Σχεδόν δύο 24ωρα μετά την άφιξή του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες, έφτασε η ώρα της κρίσιμης συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Το τετ-α-τετ τους ξεκίνησε στις 9.10′ το βράδυ ώρα Ελλάδας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε εκτενή αναφορά στην κρίση με το Ιράν, κατά την εισαγωγική του ομιλία, μπροστά στις κάμερες, υπεραμυνόμενος της απόφασής του να προχωρήσει στην εξόντωση του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί.
Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι «βομβάρδισαν» τον πρόεδρο Τραμπ σε ερωτήσεις για τις εξελίξεις στο Ιράν -μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στα μνημεία του Ιράν. Παράλληλα, ο Τραμπ αναφέρθηκε και στο ελληνικό στοιχείο στις ΗΠΑ, ενώ ρωτήθηκε και για τον αγωγό East Med. Ο Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων.
«Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι τη σημασία της Ελλάδας. Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Ελληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας, γιατί έχουμε καταπληκτική σχέση. Η Ελλάδα και η ανάκαμψη της είναι μια τεράστια επιτυχία», είπε ο Τραμπ υποδεχόμενος το ζεύγος Μητσοτάκη.
Στην αντιφώνησή του, ο Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα ένας πολύτιμος σύμμαχος σε έναν πολύπλοκο κόσμο. Υπάρχει και η οικονομική πτυχή. Θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Είναι τεράστιο προνόμιο να είμαι εδώ και πάντα μπορείτε να υπολογίζετε στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο εταίρο.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση στην περιοχή και ζήτησε στήριξη των ελληνικών θέσεων από τις ΗΠΑ. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι προχωρούμε στην αναβάθμιση των F-16 και όταν τα οικονομικά το επιτρέψουν υπάρχει ενδιαφέρον για τα F-35.
Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο, τόνισε μιλώντας με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στις δυνατότητες βελτίωσης των σχέσεων σε ό,τι αφορά «το γεωπολιτικό μας κομμάτι, το πεδίο της άμυνας στο οποίο έχουμε προοδεύσει πάρα πολύ, ιδιαιτέρως ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα είναι πάντοτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε ένα πολύπλοκο κόσμο».
Εστιάζοντας στην οικονομική πτυχή των διμερών σχέσεων, σημείωσε πως «η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες έχει ανακάμψει, έχουμε μειώσει τους φόρους». «Επιπλέον ακολουθούμε μια συνταγή η οποία έχει δουλέψει και στις ΗΠΑ, και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά» προσέθεσε.
Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «προσβλέπουμε στη θετική σας υποστήριξη, θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία με ένα ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά».
Επισήμανε πως πάντοτε οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο και προβλέψιμο εταίρο.
Ακολούθως, ο Τραμπ απάντησε σε ερώτηση για τον Σολεϊμανί, χαρακτηρίζοντας τον τρομοκράτη, πράγμα που το γνώριζε και ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα. «Σώσαμε ζωές σκοτώνοντας τον, ήταν με τον αρχηγό της Χεζμπολάχ, δεν ήταν εκεί για διακοπές. Είχαμε πληροφορίες για συνωμοσίες, σώσαμε ζωές. Κάναμε εξαιρετική δουλειά με την εκτέλεση της αποστολής. Ηταν υπεύθυνος για πολλές επιθέσεις, ήταν ένας άνθρωπος που εξουδετερώθηκε επιτυχώς. Κάναμε μεγάλη χάρη στη χώρα μας. Πολλοί και στο Ιράν τον φοβόντουσαν και τον αντιπαθούσαν». Στην ερώτηση για τα αντίποινα του Ιράν, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι πρέπει «να είμαστε πολλοί προσεκτικοί με την πολιτιστική του κληρονομιά». « Ο Σολεϊμανί ήταν ένα τέρας», συνέχισε και υποστήριξε ότι αύριο με τον Πομπέο θα συζητήσει και τα μυστικά σχέδια που είχε. Είμαστε προετοιμασμένοι να επιτεθούμε αν χρειασθεί.
Ερωτηθείς για τα F-35 ο Τραμπ είπε ότι έχουμε εδώ μια μεγάλη ελληνική αντιπροσωπεία και θα συζητήσουμε. Η Ελλάδα είναι μεγάλο έθνος και έχει μια μεγάλη παρουσία στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο πρωθυπουργός και ο Αμερικανός Πρόεδρος θα έχουν διμερή συνάντηση και στη συνέχεια θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.
Σημειώνεται πως στη συνάντηση από αμερικανικής πλευράς θα είναι παρών, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.
Η ελληνική πλευρά σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν προσέρχεται με μη ρεαλιστικές απαιτήσεις στη συνάντηση. Αθήνα και Ουάσιγκτον, όμως, επιθυμούν να αναδείξουν από κοινού τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ, με φόντο την συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης, την στενότερη συνεργασία στον αμυντικό τομέα, η οποία περιλαμβάνει από την αναβάθμιση των F16 έως τα F35.
Η υποδοχή του πρωθυπουργού από τον Αμερικανό ομόλογο του:
Ειδικά για τη «συμφωνία» Τουρκίας – Λιβύης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει ότι είναι άκυρη, απαράδεκτη και δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα. Στην ιεραρχία των προτεραιοτήτων του Έλληνα πρωθυπουργού βρίσκεται η αναγνώριση της χώρας ως βασικό παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια, όπως επανάλαβε πολλάκις και ο ίδιος στα μέλη της ομογένειας. «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ο πιο αξιόπιστος και πιο προβλέψιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών εντός ΝΑΤΟ».
Today, President @realDonaldTrump welcomes His Excellency Kyriakos Mitsotakis, Prime Minister of the Hellenic Republic, to the White House! ???? pic.twitter.com/ogxgE1Czai
— The White House (@WhiteHouse) January 7, 2020
Η συνάντηση αναμένεται να διαρκέσει στο σύνολό της 120 λεπτά. Οι δύο ηγέτες θα έχουν έναν σύντομο διάλογο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ενώ θα καθίσουν στις δημοφιλείς πλέον κίτρινες καρέκλες του Λευκού Οίκου. Στην πρώτη φάση θα λάβει χώρα η πρώτη και πιο χαλαρή συζήτηση στο οβάλ γραφείο, στην οποία αρχικά θα είναι παρούσες και οι σύζυγοι των δύο ηγετών Μαρέβα και Μελάνια.
Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα κατευθυνθούν στην αίθουσα συνεδριάσεων για μία ουσιαστική συζήτηση, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι διευρυμένες αντιπροσωπείες. Μεταξύ άλλων θα είναι παρόντες οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών και από ελληνικής πλευράς πιθανότατα και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού και επόμενη πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Αμέσως μετά τη συνάντηση θα υπάρξει το επίσημο ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου. Δεν προβλέπεται όμως να προβούν σε κοινές δηλώσεις ούτε να δεχθούν ερωτήσεις από δημοσιογράφους.
Πηγή: protothema.gr