search icon

Ελλάδα

Τριετίες: Το «ξεπάγωμα» φέρνει μισθούς έως και 1.092 ευρώ τον μήνα

Οι τριετίες μπορεί να ανασταλούν αυτοδίκαια, εάν έπειτα από τρία χρόνια, την 1η Ιανουαρίου 2027, η ανεργία δεν έχει υποχωρήσει κάτω από το 10%

«Aνάσα» σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους δίνει το ξεπάγωμα των τριετιών από τον τρέχοντα κιόλας μήνα. Η αναστολή της προσαύξησης των αποδοχών των εργαζομένων λόγω προϋπηρεσίας μπορεί να φτάσει τον βασικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα στα 1.092 ευρώ, σε συνδυασμό φυσικά με την καταβολή του επιδόματος γάμου.

Ωστόσο, οι τριετίες μπορεί να ανασταλούν αυτοδίκαια, εάν έπειτα από τρία χρόνια, την 1η Ιανουαρίου 2027, η ανεργία δεν έχει υποχωρήσει κάτω από το 10%, που αποτελεί το κρίσιμο όριο. Η εξέλιξη της ανεργίας και του πληθωρισμού, μπορεί να αποβεί καθοριστική στο μέλλον, για τον υπολογισμό των βασικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, με την χρήση ή χωρίς, της όποιας προϋπηρεσίας.

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν αμείβονται με τις κατώτατες αποδοχές, μπορούν να διεκδικήσουν αύξηση 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίας (συνολικά 30%) για προϋπηρεσία εννέα ετών και άνω. Για τους εργατοτεχνίτες που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, η αύξηση είναι 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας, αλλά έως έξι τριετίες, άρα συνολικά ανέρχεται στο 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η προϋπηρεσία που είχε καταγραφεί πριν από τις 14.02.2012 (όταν οι τριετίες μπήκαν στον πάγο), συνεχίζει να συμπληρώνεται μετά την 1.1.2024.

Όσοι εργαζόμενοι προσλήφθηκαν μετά την 14η Φεβρουαρίου 2012, ξεκινούν να μετρούν προϋπηρεσία, μετά την 1.1.2024 επίσης.

Σε περίπτωση που οι καταβαλλόμενες τακτικές αποδοχές είναι υπέρτερες των νομίμων, τότε οι όποιες αυξήσεις προκαλούνται από τις μισθολογικές ωριμάνσεις συμψηφίζονται με τη διαφορά που προκύπτει.

Τέλος, για την περίοδο από 14 Φεβρουαρίου 2012 όπου μπήκαν σε αναστολή οι τριετίες έως 31 Δεκεμβρίου 2023, δηλαδή λίγο πριν το ξεπάγωμα τους, δεν προκύπτει καμία αξίωση από την πλευρά των εργαζομένων, ούτε οφείλονται αυξήσεις μισθών και ημερομισθίων, συμπεριλαμβανομένων και των μισθολογικών ωριμάνσεων.

Η ΓΣΕΕ, φυσικά, επιμένει ότι η επαναφορά των τριετιών πρέπει να είναι πραγματική, από τότε που επιβλήθηκε η αναστολή της διαδικασίας, δηλαδή από τον Φεβρουάριο του 2012. Ζητάει από το Υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει άμεσα στην κήρυξη ως γενικά υποχρεωτικών όλων των κλαδικών ΣΣΕ που έχει υποβληθεί σχετική πρόταση ή θα γίνει στο μέλλον. Επίσης, ζητάει από την Κυβέρνηση να επαναφέρει στην Εθνική Γενική ΣΣΕ, τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως ίσχυε πριν από το 2012.

Μάλιστα εκτιμά ότι η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να διασφαλιστεί και με το νόμο για την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας (2022/2041) για τον κατώτατο μισθό που πρέπει να γίνει φέτος. Μόνο έτσι, πιστεύει η Συνομοσπονδία ότι θα επιτευχθεί η ευρεία κάλυψη του 80% των εργαζομένων στη χώρα από ΣΣΕ.

Πώς θα βρείτε τον χρόνο ασφάλισης σας

Τα στοιχεία απασχόλησης και χρόνου ασφάλισης μπορούν να αναζητηθούν από τους εργαζόμενους με τους εξής τρόπους:

*Μέσω του my ERGANI και του myΕΦΚΑ με την χρήση κωδικών πρόσβασης στο TAXIS.

*Στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Εργασίας και του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) μπορούν να αναζητηθούν τα στοιχεία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ανά κλάδο, αν είναι σε ισχύ.

*Οι εργαζόμενοι μπορούν να ζητήσουν πιστοποιητικό εργασίας από τον εργοδότη, για το είδος και τη διάρκεια της απασχόλησής τους κατά τη λήξη της σύμβασης. Ειδικά, μπορούν να ζητήσουν και βεβαίωση της ποιότητας της εργασίας τους και της διαγωγής τους.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Αφήστε τα μετρητά – Ήρθε η ώρα για επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα

Super TV: «Παράνομη η επίσπευση του πλειστηριασμού για το ακίνητο της εταιρείας»

Κόβουν τα μπόνους οι κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες της Ευρώπης – Ποιοι θα δουν μειώσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version