιους επιχειρηματίες με τις φτωχές επιχειρήσεις», ανέφερε.
Για προσπάθεια δανεισμού από Ρωσία – Κίνα
Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την προσπάθεια δανεισμού από την Ρωσία και την Κίνα, όμως όπως υπογράμμισε πρόβλημα σε αυτό στάθηκε το υψηλό χρέος.
«Επιδιώξαμε να διερευνήσουμε την δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα ή πρόσκαιρου δανεισμού όχι για να αντιμετωπίσουμε το χρέος αλλά να έχουμε ανάσα την περίοδο της διαπραγμάτευσης. Η απάντηση ήταν ότι ήθελαν στρατηγική σχέση με την Ελλάδα αλλά δεν μπορούν να καλύψουν τις υπέρογκες δανειακές ανάγκες. Αυτό ήταν σαφές στις επαφές με την Κίνα και τον κ. Πούτιν», είπε ο πρωθυπουργός.
Στο σημείο αυτό, ωστόσο, έκανε εκ νέου «άνοιγμα» στον Κώστα Καραμανλή, λέγοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός ήταν εκείνος που είχε αρχικά στρέψει το βλέμμα του προς την ενίσχυση των σχέσεων και των εμπορικών δεσμών με την Κίνα.
Για Βαρουφάκη και διπλό νόμισμα
«Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τον κ. Βαρουφάκη, έχει πει διάφορα πράγματα.
»Δεν υπήρχε προετοιμασία για διπλό νόμισμα, υπήρχε θεωρητικό επίπεδο προετοιμασίας. Η συζήτηση για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις. Δεν υπήρχε προετοιμασία γιατί δεν μπορούσε να υπάρχει προετοιμασία. Αντιλαμβάνεστε τι θα συνέβαινε αν έλεγες σε ανθρώπους που τα χρήματά τους είχαν εγκλωβιστεί στις τράπεζες ότι δεν θα τους έδινες λεφτά αλλά χαρτάκια;
Θα έπρεπε να μας κατηγορήσει κανείς αν δεν είχαμε εικόνα για το τι θα συμβεί. Έπρεπε να είχε εικόνα η χώρα για το τι θα συμβεί από την εποχή Παπανδρέου και Παπαδήμου».
Για εμπλοκή στρατού
Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε και τις συζητήσεις περί εμπλοκής του στρατού, βάσει όπως είπε σχεδίου που είχε εκπονήσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση ακραίων συνθηκών.
«Δεν υπήρχε συζήτηση για την εμπλοκή του στρατού. Υπήρχε συζήτηση σε σχέδιο του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για το πώς η χώρα θα ανταπεξέλθει σε περίοδο αστάθειας», είπε.
Πάντως παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «δεν καταφέραμε να φέρουμε πολλά από αυτά που υποσχεθήκαμε».
«Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν επίγνωση ότι θα δώσουμε μία μάχη, θα καταλήξουμε σε συμβιβασμό και δεν θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε πολλές από τις προσδοκίες. Επιθυμούσαν να διεκδικήσει η Ελλάδα το δίκιο της. Δεν υποσχέθηκα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», σημείωσε.
Χαρακτήρισε επώδυνο συμβιβασμό την συμφωνία για το ΕΚΑΣ.
Για Capital Controls
«Τον Φεβρουάριο ο κ. Βαρουφάκης είχε στην ουσία δώσει την θέση του στην διαπραγμάτευση στον Ευκλ. Τσακαλώτο», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας γιατί δεν είχε διώξει νωρίτερα τον τότε υπουργό Οικονομικών.
Χαρακτήρισε «μεγάλη» την συζήτηση με τα capital controls. «O διοικητής της ΤτΕ ζητούσε capital controls από τον Φλεβάρη. Δεν ήταν αυτή η επιλογή μας», ανέφερε.
Για Κλίντον και συμβουλές από αυτόν
Ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε είχε την κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης επικοινωνία και «με τον πρόεδρο Ομπάμα και με τον Τζακ Λιου και με τον πρόεδρο Κλίντον, όχι όμως για να μου δώσει οδηγίες για την διαπραγμάτευση». «Υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο Ομπάμα που είπε ότι επί οκτώ χρόνια διαφωνεί με τις επιλογές του Σόιμπλε», σημείωσε.
Για εμπλοκή στην διαπραγμάτευση με την COSCO
Πολύ κακό για το τίποτα, χαρακτήρισε τον «θόρυβο» όπως είπε με «τις νομικές διατυπώσεις» για την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με την COSCO. Έκανε λόγο για λάθος στην μετάφραση. «Δεν υπήρχε καμία ουσιαστική διαφοροποίηση και κρίση στο εσωτερικό της κυβέρνησης», σημείωσε, παρέχοντας κάλυψη στο Θ. Δρίτσα.