Της Μαριάννας Τζάννε
Τη δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Υποδομών, με ορίζοντα 10ετίας και 20ετίας, το οποίο θα είναι ενταγμένο σε έναν ενιαίο ψηφιακό χάρτη, για την επιτάχυνση των έργων και τον έλεγχο της προόδου τους, προτείνει ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Στασινός. Ο ίδιος επισημαίνει τη σημασία ολοκλήρωσης του Πολεοδομικού Χωροταξικού Σχεδιασμού σε όλη τη χώρα αλλά και τις μεγάλες αδυναμίες του θεσμικού πλαισίου στον τομέα της παραγωγής δημοσίων έργων. Μιλώντας χθες στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΕ για τις φυσικές καταστροφές, ο επικεφαλής του τεχνικού κόσμου της χώρας, πρότεινε να χαρακτηριστούν όλα τα επείγοντα έργα ως έργα προτεραιότητας κατ’ εφαρμογή των βασικών προβλέψεων του Συντάγματος και να καθιερωθεί ειδική διαδικασία fast track για την προκήρυξη και ανάθεσή τους που θα διαρκεί το πολύ τρεις μήνες.
«Πριν ένα χρόνο πνίγηκε η Μάνδρα και χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος για να καταλήξουμε να γίνει μια ανάθεση και να προχωρήσουν αντιπλημμυρικά έργα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στασινός.
Με γλαφυρό τρόπο, παρουσίασε τις θέσεις του και ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, υποστηρίζοντας ότι στην Ελλάδα θα έχουμε λιγότερες πυρκαγιές, οι οποίες, όμως, θα έχουν περισσότερο καταστροφικά αποτελέσματα. Όπως σημείωσε ο καθηγητής, το 30% των ευθυνών για την υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να αποδοθεί στον άνθρωπο. Ήδη οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή κάνουν αισθητή την παρουσία τους και στην χώρα μας και ειδικά σε περιοχές στη Δυτική Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, όπου παρατηρείται αύξηση της ξηρασίας, άνοδος της μέσης θερμοκρασίας και πολλά άλλα ακραία φαινόμενα, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια.
Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 θα αυξηθεί κατά 20 ημέρες το χρόνο η μέγιστη διάρκεια της ξηρής περιόδου σε Ανατολικά Ηπειρωτικά και τη Βόρεια Κρήτη, ενώ μέχρι το τέλος του αιώνα η αύξηση θα είναι 40 ημέρες ετησίως.
Ο κ. Ζερεφός σημείωσε ότι για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά αυτά τα ακραία φαινόμενα απαιτούνται καλός σχεδιασμός και σύμπνοια μεταξύ εκείνων που κρατούν τις τύχες των ανθρώπων στα χέρια τους.
Όπως ανέφερε η μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα μας έχει αυξηθεί πάνω από τέσσερις βαθμούς τα τελευταία 100 χρόνια. Επιπλέον, ο αριθμός των ημερών με θερμοκρασία υπό το μηδέν έχει μειωθεί από 100 το χρόνο την περίοδο 1900 – 1920 σε μόλις 20 το χρόνο την περίοδο 1990 – 2015.
Ο κ. Ζερεφός αναφέρθηκε πάντως και στην θετική όψη της κλιματικής αλλαγής. Για παράδειγμα, όπως δήλωσε χθες, θα αυξηθεί η ταχύτητα του ανέμου στο Αιγαίο «με ό,τι αυτό σημάνει για την αιολική ενέργεια», ενώ «το ίδιο πλούσιοι θα είμαστε και για ηλιακή ενέργεια (παράγει 500 έως 600 Watt ανά τετραγωνικό μέτρο).
Ο καθηγητής τόνισε επίσης ότι εν αντιθέσει με άλλα φυσικά φαινόμενα, η χώρα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στον τομέα της προστασίας από τους σεισμούς, τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης όσο και ανθεκτικών κατασκευών. Την άποψη αυτή φάνηκε να συμμερίζεται και ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας.
Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα στο Μάτι και δήλωσε ότι την κρίσιμη ώρα ο κόσμος «πήρε τα αμάξια, μπλοκαρίστηκε και οι περισσότερο θάνατοι ήταν μέσα στα αυτοκίνητα». Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, «δεν έχουμε κανονισμό για τις πυρκαγιές, αντίστοιχο του αντισεισμικού κανονισμού ώστε τουλάχιστον να υπάρχουν ειδικές προδιαγραφές για τις κατασκευές που κτίζονται μέσα ή κοντά σε δάση».
Για τις πλημμύρες στη Μάνδρα τον περασμένο Νοέμβριο, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι ήταν μια περίπτωση «υδρομετεωρολογικής βόμβας» που τελευταία φορά παρατηρήθηκε πριν από 100 χρόνια και η οποία, όπως είπε, σε οποιοδήποτε σημείο της Αττικής και αν σημειωνόταν θα επέφερε τα ίδια αποτελέσματα.
Ως δεύτερη αιτία της καταστροφής επεσήμανε το γεγονός ότι η οικιστική ανάπτυξη είχε πραγματοποιηθεί κατά το 1/3 της πόλης επάνω στην κοίτη των ποταμών της Αγίας Αικατερίνης και στις Σουρές. Όπως εκτίμησε ο κ. Λέκκας τέτοιου είδους φαινόμενα θα παρατηρούνται «πιο συχνά τα επόμενα χρόνια».
Tην ανάγκη να γκρεμιστούν οικοδομικά τετράγωνα, να επανασχεδιαστούν οι πόλεις σε ευρύτερες περιοχές που θα περιλαμβάνουν πολλά οικοδομικά τετράγωνα, ανέφερε από την πλευρά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Δημαράς. «Να κάνουμε τις πόλεις ανθεκτικές και συμβατές με τις καινούργιες συνθήκες που διαμορφώνονται από την κλιματική αλλαγή». Ο κ. Δημαράς, αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις για τις ΑΠΕ. λέγοντας ότι «το να δούμε να γίνεται σωστά η χωροταξική τοποθέτηση των αιολικών πάρκων είναι ένα ζήτημα», πρόσθεσε, όμως ότι το «να λέμε εμείς θέλουμε να έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι μας αλλά δεν θέλουμε ανεμογεννήτριες αυτό είναι μία μεγάλη αντίφαση και πρέπει να πάρουμε τις μεγάλες αποφάσεις και ως πολίτες και ως πολιτικοί».