Του Γιάννη Μακρυγιάννη
Για άλλη μια φορά, σαν να μην πέρασε μια μέρα, οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βρίσκονται στον αέρα και ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς θα γίνει αύριο, που υποτίθεται οτι θα ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες.
Σε μετωπική σύγκρουση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχωρά η κυβέρνηση μετά τις αποκαλύψεις του WikiLeaks ότι τα κορυφαία στελέχη του Τόμσεν και Βελκουλέσκου επιδιώκουν πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα προκειμένου να αποδεχθεί η Αθήνα τις απαιτήσεις τους για ακραία δημοσιονομικά μέτρα.
Η δήλωση στην οποία προέβη αστραπιαία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (στο «Έθνος της Κυριακής») αμέσως μετά την αποκάλυψη είναι ενδεικτική των διαθέσεων της κυβέρνησης, η οποία στοχεύει στην συγκρότηση ενός ενιαία ευρωπαϊκού μετώπου, καθώς ερμηνεύει την τακτική του ΔΝΤ ως επικίνδυνη για την συνοχή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και προσθέτει μάλιστα ότι οι δηλώσεις των αξιωματούχων του ΔΝΤ «δημιουργούν μείζον γεωπολιτικό ζήτημα». Κατά τον κ. Τσίπρα «κάποιοι παίζουν στις πλάτες μας επικίνδυνα παιχνίδια αποσταθεροποίησης», ενώ ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει μπαράζ πρωτοβουλιών για την αναχαίτιση πιθανών σκοπιμοτήτων από την πλευρά του Ταμείου.
Η επιδίωξη της Αθήνας να φέρει σε ευθεία αντιπαράθεση τις ευρωπαϊκές ηγεσίες με το ΔΝΤ φαίνεται και από την ανάδειξη των τριών «καυτών» σημείων από τις συζητήσεις Τόμσεν – Βελκουλέσκου, που «ναρκοθετούν», κατά την άποψη της κυβέρνησης την ίδια την ευρωπαϊκή σταθερότητα:
Πρώτον ότι επιζητούν την χρεοκοπία ενός κράτους μέλους της ευρωζώνης, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία. Δεύτερον, ότι συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ και ρισκάρουν έτσι γενική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη. Και τρίτον ότι επιδιώκουν να απειλήσουν την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ώστε να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις του ΔΝΤ.
Το κλίμα καχυποψίας πλέον ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και το ΔΝΤ, αλλά και στους ευρωπαίους απέναντι στο Ταμείο είναι εμφανής, την ώρα που η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα και ο αρχικός προγραμματισμός προβλέπει ότι οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα. Τίποτα δεν είναι βέβαιο πια, μετά τις αποκαλύψεις και με δεδομένες τις έντονες αντιδράσεις της κυβέρνησης, την εμφανή αμηχανία στις Βρυξέλλες και το μούδιασμα στην Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται η έδρα του ΔΝΤ.
Άλλωστε ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε με αυστηρή επιστολή του και στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ζητώντας να ξεκαθαρίσει το Ταμείο εάν αυτά που αποκαλύπτονται είναι επίσημες θέσεις του. Ο κ. Τσίπρας τονίζει μεταξύ άλλων ότι «η χρήση ενός πιστωτικού γεγονότος ως ένα μέσο πίεσης προς την Ελλάδα και τα υπόλοιπα μέλη είναι πέρα από τα όρια της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης όπως την καταλαβαίνουμε».
Διαμηνύει δε ξεκάθαρα ότι στην Ελλάδα έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη προς τους αξιωματούχους του ΔΝΤ (σημείωση: εννοεί Τόμσεν και Βελκουλέσκου, που χειρίζονται το ελληνικό πρόγραμμα), οι οποίοι φέρονται να εκφράζουν απόψεις υπέρ της χρήσης ενός πιστωτικού γεγονότος με εκβιαστικό τρόπο.
Ο πρωθυπουργός ζητά μεν από την κ. Λαγκάρντ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να γίνει μία γρήγορη και επιτυχής κατάληξη της υπό διαπραγμάτευσης αξιολόγησης, ωστόσο είναι μάλλον εμφανές ότι η κυβέρνηση θα ήθελε το ΔΝΤ εκτός ελληνικού προγράμματος, εξαιτίας των πιέσεων που ασκεί διαχρονικά για την εφαρμογή ενός πιο ακραίου μνημονιακού πακέτου μέτρων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά τη συνομιλία που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας το πρωί του Σαββάτου, ο Προκόπης Παυλόπουλος γνωστοποίησε τη θέση του ότι το ρόλο που έχουν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα έπρεπε να τον είχαν εκείνοι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) το οποίο άλλωστε έχει αναλάβει και το φορτίο δανεισμού προς την Ελλάδα.