search icon

Ελλάδα

Τηλεοπτικές άδειες: Νόμος – «γέφυρα» χωρίς μαύρο για τα κανάλια

Αναμένεται να κατατεθεί ακόμα και την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου

Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Έναν νέο νόμο-γέφυρα «χωρίς μαύρο» για τα κανάλια έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση και αναμένεται να καταθέσει το νέο νομοθέτημα στη Βουλή ακόμη και την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, σε περίπτωση που την προηγούμενη ημέρα στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής δεν επιτευχθεί συμφωνία προκειμένου επιτέλους να συγκροτηθεί το νέο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι με το νέο νόμο-γέφυρα που είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάσουν μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι αντισυνταγματικός θα λύσουν το πρόβλημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών χωρίς να κατηγορούνται ότι θα κλείσουν τους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν θα καταφέρουν να πάρουν άδεια.

Πώς θα μπορέσει η κυβέρνηση να παρακάμψει την άρνηση των καναλαρχών να κάνουν αιτήσεις για προσωρινή άδεια, με δεδομένο ότι οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών επιχειρηματολογούν πως η ευθύνη για την αδειοδότηση ανήκει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και όχι στην κυβέρνηση, όπως άλλωστε αποφάσισε το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο; Πρωτ’ απ’ όλα, την Πέμπτη η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αποσπάσει τη συναίνεση των κομμάτων σε νέο Διοικητικό Συμβούλιο για το ΕΣΡ. Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι για πολιτικούς λόγους η ΝΔ δεν θα συμφωνήσει να συγκροτηθεί Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κοινής αποδοχής, αν και έχουν την άποψη ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στριμώχνεται πολιτικά κι απομονώνεται.

Στην περίπτωση που και την Πέμπτη υπάρξει ναυάγιο στην προσπάθεια συγκρότησης Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, στην κυβέρνηση έχουν έτοιμο το νόμο γέφυρα που θα καταθέσουν στη Βουλή την αμέσως επόμενη ημέρα!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.protothema.gr ο νέος νόμος θα προβλέπει την προσωρινή αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών αλλά δεν θα φέρνει «μαύρο», δηλαδή κλείσιμο των τηλεοπτικών σταθμών που δεν θα λάβουν προσωρινή άδεια ετήσιας διάρκειας.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επιβάλλει ένα ετήσιο ποσό για τη χρήση των συχνοτήτων το οποίο δεν αναμένεται να καθοριστεί σε ποσό χαμηλότερο από τα τρία εκατομμύρια ευρώ. Όσοι καναλάρχες δεν προσέλθουν να πληρώσουν το «παράβολο» των περίπου τριών εκατομμυρίων ευρώ για το ετήσιο ενοίκιο θα υποστούν κυρώσεις οι οποίες -σύμφωνα με το σκεπτικό των κυβερνητικών στελεχών- θα είναι τόσο σημαντικές που θα ισοδυναμούν με οικονομικό «στραγγαλισμό». Το ετήσιο ενοίκιο θα είναι ίδιο για όλους τους καναλάρχες. Εάν ένας ιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού δεν το πληρώσει στο Δημόσιο, το ποσό αυτό θα βεβαιώνεται ως οφειλή στα Δημόσια Ταμεία και ο καταλογισμός θα ακολουθεί τον τηλεοπτικό σταθμό μέχρι να αποπληρωθεί η οφειλή. Παραλλήλως, τα έξοδα για διαφημίσεις δεν θα εκπίπτουν από τις δαπάνες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ανησυχούν για τρία θέματα που μπορεί να δημιουργήσουν νέα αναστάτωση και πιθανές επιπλοκές:

1. Ο πρώτος κίνδυνος είναι να θεωρηθεί υψηλό το τίμημα που θα επιβληθεί για την ετήσια χρήση της δημόσιας συχνότητας προκειμένου να εκπέμπει ένας τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας

2. Πώς θα αιτιολογηθεί η εκ νέου μεταφορά αρμοδιότητων από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση, με δεδομένη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι την ευθύνη για την αδειοδότηση την έχει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης

3. Το ζήτημα των 400 εργαζομένων που ο νόμος 4339 έθετε ως απαρέγκλιτη προϋπόθεση προκειμένου ένας τηλεοπτικός σταθμός να μπορεί να διεκδικήσει άδεια πανελλαδικής εμβέλειας.

Τα τρία αυτά σημεία «αγκάθια» για την κυβέρνηση αποτελούν εμπόδια σημαντικά αφού σε κάποιο από αυτά μπορεί να στηριχθούν πιθανές νέες προσφυγές των καναλαρχών εάν η κυβέρνηση νομοθετήσει και πάλι χωρίς να εφαρμοστεί η συνταγματική επιταγή ότι η αδειοδότηση είναι ευθύνη του ΕΣΡ.

Για να θωρακίσει τον νόμο-γέφυρα σε μια πιθανή προσφυγή των καναλαρχών με το επιχείρημα ότι το τίμημα, δηλαδή το ετήσιο ενοίκιο είναι υψηλό, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο ποσό των τριών εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο. Και γι’ αυτό προσανατολίζονται σε ένα τίμημα το οποίο στην κυβέρνηση θεωρούν λογικό.

Για να δικαιολογήσουν το νομοθέτημα για τον νόμο-γέφυρα παρακάμπτοντας εκ νέου το εκ του Συντάγματος αρμόδιο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, στην κυβέρνηση θα ισχυριστούν ότι η αντιπολίτευση υπονομεύει τις διαδικασίες και με την συνεχή άρνησή της δεν επιτρέπει την συγκρότηση νέου ΕΣΡ. Και θα επιχειρηματολογήσουν στο Μαξίμου ότι ακριβώς επειδή υπάρχει κενό νόμου μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν υποχρεωμένοι να νομοθετήσουν. Εάν λοιπόν και την Πέμπτη η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής δεν καταλήξει σε συμφωνία για το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες πιστεύουν ότι θα έχουν λάβει τη νομιμοποίηση να νομοθετήσουν μετά την αποδεδειγμένη αποτυχία επίτευξης συναίνεσης.

Εις ό,τι αφορά το ζήτημα των 400 εργαζομένων, πρόβλεψη που υπήρχε στον νόμο 4339/2015 και την οποία τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη δεν εμφανίζονται διατεθειμένα να διαφοροποιήσουν, στο νόμο-γέφυρα θα επιχειρηθεί ένας ελιγμός. Ο μεταβατικός νόμος θα δίδει το χρονικό περιθώριο πχ τριών ή έξι μηνών της συμμόρφωσης και της συμπλήρωσης του αριθμού των 400 εργαζομένων σε όσα κανάλια λάβουν άδεια.

Exit mobile version