search icon

Ελλάδα

Τι μας έδειξαν οι φετινές Πανελλήνιες – Τα συμπεράσματα από τις βάσεις

Στροφή των υποψηφίων προς τα δημόσια ΙΕΚ

Ενδιαφέρονται στοιχεία παρέχει η ανάλυση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με βασικότερο όλων να αποτελεί «το έντονο ενδιαφέρον των υποψήφιων για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση».

Ο συγκεκριμένος τομέας, όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, «είναι πάρα πολλά υποσχόμενος, με ευοίωνες προοπτικές για τα παιδιά μας, καθώς πολλές ειδικότητες βρίσκονται στην κορυφή της επαγγελματικής ζήτησης στην Ελλάδα σήμερα, όπως π.χ. οι σχεδιαστές ιστοσελίδων». 

«Στην κυβέρνηση πιστεύουμε πολύ στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, που προσφέρει περισσότερες επιλογές στα παιδιά μας. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι 1 στους 4 που υπέβαλε αίτηση για Δημόσιο ΙΕΚ ήταν σε άλλη περιφέρεια από εκείνη που διαμένει, υπογραμμίζονται έτι περαιτέρω την εναλλακτική διαδρομή που προσφέρουν τα Δημόσια ΙΕΚ» πρόσθεσε η υπουργός. 

Υπογράμμισε δε, ότι «τον προσεχή Σεπτέμβριο θα δοθούν 10.000 πρόσθετες θέσεις για εγγραφή στα Δημόσια ΙΕΚ, επιπλέον των 13.472 που ήδη καταλήφθηκαν από τους επιτυχόντες μέσω παράλληλου μηχανογραφικού».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για τα Δημόσια ΙΕΚ, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων με οριστικοποιημένο παράλληλο μηχανογραφικό ανήλθε σε 20.432, εκ των οποίων 18.812 υποψήφιοι είναι απόφοιτοι λυκείων της χρονιάς 2021-2022 και 1.620 είναι απόφοιτοι παλαιότερων ετών. Σε σχέση με το 2021, το ποσοστό εισαγωγής στα Δημόσια ΙΕΚ αυξήθηκε στο 65,9%.

Τα στοιχεία των βάσεων σε αριθμούς

Η γενική εικόνα

Οι βάσεις ήταν πτωτικές στα περισσότερα πεδία. Ειδικότερα, πτώση των βάσεων εισαγωγής καταγράφηκε στις νομικές και τις πολυτεχνικές σχολές, ενώ άνοδο σημείωσαν οι οικονομικές.

Η εκτίμηση των αναλυτών είναι πως η μεγάλη πτώση στις σχολές του 1ου πεδίου (νομικές, παιδαγωγικά κλπ) οφείλεται στον μειωμένο αριθμό των υποψηφίων. Αντίθετα, οι οικονομικές σχολές φαίνεται να προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των υποψηφίων και γι’ αυτό σημειώθηκε άνοδος.

Σε ό,τι αφορά τις κενές θέσεις, ο σχετικά υψηλός τους αριθμός αποδίδεται στην απόφαση των κεντρικών πανεπιστημίων να επιλέξουν τον υψηλότερο δυνατό συντελεστή με τον οποίο διαμόρφωσαν τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής με στόχο να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων.

Διαβάστε επίσης:

Μαρούσι: Mπαράζ επενδύσεων άνω των €300 εκατ. σε νέα, «πράσινα» γραφεία (pics) 

ΑΑΔΕ: Έλεγχοι στα συμβόλαια ακινήτων για τον ΕΝΦΙΑ (pics) 

Πάνος Δάβαρης: Βγαίνει στο σφυρί η βίλα του στη Μύκονο (pics) 

Exit mobile version