search icon

Ελλάδα

Τσακαλώτος: Το ΑΕΠ της πΓΔΜ είναι κατά 10 δισ. μικρότερο από το δημοσιονομικό μας «μαξιλάρι»

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της γειτονικής πΓΔΜ υπεραμύνθηκε ο υπουργός Οικονομικών της προωθούμενης συμφωνίας για το Σκοπιανό

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της γειτονικής Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας υπεραμύνθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, της προωθούμενης συμφωνίας για το Σκοπιανό, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, στη συζήτηση επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε η ΝΔ εναντίον της κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Αυτό προσπαθούμε με το δικό μας ελληνικό πρόγραμμα, να φέρουμε σταθερότητα στη χώρα. Η συμφωνία καταλαβαίνει αυτό που είπε ο Μπισμαρκ ότι “μία συμφωνία που δεν καταλαβαίνει τον εαυτό της δεν είναι συμφωνία”», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.

«Τι ξέρουν για την Ελλάδα αυτοί που μόνο για την Ελλάδα ξέρουν;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος παραφράζοντας τον διάσημο στίχο του Γ. Μπλέηκ «Τι ξέρουν για την Αγγλία αυτοί που μόνο την Αγγλία ξέρουν;» που σημαίνει ότι «για να ξέρεις την χώρα σου πρέπει να ξέρεις κι άλλες χώρες, να μπαίνεις στα παπούτσια των άλλων». Ο Ευ. Τσακαλώτος θύμισε ότι η ΠΓΔΜ έχει 4.600 ευρώ κατά κεφαλήν εισόδημα, ενώ εμείς 17.400 ευρώ και το ΑΕΠ της είναι 10 δισ. ευρώ, λιγότερο δηλαδή από το δημοσιονομικό μας «μαξιλάρι».

Και αναρωτήθηκε: «Μήπως οι σύγχρονοι Έλληνες πρέπει να ακούσουν τους Σκωτσέζους του διαφωτισμού που μίλησαν για συμπάθεια και ενσυναίσθηση; Γιατί όλοι ξέρουν το Σμιθ για τον Πλούτο των Εθνών, αλλά έχουν ξεχάσει το άλλο βιβλίο του για τα συναισθήματα που λέει ότι καμία κοινωνία δε μπορεί να ζήσει αν δεν μπει στα παπούτσια των άλλων για να καταλάβει. Ξέρουμε κάτι για την FYROM; Ξέρουμε ότι έχουμε τετραπλάσιο κατά κεφαλήν εισόδημα; Το ΑΕΠ τους είναι μικρότερο από το cash buffer που θα πάρουμε, το μαξιλάρι που θα πάρουμε. Ξέρουμε για το θέμα με τους Αλβανούς, τις προσπάθειες της Τουρκίας να μπει εκεί μέσα;».

Ο Ευ. Τσακαλώτος στηλίτευσε την αντιμετώπιση της μακεδονικής γλώσσας με βάση την πολιτική συγκυρία με αυτή να «υπάρχει» την δεκαετία του ’50, μετά να σταματά να «υπάρχει», μετά να «υπάρχει» ξανά και τώρα «η συγκυρία να λέει ότι δεν υπάρχει». Ο Ευ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην παράδοση αναγνώρισης της αξίας του άλλου από τον Ελληνικό πολιτισμό θυμίζοντας τους «Πέρσες» του Αισχύλου που αντιμετώπιζε με σεβασμό τον ηρωισμό των Περσών σε μια εποχή μάλιστα που ζούσαν πολλοί από όσους τους είχαν πολεμήσει.

«Η εγκυκλοπαίδεια του παππού μου από τη δεκαετία του 1920 δείχνει μία περιοχή Μακεδονία από βόρεια που φτάνει μέχρι κάτω. Πώς γίνεται η μακεδονική γλώσσα να υπάρχει παλιότερα, μετά να μην υπάρχει, μετά να ξαναυπάρχει και μετά να μην υπάρχει. Τι γίνονται αυτοί οι άνθρωποι; Πάνε σε μοναστήρι που παίρνουν όρκο σιωπής; Σε όλη την Ευρώπη ανεβαίνει ο εθνικισμός. Δε σας φοβίζει που στη Γερμανία δύο κόμματα τσακώνονται για τους μετανάστες; Δεν σας ανησυχεί ότι μπορεί να καταρρεύσει η Ευρωζώνη; Και θα γυρίσουμε στη δεκαετία του 30. Και τελειώνω όπως άρχισα. Τι ξέρουν για την Ελλάδα, αυτοί που μόνο για την Ελλάδα ξέρουν;», υπογράμμισε  ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 

Exit mobile version