Την προσωπική ευθύνη για το ολέθριο σφάλμα του, τους λανθασμένους χειρισμούς που έκανε το βράδυ της Τρίτης, οι οποίοι οδήγησαν στην φρικτή τραγωδία με τους 57 νεκρούς ανέλαβε ενώπιον του εισαγγελέα ο σταθμάρχης Λάρισας. Έστω και «στα πλαίσια που του αναλογεί» όπως ανέφερε σε τηλεοπτικές δηλώσεις του ο συνήγορος του κατηγορούμενου, ο 60χρονος σταθμάρχης Βασίλης Σαμαράς παραδέχεται την κρίσιμη συμβολή του στην πολύνεκρη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη.
Ο σταθμάρχης κλήθηκε να παρουσιαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα Λάρισας, όπου και απαγγέλθηκε εις βάρος του σειρά κατηγοριών, για σοβαρά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα. Μετά από την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του σταθμάρχη, αναμένεται η παραπομπή της υπόθεσης στην Ολομέλεια του Εφετείου Λάρισας και η ανάθεσή της σε εφέτη ειδικό ανακριτή. Ο δε σταθμάρχης τελεί υπό προσωρινή κράτηση.
Συγκεκριμένα, εις βάρος του σταθμάρχη Λάρισας, Βασίλη Σαμαρά, ασκήθηκε κακουργηματική ποινική δίωξη για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες εξ αμελείας. Το μεσημέρι της Πέμπτης 2 Μαρτίου, ο σταθμάρχης παρέμεινε επί 10 λεπτά ενώπιον του εισαγγελέα και μετά από την απαγγελία των κατηγοριών έλαβε προθεσμία να απολογηθεί στον ανακριτή το ερχόμενο Σάββατο. Έως τότε θα παραμείνει κρατούμενος.
Κατά την προκαταρκτική έρευνα γύρω από το τραγικό συμβάν, οι εισαγγελικές αρχές σκοπεύουν να αναλύσουν, πέραν των ευθυνών του κατεξοχήν υπευθύνου, δηλαδή του σταθμάρχη, τις ενέργειες και τις παραλείψεις τρίτων, οι οποίοι συνδέονται με τη λειτουργία και το χειρισμό του σιδηροδρομικού δικτύου.
Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στον σταθμάρχη, τα σφάλματα που του καταλογίζονται είναι κατ’ ουσίαν μία αλληλουχία κινήσεων και αποφάσεων. Διότι, όπως εξήγησε σε τηλεοπτική σύνδεση ο σύμβουλος διοίκησης του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης, ο σταθμάρχης στη Λάρισα παρακολουθούσε αμέτοχος την επιβατική αμαξοστοιχία να κινείται στο λάθος ρεύμα κυκλοφορίας -προς Αθήνα αντί για την «άνοδο» προς Θεσσαλονίκη- επί 5,5 χλμ.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τερεζάκης τόνισε πως «ο σταθμός της Λάρισας έχει τοπικό πίνακα χειρισμού σηματοδότησης. Πριν και μετά το σταθμό, σε κάποια απόσταση, υπάρχουν φωτοσήματα και αλλαγές που δείχνουν την παρουσία του τρένου. Το γιατί ο σταθμάρχης δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει το τρένο σε όλη τη διαδρομή των 5,5 χλμ. μετά τον σταθμό, είναι θέμα της έρευνας που κάνει η επιτροπή».
Επιπλέον, ο σύμβουλος διοίκησης του ΟΤΕ επισήμανε ότι «αν ο σταθμάρχης έβλεπε τον πίνακα ελέγχου στη διάρκεια του διαστήματος που χρειάστηκε το τρένο για να διανύσει 5,5 χλμ. θα μπορούσε να είχε δει ότι η επιβατηγή αμαξοστοιχία πέρασε στην αντίθετη διαδρομή». Αυτό ήταν το δεύτερο, εξαιρετικά σοβαρό σφάλμα του σταθμάρχη, μετά από την αρχική απόφαση να γυρίσει το κλειδί, ανακατευθύνοντας το τρένο, το οποίο τέθηκε κατευθείαν σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr