search icon

Ελλάδα

Τσαβούσογλου για τους 8: Δεν μπορούν να μένουν στην Τουρκία οι προδότες που απειλούν την Ελλάδα

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθιηκε στη Σμύρνη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σχολίασε ότι οι δύο χώρες περνούν «φουρτουνιασμένες μέρες, όμως βλέπουν το διάλογο ως λύση» - Σταθήκαμε στην Τουρκία στο θέμα του πραξικοπήματος σχολίασε από την πλευρά του ο Νίκος Κοτζιάς

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετέβη στη Σμύρνη, προκειμένου να παραστεί στην τελετή επανεγκατάστασης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο ανακαινισμένο ιδιόκτητο κτήριο Καπετανάκη. Εκεί είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επίσης παρέστη στην τελετή.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ntv, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι από καιρού οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν φουρτουνισμένες στιγμές, όμως βλέπουν το διάλογο ως λύση για κάθε πρόβλημα.

Η Τουρκία και η Ελλάδα αποτελούν δύο κράτη με δεμένη γεωγραφία και ιστορία. Αποτελούμε δύο μεγάλους πολιτισμούς, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με το ntv ο Τσαβούσογλου είπε ότι «και οι δύο χώρες έχουν αμέτρητα πολιτιστικά μηνύματα. Στις γλώσσες μας υπάρχουν 5.000 λέξεις. Αυτές φέρνουν κοντά τους λαούς μας. Υπάρχουν μέρες που δεν συμφωνούμε, φουρτουνιασμένες μέρες, αλλά βλέπουμε τον διάλογο ως λύση. Δεν είναι μυστικό το ότι διαφωνούμε. Οι προδότες και οι πραξικοπήματίες που στοχεύουν την Ελλάδα δεν μπορούν να βρίσκουν καταφύγιο στη χώρα μας. Δεν θα το επιτρέψουμε».

Με τη σειρά του ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι «σταθήκαμε στην Τουρκία στο θέμα του πραξικοπήματος».

Σε ρεπορτάζ της η ΕΡΤ, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρχαν υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από την προκυμαία της Σμύρνης, ενώ όταν ο Τούρκος ΥΠΕΞ ερωτήθηκε αν πρόκειται για κάποια προγραμματισμένη άσκηση, δεν έδωσε απάντηση.

Στην τελετή είχαν προσκληθεί ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος, ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος Σμύρνης, εκπρόσωποι του Προξενικού Σώματος στη Σμύρνη.

Τα εγκαίνια του ελληνικού προξενείου πραγματοποιούνται λίγες μόλις εβδομάδες μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, η σύλληψη και η αυθαίρετη κράτηση των οποίων είχε αναστείλει επ’ αόριστον την τελετή η οποία επρόκειτο αρχικώς να πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου.

Το κτήριο Καπετανάκη βρίσκεται στην προκυμαία της Σμύρνης και αποτελεί σημείο ιστορικής αναφοράς του Ελληνισμού. Διεσώθη κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αποτελώντας ένα από τα λιγοστά διασωθέντα παλαιά κτήρια της πόλης. Από το 1924, που επαναλειτούργησε η Προξενική Αρχή της Ελλάδας στη Σμύρνη μέχρι το 1955, το Γενικό Προξενείο στεγαζόταν σε διάφορα μισθωμένα ακίνητα επί της ιστορικής προκυμαίας της πόλης.

Το νεοκλασικό κτήριο κληροδότησε στο Ελληνικό Δημόσιο, το 1948, ο ομογενής Εμμανουήλ Καπετανάκης. Το 1955 παραδόθηκαν τα κλειδιά από τον Νομάρχη Σμύρνης. Διεκόπη, κατά αυτόν τον τρόπο η δικαστική διαδικασία για την αναγνώριση της ελληνικής κυριότητας του ακινήτου, σε μία προσπάθεια της Τουρκίας να κατευνάσει τη διεθνή κατακραυγή εναντίον της για τα Σεπτεμβριανά. Έκτοτε, το κτήριο Καπετανάκη στέγασε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος έως το 2001, οπότε και κρίθηκε ακατάλληλο, λόγω στατικών προβλημάτων.

Μετά από καθυστέρηση ετών, η σχετική σύμβαση ανακαίνισης-αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου υπεγράφη το 2015. Τον Οκτώβριο του 2016 έγινε η προσωρινή παράδοση του έργου από την ανάδοχο εταιρεία. Το κόστος της ανακαίνισης-αποκατάστασης καλύφθηκε από εθνικούς πόρους, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Exit mobile version