search icon

Ελλάδα

Τι επιχειρεί η κυβέρνηση με την τροπολογία για τις εκλογές

Αφού ψήφισε την τροπολογία που προβλέπει αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να κοπάσει τη σεναριολογία για τριπλές κάλπες

Να κοπάσει τη σεναριολογία περί εθνικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση, με αφορμή τη συζήτηση που προκάλεσε η αλλαγή της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών – οι οποίες εν τέλει θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019 και όχι τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς, όπως αρχικά επιχείρησε το υπουργείο Εσωτερικών.

Το μπάχαλο που επικράτησε γενικώς στην κυβέρνηση για το όλο θέμα ανάγκασε τόσο τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ να καταφύγουν στη ρητορική περί εξάντλησης της τετραετίας. «Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας και άρα ήταν πολύ πιθανό να είχαμε διπλές εκλογές τον Οκτώβριο. Πολλοί αυτοδιοικητικοί μας λένε ότι πρόκειται για αιφνιδιασμό. Θεωρώ ότι πράγματι η μετάβαση πρέπει να γίνει στο νέο καθεστώς με τον ομαλό τρόπο κατά συνέπεια θα γίνει αποδεκτή η τροπολογία των βουλευτών και θα πάμε όπως το γνωρίζαμε σε αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο» είπε ενδεικτικά ο κ. Σκουρλέτης.

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και ο κ. Μητσοτάκης θα τις χάσει» υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ σε απάντησή του προς της ΝΔ.

Ωστόσο οι διαψεύσεις αυτές των σεναρίων, που τοποθετούν τις εθνικές κάλπες νωρίτερα, είναι μάλλον αδύναμες, αφού η σπουδή με την οποία έγινε η αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές φανερώνει μία γενικότερη στροφή στον στρατηγικό σχεδιασμό του Μαξίμου. Το οποίο παρεμπιπτόντως, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, φάνηκε να μην αποκλείει σχετικά με το ενδεχόμενο ακόμη και τετραπλών εκλογών τον Μάιο – ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και εθνικές!

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση βρέθηκε εκτεθειμένη να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Αρχικά ήταν το σχέδιο να αλλάξει πλήρως ο νόμος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Να γίνουν δηλαδή αντί τον Μάιο του 19, με την κανονική συμπλήρωση της πενταετούς θητείας, τον Οκτώβριο, με «δώρο» στους νυν αυτοδιοικητικούς άρχοντες μία εξάμηνη παράταση, αλλά με επιστροφή σε τετραετίες.

Στη συνέχεια ήλθε με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα η τροπολογία 16 βουλευτών για τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου την προηγουμένη των ευρωεκλογών και του δεύτερου μαζί με τις ευρωεκλογές. Οι 16 όμως επανήλθαν διορθώνοντας τις… Κυριακές: ο πρώτος γύρος με τις ευρωεκλογές και ο δεύτερος μία εβδομάδα μετά! Μπάχαλο. Η τελευταία τροπολογία πάντως ψηφίστηκε με τον κ. Σκουρλέτη να την κάνει αποδεκτή, αναγκαζόμενος να αλλάξει όλη την επιχειρηματολογία με την οποία υποστήριζε αρχικά την ανάγκη για αυτοδιοικητικές τον Οκτώβριο.

Επισήμως η κυβέρνηση έκανε την αλλαγή γιατί φοβήθηκε ότι η παράταση της πενταετούς θητείας με ορισμό εκλογών τον Οκτώβριο ήταν αντισυνταγματική και θα έπεφτε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ή πρόκειται λοιπόν για προχειρότητα, καθώς οι κυβερνητικοί δεν εκτίμησαν σωστά εξ αρχής τα νομικά δεδομένα, ή για αλλαγή πολιτικού σχεδιασμού. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για το δεύτερο σενάριο, χωρίς να αποκλείεται και ένας φόβος για το πρώτο ενδεχόμενο.

Το γεγονός ότι η συμφωνία για το Σκοπιανό θα έλθει στην ελληνική Βουλή πιθανότατα τον Ιανουάριο του 2019, αναγκάζει την κυβέρνηση να δει τις κάλπες το αργότερο αμέσως μετά την δύσκολη ψηφοφορία εκείνης της στιγμής, καθώς θα κλονιστεί η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και θα χαθεί η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και επειδή προσδοκά να λεηλατήσει, μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών την κεντροαριστερά, θέλει να κάνει ταυτόχρονα αυτές τις εκλογές με την εθνική αναμέτρηση. Ακόμα κι αν είναι να στηθούν όλες οι κάλπες μαζί, δηλαδή και οι ευρωεκλογές.

Πηγή: protothema.gr

Exit mobile version