search icon

Ελλάδα

Τι «μαρτυρά» για την Αθήνα των ρωμαϊκών χρόνων το άγαλμα του Ερμή (χάρτης)

Πώς συνδέεται με την περίφημη οικία Πρόκλου

protothema

Τη διαχρονική πεποίθηση πως η Αθήνα, και ιδιαιτέρως η περιοχή γύρω από την Ακρόπολη, αποτελεί ένα τεράστιο, αχαρτογράφητο εν μέρει μουσείο, που κρύβει πολλά τεκμήρια για το πλούσιο παρελθόν της, ενισχύει η πρόσφατη ανακάλυψη του εντυπωσιακού ακέφαλου μαρμάρινου αγάλματος του Ερμή που αναδύθηκε από την αττική γη, σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση, στη συμβολή των οδών Ερεχθείου και Καλλισπέρη, πολύ κοντά στο Ηρώδειο, κατά τη διάρκεια εργασιών για την τοποθέτηση δικτύου φυσικού αερίου. Τι σηματοδοτεί όμως αυτή η ανακάλυψη, ποια είναι η αρχαιολογική της αξία και τι μαρτυρά την ανοικοδόμηση αλλά και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής κατά τους αυτοκρατορικούς χρόνους, δηλαδή από τον 1ο μέχρι τον 5ο αιώνα μ.Χ;

Το στοιχείο εκείνο που καθιστά ιδιαίτερα σημαντική την εν λόγω ανακάλυψη, η οποία πιθανότατα δεν θα είναι η τελευταία στην περιοχή αφού οι εκσκαφές συνεχίζονται και νέα ευρήματα έρχονται στο φως, είναι η σύνδεσή του με την περίφημη οικία του νεοπλατωνικού φιλοσόφου Πρόκλου, που βρίσκεται κάτω από τη σημερινή οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές ο γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη φιλόσοφος, μετακόμισε στην Αθήνα και σπούδασε στην Ακαδημία Πλάτωνος της οποία ηγήθηκε επί δεκαετίες. Κατοικούσε δε, μέχρι τον θάνατό του, το 485, στη νότια πλαγιά της Ακρόπολης, στη σημερινή περιοχή Μακρυγιάννη, σε ένα μεγάλου οικοδόμημα της ύστερης αρχαιότητας, μια εντυπωσιακή έπαυλη του 5ου αιώνα μ.Χ όπου στεγαζόταν και η περίφημη φιλοσοφική σχολή του, μια από τις πολλές που υπήρχαν, εκείνη την εποχή, στην ευρύτερη περιοχή.

protothema

Η οικεία Πρόκλου ανακαλύφθηκε αρχικά το 1955, από την ομάδα των αρχαιολόγων Ιάσονα Μηλιάδη και Γεωργίου Δοντά, κατά τη διάρκεια των εκσκαφών για την ολοκλήρωση της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου ενώ ανασκαφές έγιναν και το 2003 κατά τα έργα πεζοδρόμησης. Να σημειώσουμε πως η αρχική οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου στη Μακρυγιάννη κατασκευάστηκε το 1857 και έφτανε από τον Ναό του Ολυμπίου Διός μέχρι την οδό Αποστόλου Παύλου. Το 1955, η περιοχή του δρόμου μεταξύ του Θεάτρου του Διονύσου και του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού ανακατευθύνθηκε και μετακινήθηκε πιο νότια.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version