search icon

Ελλάδα

Τον ρόλο των ενόπλων δυνάμεων αναδεικνύει ο ΥΕΘΑ Αποστολάκης

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αναδεικνύουν τη χώρα μας σε κέντρο γεωπολιτικής συνεργασίας και πυλώνα σταθερότητας

Τον πολυδιάστατο ρόλο των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων που αναδεικνύει τη χώρα μας σε κέντρο γεωπολιτικής συνεργασίας και πυλώνα σταθερότητας, ανέλυσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο «United States Institute of Peace» στην Ουάσινγκτον. Ο κ. Αποστολάκης που ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο 8ο ετήσιο συνέδριο «EU Defense Policy Forum 2019», εξέφρασε την ανησυχία του για τον «αποσταθεροποιητικό ρόλο» της Τουρκίας, λέγοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει από την Άγκυρα «να απέχει από περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο».

Ανησυχίες για τον «αποσταθεροποιητικό ρόλο» της Τουρκίας

Περιγράφοντας μια ανησυχητική δυναμική που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται γύρω από τις εξαγγελίες της Άγκυρας για την διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Αποστολάκης ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα έχει ζητήσει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απέχει από περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Πρέπει να εκφράσω τις ανησυχίες μου για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο και την προβληματική στάση της Τουρκίας, που εκφράζεται μέσω αβάσιμων κατηγοριών που παραβλέπουν την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα μας. Επομένως, όλοι πρέπει να ανησυχούμε συνεχώς για την προοπτική ενός ατυχήματος το οποίο μπορεί να έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις», επισήμανε

Αναφορικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο κ. Αποστολάκης είπε ότι συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογο του, προκειμένου να συζητήσει την προώθηση των υπαρχόντων ΜΟΕ με στόχο τη μείωση της έντασης. Όπως εξήγησε, η ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονές στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ισχυόντων συνθηκών αποτελεί σταθερή πολιτική της Ελλάδας.

«Στη συνέχεια, οι τεχνικές ομάδες από την Ελλάδα και την Τουρκία πραγματοποίησαν ήδη μια πρώτη συνάντηση, πριν από δύο εβδομάδες, στην Αθήνα. Αναμένουμε ότι αυτές οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και θα έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αμυντική προτεραιότητα» η συνεργασία με τις ΗΠΑ

Η συνεργασία με τις ΗΠΑ αποτελεί «αμυντική προτεραιότητα» για την Ελλάδα εξήγησε ο κ. Αποστολάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις νέες προοπτικές που διανοίγονται για την εμβάθυνση της συνεργασίας μετά την ολοκλήρωση του Στρατηγικού Διαλόγου.

«Σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίζουμε τον «νόμο για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου του 2019», με τη στήριξη των γερουσιαστών Μενέντεζ και Ρούμπιο, και υπογραμμίζω τη σημασία της συμμετοχής του υπουργού Πομπέο στην πρόσφατη τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου».

Αμυντική συνεργασία με τη Βόρεια Μακεδονία

Χαρακτηρίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών «ορόσημο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια», ο ΥΠΕΘΑ αναφέρθηκε στις νέες δυνατότητες που ανοίγονται στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας και υπενθύμισε την πάγια ελληνική θέση για την βορειοατλαντική προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

«Η Ελλάδα στηρίζει τη αναμόρφωση των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας, ώστε να γίνει ένας αξιόπιστος σύμμαχος και ένας αξιόπιστος γείτονας. Σε αυτήν την προσπάθεια υπογράφηκε μια συμφωνία διμερούς αμυντικής συνεργασίας τον περασμένο μήνα και, πριν από δύο εβδομάδες, ξεκινήσαμε πτητικές δοκιμές για την επιτήρηση του εναέριου χώρου στη Βόρεια Μακεδονία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενεργητικός ρόλος των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε τον ενεργητικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ΟΗΕ. Μάλιστα δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των 30 χωρών με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ταμείο του ειρηνευτικού προϋπολογισμού του ΟΗΕ και ότι είναι μια από τις λίγες χώρες που σέβεται τη «δέσμευση επιμερισμού των βαρών» στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, αναφέρθηκε στον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα για την εκπαίδευση συμμαχικών χωρών και στον κομβικής σημασίας επιχειρησιακό ρόλο που έχει η βάση της Σούδας.

«Διαδραματίζουμε καθοριστικό ρόλο στην προαγωγή των συνεργιών που λειτουργούν ως αγωγός μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, όπως η Κύπρος, το Μαρόκο, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Συμμετέχουμε σε πολυμερή αμυντικά σχήματα, διεξάγουμε ασκήσεις και πραγματοποιούμε συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο», υπογράμμισε ο κ. Αποστολάκης.

Exit mobile version