© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Αυστηρό νόμο για τη διακυβέρνηση και τον εποπτικό έλεγχο των εταιρειών φέρνει η κυβέρνηση, με στόχο αφενός να εκσυγχρονίσει το πλαίσιο και αφετέρου να καλύψει τα θεσμικά κενά που ανέδειξε το σκάνδαλο της Folli Follie.
Το νομοσχέδιο για την Εταιρική Διακυβέρνηση, με το οποίο ασχολείται ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, είναι στο τελικό στάδιο προετοιμασίας και εκτός απροόπτου -καθώς καλύπτει πολλά περίπλοκα και απαιτητικά νομοτεχνικά θέματα- αναμένεται να δοθεί για διαβούλευση μέσα στον μήνα.
Συγκεκριμένα, οι μεγάλες τομές του νομοσχεδίου αφορούν:
Τις συνθέσεις και τη λειτουργία των διοικητικών συμβουλίων. Μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που εισάγει το νομοσχέδιο είναι η υιοθέτηση διαδικασίας αξιολόγησης, η οποία θα έχει τη μορφή Fit & Proper για όλα τα μέλη των Δ.Σ. Το Fit & Proper είναι μια σειρά κριτηρίων στα οποία πρέπει να ανταποκρίνεται ένα πρόσωπο για να αναλάβει θέση στο Δ.Σ. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα είδος τεστ στο οποίο πρέπει να ανταποκρίνονται με επιτυχία οι υποψήφιοι για μια θέση, με στόχο να περιορίζονται φαινόμενα διαφθοράς και προώθησης αφερέγγυων προσώπων σε κρίσιμες θέσεις.
Η διαδικασία Fit & Proper ισχύει στη χώρα μας και επιβάλλεται σε όλα τα ανώτατα τραπεζικά στελέχη, ενώ στο εξωτερικό χρησιμοποιείται ευρύτατα σε διάφορους τομείς, από το ποδόσφαιρο ως τη δημόσια υγεία.
Eνα από τα θέματα του νομοσχεδίου που είναι υπό εξέταση αυτή την περίοδο είναι η συμμετοχή στα Δ.Σ. προσώπων που έχουν δικαστικές εκκρεμότητες οι οποίες δεν έχουν τελεσιδικήσει.
Αναζητείται ο κατάλληλος μηχανισμός που δεν θα αμφισβητεί το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά και δεν θα επιτρέπει το φαινόμενο πρόσωπα τα οποία είναι αντιμέτωπα με σοβαρές κατηγορίες και έχουν σύγκρουση συμφερόντων με την εταιρεία να χρονίζουν σε θέσεις ευθύνης εκμεταλλευόμενα την καθυστέρηση στον χρόνο απονομής της Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, αναζητείται κατάλληλος μηχανισμός που θα λειτουργεί συνδυαστικά και θα ενεργοποιεί ρήτρες απομάκρυνσης των επίμαχων προσώπων.
Ενισχύεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με νέες αρμοδιότητες και δυνατότητα άμεσης ανταπόκρισης σε περιπτώσεις στρεβλώσεων και παραβάσεων που κινούνται σε γκρίζες περιοχές της νομοθεσίας. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα αποκτήσει νέο εσωτερικό κανονισμό με σαφείς και προσδιορισμένες διαδικασίες.
Με σειρά διατάξεων επιχειρείται να ενισχυθούν και να θωρακιστούν ως προς την ουσία του έργου τους και την ανεξαρτησία του ρόλου τους οι Επιτροπές Εσωτερικού Ελέγχου. Πρόκειται για τριμελείς επιτροπές οι οποίες απαρτίζονται από ανεξάρτητα μέλη του Δ.Σ. και έχουν ευθύνη να ελέγχουν τις λειτουργίες τόσο εκείνου όσο και της εταιρείας. Τα μέλη τους θα πρέπει να είναι πραγματικά ανεξάρτητα και να μη δεσμεύονται ως προς την αποστολή τους. Γενικότερα, με το νομοσχέδιο το πλαίσιο λειτουργίας των Επιτροπών Εσωτερικού Ελέγχου γίνεται πολύ πιο αυστηρό και απαιτητικό.
Νευραλγικός θα είναι ο ρόλος των ορκωτών ελεγκτών, οι οποίοι αποκτούν μεγαλύτερες και περισσότερες ευθύνες. Ειδικά για τους ορκωτούς ελεγκτές εισάγονται δυναμικές διαδικασίες λογοδοσίας και ποινών και διευρύνονται οι ευθύνες τους. Παράλληλα υιοθετούνται ασφαλιστικές δικλίδες ως προς τον χρόνο συνεργασίας με μια εταιρεία ή τις περιπτώσεις «μετάλλαξης» των ίδιων προσώπων πίσω από διαφορετικά εταιρικά σχήματα κ.λπ.
Τέλος, με το νομοσχέδιο για την Εταιρική Διακυβέρνηση εμπλουτίζεται και εκσυγχρονίζεται η νομοθεσία για τις τιτλοποιήσεις, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ περιλαμβάνονται και διατάξεις για τη χρηματοδότηση της πράσινης οικονομίας.