search icon

Ελλάδα

Τσακαλώτος: «Ναι» στην εθνική συνεννόηση για τη μείωση των πλεονασμάτων

Να γίνει όμως χωρίς περικοπές σε πόρων σε Παιδεία και Υγεία, είπε ο υπουργός Οικονομικών και και υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών - Τι είπε για τον Στουρνάρα και για τις δηλώσεις Γιούνκερ

«Η μείωση των φόρων πρέπει να είναι στοχευμένη και παράλληλα με την ύπαρξη ενός αναπτυξιακού σχεδίου» υποστήριξε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο ραδιόφωνο News 24/7, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Τσακαλώτος καταφέρθηκε κατά της ΝΔ αναφέροντας ότι στο πρόγραμμά της δεν υπάρχει η φιλελεύθερη ατζέντα. Η ΝΔ δεν έχει «οδικό χάρτη» για την οικονομική πολιτική και έτσι δύσκολα μπορεί να γίνει μια σοβαρή προγραμματική αντιπαράθεση, είπε για να προσθέσει ότι «όλες οι δεξιές κυβερνήσεις σε όλα τα κράτη, τα τελευταία 20 χρόνια, λένε ότι με τη μείωση των φόρων θα έχουμε ανάπτυξη και παντού έχουν διαψευστεί. Και μένουμε χωρίς ανάπτυξη, με μείωση φόρων για τους λίγους και λιτότητα για τους πολλούς».
Πάντως, είπε ότι σε περίπτωση νίκης της ΝΔ και επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, «εάν υπάρχει σχέδιο, βεβαίως πρέπει να υπάρχει εθνική συναίνεση». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «το μόνο που φοβάμαι είναι να κάνει μια συμφωνία με αντάλλαγμα χειρότερες πολιτικές σε υγεία και παιδεία».

Απαντώντας στις αιτιάσεις των κ.Ρέγκλινγκ και Στουρνάρα που προβλέπουν για δημοσιονομικό κενό τόνισε πως τις ίδιες προβλέψεις έκαναν και τα προηγούμενα χρόνια χωρίς όμως στο τέλος αυτές να επιβεβαιωθούν. Ειδικότερα, για τον κ. Στουρνάρα είπε πως δεν θα έπρεπε να δεχτεί τη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος από τη στιγμή που είχε υπηρετήσει ως υπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά. «Η τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να είναι αμερόληπτη» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, είπε ότι «ήμασταν τέσσερα χρόνια κυβέρνηση και τα τρία εντός του μνημονίου. Παρά τις μεγάλες προσπάθειες να αμβλύνουμε τις συνέπειες, ο κόσμος είναι ζορισμένος. Πρέπει να πείσουμε ότι εμείς έχουμε καλύτερο σχέδιο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια για το πώς θα καλυτερέψει η καθημερινότητα του πολίτη». Θεώρησε δε μια από τις αιτίες για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα και το ότι όλοι ήταν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. «Νομίζω ότι είναι αναστρέψιμο το αποτέλεσμα (στις εθνικές εκλογές) και ο κόσμος πρέπει να το πιστέψει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εάν σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα τεθεί θέμα ηγεσίας είπε: «Δεν θα τεθεί και είμαι τελείως εναντίον στο να τεθεί. Ο Αλέξης θα είναι για πολλά χρόνια ακόμη και μετά πρέπει να έρθει ένας νέος», κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι η κυβέρνηση την περίοδο 2004- 2009 παραποιούσε τα δημοσιονομικά στοιχεία, είπε ότι τα τελευταία 15 χρόνια πριν το μνημόνιο υπήρξαν κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. «Δεν μπορώ να δεχθώ ότι ολοκληρωτικά φταίει ο κ. Καραμανλής και όχι και ο κ. Σημίτης», ανέφερε. Και απέδωσε ευθύνες και στην Κομισιόν που «έκλεινε το μάτι» μπροστά στο πρόβλημα. Κατά τον κ. Τσακαλώτο, η μεγάλη ευθύνη είναι το πώς σχεδιάστηκε το πρώτο μνημόνιο, που ήταν ένα πακέτο για να σώσει τις τράπεζες του ευρωπαϊκού βορρά και όχι την Ελλάδα.

Σχετικά με την κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολόγηση της μεσαίας τάξης απάντησε πως τα στοιχεία δείχνουν ότι η μεγάλη φορολογική επιβάρυνση των μεσαίων στρωμάτων έγινε την περίοδο 2010-2014 και ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μια σταθεροποίηση αυτών των βαρών.

Τέλος, για τον ίδιο προσωπικά ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι δεν ήθελε να γίνει επίτροπος στην Κομισιόν, ούτε ευρωβουλευτής, προσθέτοντας χαριτολογώντας πως «το κύριο χαρακτηριστικό μου είναι ότι μισώ τα ταξίδια».

Exit mobile version