Εστω κι αν άργησε ακόμη και πάνω από μία δεκαετία, το νεοκλασικό ιδιοκτησίας της Ελληνικής Βουλής επί της οδού Φιλελλήνων 23 στην «καρδιά» της Αθήνας παίρνει τώρα εκ νέου το δρόμο της αποκατάστασης για την αποπεράτωση των εργασιών.
Μετά και τις σχετικές, νέες εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και οι γνωμοδοτήσεις, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής κ.α. για τις μελέτες αποκατάστασης και εσωτερικών διαρρυθμίσεων, συντήρησης διακόσμου και μορφολογικών στοιχείων, η Βουλή των Ελλήνων προχώρησε τώρα στη διακήρυξη της σχετικής διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου, προϋπολογισμού 6,187 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) για την «αποπεράτωση του διατηρητέου κτιρίου επί της οδού Φιλελλήνων 23».
Όπως επισημαίνεται στη διακήρυξη, αντικείμενο του έργου είναι «η πλήρης αποπεράτωση, αποκατάσταση, η συντήρηση του διακόσμου και επανάχρηση, του χαρακτηρισμένου ως μνημείου κτιρίου επί της οδού Φιλελλήνων 23, ιδιοκτησίας της Βουλής των Ελλήνων».
Ως ημερομηνία ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η 13η Ιουλίου, ενώ η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε 24 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020.
Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, το κτίριο ανεγέρθηκε περίπου τη δεκαετία του ’20 και έγινε προσθήκη γ’ ορόφου το 1930. Έχει αρχικά χαρακτηριστεί διατηρητέο από το ΥΠΕΧΩΔΕ το 1991, ενώ το 2020, κηρύχθηκε, με απόφαση του ΥΠΠΟΑ, ως νεώτερο μνημείο (το αρχικό διώροφο υπερυψωμένο κτήριο και η τοιχοποιία της κύριας όψης της μεταγενέστερης καθ’ ύψος προσθήκης).
Το κτίριο είχε περάσει από την ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας στην ιδιοκτησία της Ελληνικής Βουλής τη δεκαετία του ’90, χωρίς ωστόσο να αξιοποιηθεί έστω κι αν είναι δεδηλωμένη «η σπουδαιότητα και η ιστορική σημασία του διατηρητέου και χαρακτηρισμένου ως μνημείο κτιρίου».
Το νεοκλασικό επί της οδού Φιλελλήνων 23, με ισόγειο και τρεις ορόφους συνολικού εμβαδού 1.500 τετραγωνικών μέτρων, είχε βρεθεί ξανά στο προσκήνιο προ δεκαετίας και πλέον.
Ηταν το 2010 όταν είχε ανακοινωθεί το πλάνο για την αξιοποίηση κτιρίων ιδιοκτησίας της Βουλής, και μάλιστα νεοκλασικά ιστορικής αξίας, τα οποία κινδυνεύουν με κατάρρευση, με στόχο την αποφυγή περαιτέρω επιβάρυνσης του προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου και την εξοικονόμηση πόρων αντί της ενοικίασης κτιρίων.
Το νεοκλασικό ήταν προγραμματισμένο να παραδοθεί έτοιμο σε χρήση το 2012 προκειμένου να μεταστεγαστούν εκεί υπηρεσίες της Βουλής που βρίσκονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια. Αντίστοιχο πλάνο αξιοποίησης είχε παρουσιαστεί στο πλαίσιο του ’’νοικοκυρέματος’’ της περιουσίας της Βουλής και επί της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης, οπότε ξεκίνησαν εκ νέου οι σχετικές διαδικασίες- εγκρίσεις.
Διαβάστε ακόμη:
«Ρύθμιση Σταϊκούρα»: Πώς και ποιοι θα πάρουν 420 δόσεις και κούρεμα οφειλής έως 80%
«Astypalea project»: Τι θα ανακοινώσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Φόρος εισοδήματος: Μειωμένος κατά 30% – 40% για ιδιοκτήτες ακινήτων