search icon

Ελλάδα

Το σχέδιο των Ολλανδών για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας

Αυτό είναι το σχέδιο των Ολλανδών για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι μελέτες αλλά και τα έργα για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας η οποία επλήγη τον περασμένο Σεπτέμβριο από την κακοκαιρία Daniel.

Τις προηγούμενες ημέρες παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό, αλλά και τους τοπικούς φορείς το σχέδιο των Ολλανδών επιστημόνων για τη θωράκιση της περιοχής και την αντιμετώπιση του υδατικού ελλείμματος. Μια μελέτη περίπου 500 σελίδων που επί 5 μήνες συγκρότησαν επιστήμονες και παράγοντες της περιοχής.

Στη μελέτη που τη συνοπτική της παρουσίαση δημοσιεύει σήμερα το «protothema.gr», προκύπτουν συγκεκριμένα δεδομένα και γίνονται εμπεριστατωμένες προτάσεις για άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Όπως αναφέρει η συνοπτική περίληψη του σχεδίου «συμβάντα σαν τον Daniel θα πρέπει πλέον να αντιμετωπίζονται ως πιθανά εποχιακά φαινόμενα».

Στην περίληψη του σχεδίου, τονίζεται ότι «προκειμένου όχι απλά να επιβιώσει, αλλά να ακμάσει ο γεωργικός κλάδος της Θεσσαλίας, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μια σειρά από μέτρα. Το παρόν Σχέδιο έχει ως σκοπό να αντιμετωπίσει τις αλληλένδετες προκλήσεις της πλημμύρας και της ξηρασίας, εξετάζοντας όλες τις βασικές πτυχές που θα συνεισφέρουν στην καλύτερη ανοικοδόμησή (Build Back Better) της Θεσσαλίας. Το σχέδιο χωρίζεται σε έξι τεύχη και περιγράφει τα μέτρα που απαιτούνται για την ενίσχυση της ασφάλειας των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας, την ετοιμότητα για πλημμύρες και τη μεταρρύθμιση του γεωργικού της κλάδου.

Το Σχέδιο πραγματεύεται τόσο τα άμεσα και αναγκαία μέτρα (no-regret measures) που πρέπει να ληφθούν για την προστασία της Θεσσαλίας από μελλοντικές πλημμύρες και την αντιμετώπιση της κρίσης έλλειψης νερού, όσο και τις αναγκαίες μακροπρόθεσμες λύσεις για έργα υποδομής, για αλλαγές στις γεωργικές πρακτικές αλλά και για το πως να επιτευχθούν αλλαγές στην ψυχοκοινωνική νοοτροπία των Θεσσαλών αγροτών. Η υλοποίηση αυτών των μέτρων, θα συμβάλλει όχι μόνο στην αποτροπή σοβαρών επιπτώσεων από ανεξέλεγκτες ξαφνικές πλημμύρες και την επίλυση των προβλημάτων λειψυδρίας στη Θεσσαλία, αλλά θα ωθήσει επιπλέον και θα αναβαθμίσει τον γεωργικό τομέα της περιοχής σε πιο ανταγωνιστικό επίπεδο, ώστε η περιοχή να ακμάσει μακροπρόθεσμα».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version