search icon

Ελλάδα

Τραγωδία στο Μάτι: Κακουργήματα για 20 μετά τις αποκαλύψεις

Εισαγγελικός λειτουργός που μιλάει στο ΘΕΜΑ εμφανίζεται σχεδόν βέβαιος ότι οι 20 κατηγορούμενοι θα δικαστούν για κακουργήματα - Νέο αίτημα του ανακριτή για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου για συγκεκριμένα πρόσωπα – Πώς τα δικονομικά ατοπήματα υποβάθμισαν τις κατηγορίες σε πλημμελήματα

Το δρόμο για την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι άνοιξε το αίτημα του ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη να ασκηθούν διώξεις για κακουργήματα κατά συγκεκριμένων προσώπων. Το αίτημα υποβλήθηκε εκ νέου, καθώς είχε προηγηθεί η απόρριψη ανάλογου προηγούμενου από τον εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο. Υπό το βάρος των αποκαλύψεων και των νέων στοιχείων που ήρθαν στην επιφάνεια, θεωρείται μάλλον απίθανο να μην αναβαθμισθεί ως προς την ποινική του απαξία το κατηγορητήριο.

«Είναι μονόδρομος πλέον οι κατηγορίες σε βάρος των 20 εμπλεκομένων για την τραγική φωτιά στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018 να αναβαθμιστούν από πλημμεληματικού χαρακτήρα που είναι σήμερα σε κακουργήματα, καθώς υπάρχουν νέα σοβαρά στοιχεία», ανέφερε με βεβαιότητα ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός στο «ΘΕΜΑ» και διευκρίνισε:

«Μπορεί να υπήρξαν δικονομικά ατοπήματα, αλλά τα ογκωδέστατα νέα στοιχεία που υπάρχουν στη δικογραφία δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι τα αδικήματα που διεπράχθησαν είναι καραμπινάτα κακουργήματα, με ό,τι αυτό σημαίνει».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι θα ανοίξει νέα, ανεξάρτητη, δικογραφία για τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες μεταξύ του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλου και του δικαστικού πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τη σύνταξη του πορίσματος του τελευταίου.

Απόλυτος, σαφής και με σπαρτιάτικη λιτότητα μας μίλησε ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος για ευνόητους λόγους κρατά την ανωνυμία του, μην αφήνοντας την παραμικρή αμφιβολία ότι οι 20 κατηγορούμενοι για την τραγική εκείνη ημέρα κατά την οποία απανθρακώθηκαν 102 συνάνθρωποί μας, θα δικαστούν για κακουργηματικά αδικήματα.

Οπως εξήγησε ο εν λόγω ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός, υπήρξαν δικονομικά ατοπήματα στους χειρισμούς του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Κωνσταντίνου Σπυρόπουλου και του ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη.

Ο κ. Σπυρόπουλος απέρριψε το αίτημα του ανακριτή που ζήτησε να ασκηθεί συμπληρωματική ποινική δίωξη για τις αξιόποινες πράξεις «της θανατηφόρας έκθεσης κατά συρροή και της έκθεσης που είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο». Ο κ. Μαρνέρης είχε στη διάθεση του εισαγγελέα όλα τα στοιχεία της δικογραφίας με καταθέσεις κ.λπ.

Ωστόσο, τα ογκωδέστατα αυτά στοιχεία της δικογραφίας, για άγνωστους λόγους, δεν μετακινήθηκαν από το ένα κτίριο της πρώην Σχολής Ευελπίδων στο άλλο, όπως συνήθως γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις. Δηλαδή δεν μεταφέρθηκαν από το γραφείο του ανακριτή σε αυτό του εισαγγελέα.

Ετσι, ο κ. Σπυρόπουλος αρκέστηκε στο περιεχόμενο της 23σέλιδης αναφοράς του κ. Μαρνέρη και απέρριψε το αίτημα αναβάθμισης των κατηγοριών, καθώς δεν διέκρινε πουθενά δόλο των κατηγορουμένων, που είναι η βασική προϋπόθεση μετατροπής-επέκτασης των κατηγοριών από πλημμέλημα σε κακούργημα.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Σπυρόπουλος αναφέρει στην αρνητική απάντησή του: «Τα πραγματικά περιστατικά της συγκεκριμένης δικογραφίας και η συμπεριφορά των κατηγορουμένων στους οποίους αναφέρεστε δεν μπορούν να υπαχθούν στη νομοτυπική μορφή της διάταξης του άρθρου 306 παρ. 2-1 του Ποινικού Κώδικα, τελεσθείσας με ενδεχόμενο δόλο». Επίσης, ο κ. Σπυρόπουλος είχε τη δυνατότητα να διατάξει προκαταρκτική έρευνα επί των νέων κατηγοριών που ανέφερε ο ανακριτής.

Πάντως, όπως έλεγαν ενδεικτικά οι εισαγγελείς, σύμφωνα με το άρθρο 250 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο ανακριτής έχει δικαίωμα και οφείλει να επεκτείνει τη δίωξη εφόσον το κρίνει, σε όποιο στάδιο της ανάκρισης κι αν βρίσκεται, εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία.

Σε περίπτωση κατά την οποία το αίτημά του απορριφθεί από τον εισαγγελέα, τότε η διαφωνία αυτή (ανακριτή και εισαγγελέα) μπορεί να επιλυθεί κατόπιν αιτήματος από το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Ηδη όμως έχει ξεκινήσει ο κύκλος των απολογιών των 20 κατηγορουμένων στον κ. Μαρνέρη. Προχθές, Παρασκευή, προσήλθε στο ανακριτικό γραφείο ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψηνάκης, αλλά ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την 8η Σεπτεμβρίου. Πάντως, κάτι σηματοδοτεί ότι ο κ. Ψηνάκης προσήλθε στον ανακριτή συνοδευόμενος από δύο δικηγόρους, τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο και τον Δημήτρη Κουσιουρή.

Παράλληλα, έχουν σταλεί κλήσεις προς απολογία και στους υπόλοιπους κατηγορουμένους. Ενδεικτικά, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς έχει κληθεί την ερχόμενη Τρίτη, 28 Ιουλίου. Σε πρώτο στάδιο έχουν κληθεί οι εμπλεκόμενοι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (δήμοι και Περιφέρεια), την Πολιτική Προστασία, το Πυροσβεστικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία. Ολοι αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία, την οποία και θα λάβουν.

Οπως όλα δείχνουν, ο κύκλος των απολογιών θα ολοκληρωθεί το ερχόμενο φθινόπωρο.

Τότε ο ανακριτής θα έχει την πλήρη εικόνα των όσων διαδραματίστηκαν τόσο κατά τη μαύρη εκείνη ημέρα του 2018 όσο και μέσα στο επόμενο διάστημα.

Μετά το πέρας των απολογιών και με τα νέα στοιχεία ανά χείρας, ο ανακριτής μπορεί να ζητήσει και πάλι την επέκταση (αναβάθμιση) των κατηγοριών.

Exit mobile version