Το νέο Webcast του Ιδρύματος Ευγενίδου, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020, με θέμα «Από τη Θράκη στο Διάστημα: Ιστορίες μαθητικής αναζήτησης και επιχειρηματικής τόλμης».
Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης, εκπρόσωποι της επιχειρηματικής και της μαθητικής κοινότητας θα συζητήσουν με τον διευθυντή του Πλανηταρίου, κ. Μάνο Κιτσώνα και τον δημοσιογράφο κ. Πάνο Σάκκα, για τις δυσκολίες και τις νέες ευκαιρίες που προσφέρει η διαστημική έρευνα. Οι καλεσμένοι ομιλητές θα μας περιγράψουν τις δικές τους ιστορίες μαθηματικής αναζήτησης και επιχειρηματικής τόλμης που απαιτείται για την κατάκτηση των νέων προκλήσεων της εποχής που διανύουμε, ενώ θα αναφερθούν και στις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στην Έρευνα και Ανάπτυξη στον τομέα της Διαστημικής.
Καλεσμένοι ομιλητές στο 5ο webcast του Ιδρύματος Ευγενίδου, είναι οι:
Χρήστος Γιορδαμλής, Διευθύνων Σύμβουλος της Prisma Electronics, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, με σπουδές στο Management & Marketing, κατέχει τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου της Prisma Electronics από το 1996 και είναι Μέλος Δ.Σ. εταιρειών με έμφαση σε νέες τεχνολογίες. Είναι εκλεγμένος Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών & Βιοτεχνιών Έβρου, καθώς και του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών.
Από το 1991 που πρωτοξεκίνησε η λειτουργία της Prisma Electronics έχει υλοποιήσει εκατοντάδες έργα που αφορούν σε έργα Πληροφορικής στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ανάπτυξη λογισμικού, σχεδίαση ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και παραγωγή αυτών, διαδικασίες Ελέγχου Ποιότητας Συστημάτων και παραγωγής ηλεκτρονικών υποσυστημάτων κ.ά. Συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη των προϊόντων της Prisma Electronics, με έμφαση στην διαχείριση γνώσης από αισθητήρες και ανθρώπους, ενώ κατευθύνει τα ερευνητικά έργα της εταιρείας, όπως τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς (ESA, Airbus, CERN κ.α.
H Prisma Electronics παρέχει τεχνολογικές λύσεις για επιχειρήσεις και οργανισμούς. Μέσω του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης που διαθέτει, σχεδιάζει, αναπτύσσει και παράγει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων πληροφορικής, ασύρματων συστημάτων και ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών.
- Ομάδα Thrace in Space του 2ου Λυκείου Ξάνθης (Βραβευμένη ομάδα μαθητών Β΄ & Γ΄ Λυκείου, οι οποίοι κατασκεύασαν ένα πείραμα που θα εκτοξευθεί στη στρατόσφαιρα με τον πύραυλο NEW SHEPARD της εταιρείας BLUE ORIGIN, όπου και θα παραμείνει για κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα σε συνθήκες μικροβαρύτητας, για να επιστρέψει τελικά πίσω στην επιφάνεια της Γης. Οι μετρήσεις θα εξεταστούν από την ομάδα, η οποία θα καταλήξει σε συμπεράσματα. Το πείραμα των παιδιών αφορά τη νιτρική αναγωγάση (NR) και πώς αυτή αντιδρά σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Η νιτρική αναγωγάση είναι ένα ένζυμο με τεράστια σημασία, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τον άνθρωπο, καθώς το άζωτο είναι από τα βασικά χημικά στοιχεία της ζωής. Την ομάδα συγκροτούν οι: Άννα Κανατά, Γιώργος Κοσμίδης, Αναστάσης Παυλίδης, Θανάσης Προύντζος, Δημήτρης Μάνος, με την σύμπραξη των καθηγητών Θωμά Αλεξόπουλου, Φυσικού, MSc Materials, και Αναστασίας Πεχτελίδου, Βιολόγου, με πλούσια εκπαιδευτική και ερευνητική δράση).
- Θωμάς Αλεξόπουλος, Φυσικός, MSc Materials, επιβλέπων καθηγητής της ομάδας Thrace In Space.
- Δρ Μάνος Κιτσώνας, Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, ενός από τα μεγαλύτερα και καλύτερα πλανητάρια στον κόσμο. Συμμετείχε στην ομάδα που το σχεδίασε από το 1998 και στη συνέχεια σε όλα τα στάδια κατασκευής και εξοπλισμού του. Διετέλεσε Τεχνικός Διευθυντής από την έναρξη λειτουργίας του το 2003 έως το 2014, οπότε και ανέλαβε την Διεύθυνσή του. Συμμετέχει επίσης στην ομάδα παραγωγής παραστάσεών του, που από το 2002 έχει δημιουργήσει περισσότερες των 30 παραστάσεις με θέμα την Αστρονομία, την Αστροφυσική και την εξερεύνηση του Διαστήματος. Επίσης, έχει σχεδιάσει και επιβλέψει όλες τις τεχνικές αναβαθμίσεις του. Είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών του ΕΜΠ, μέλος του Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρίας Πλανηταρίων (IPS) και επικεφαλής της επιτροπής βραβείων της.
Την διαδικτυακή συζήτηση συντονίζει ο κ. Πάνος Σάκκας, δημοσιογράφος, τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός παραγωγός. Σπούδασε Φυσική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι ο αρχισυντάκτης του Newsroom στη LiFO. Έχει εργαστεί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, καλύπτοντας το επιστημονικό και τεχνολογικό ρεπορτάζ. Στο ραδιόφωνο διετέλεσε για χρόνια παραγωγός στους σταθμούς «ΘΕΜΑ» και Amagi.
Τα Webcasts Series του Ιδρύματος Ευγενίδου, είναι μια σειρά από διαδικτυακές συναντήσεις επιστημόνων και έγκριτων στελεχών από διαφορετικούς χώρους, οι οποίοι συζητούν για θέματα που σχετίζονται με το Διάστημα, την εκπαίδευση και τις φυσικές επιστήμες.
Διαβάστε ακόμη:
-ΔΕΗ: «Παγώνει» την επιβάρυνση των καταναλωτών από το έκτακτο τέλος ΑΠΕ
-Η ναυτιλία ταξιδεύει σε άγνωστα νερά λόγω των καυσίμων
-Goldman Sachs: Πόσα κέρδισαν οι επιχειρήσεις που έχουν γυναίκες στο «τιμόνι»