search icon

Ελλάδα

Τι αλλάζει στην κτηματαγορά το πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις έρχονται σε μία συγκυρία όπου οι αξίες των ακινήτων παραμένουν σε ανοδική τροχιά, εν μέσω ενεργειακού, ακρίβειας και πληθωριστικών πιέσεων

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI)

Mε τις τιμές πώλησης των κατοικιών να «τρέχουν» μέσα στο 2022 με ρυθμούς της τάξεως του 10% το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί τώρα να δώσει λύση στο μείζον ζήτημα της στέγασης ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές που αντιμετωπίζουν κατά κοινή ομολογία και το μεγαλύτερο πρόβλημα τόσο στην ενοικίαση όσο και την αγορά νέων κατοικιών.

Το πρόγραμμα για το «Σπίτι μου» και η στρατηγική κοινωνικής στέγασης που ανακοινώθηκε χθες, σε συνέχεια των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ σχολιάστηκε από την αγορά ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, πολύ περισσότερο με το σκεπτικό ότι σε αυτή τη φάση, οποιοδήποτε μέτρο λαμβάνεται προς την κατεύθυνση της κάλυψης στεγαστικών αναγκών, οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας είναι ευπρόσδεκτο, έστω κι αν στην εφαρμογή του χρήζει περαιτέρω εξειδικεύσεων για παράδειγμα σε σχέση με την παρουσία εποπτικής αρχής ώστε να αποφεύγονται καταστρατηγήσεις, σε σχέση με τη διαχείριση των κατοικιών που, όπως ανακοινώθηκε, θα παραχωρηθούν από τους ιδιοκτήτες στο κράτος κ.ο.κ..

Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι με βάση τα στοιχεία σε επίπεδο Ε.Ε. η ηλικία στεγαστικής… ανεξαρτητοποίησης στην Ελλάδα είναι στα 31 χρόνια, η 5η χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε., την ίδια στιγμή που ποσοστό 37% του εισοδήματος των Ελλήνων πηγαίνει για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι στο 20%.

Το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, έστω κι αν παραμένει υψηλότερο έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου του 70%, τείνει να φθίνει και διαμορφώνεται τώρα στο 74%, ενώ μείζον ζήτημα υφίσταται και σε σχέση με το παλιό κτιριακό απόθεμα αφού υπολογίζεται ότι πάνω από 9 στα 10 σπίτια στην Ελλάδα είναι άνω των 15 ετών και 85% άνω των 20 ετών (5,8 εκατομμύρια κατοικίες).

Οι αριθμοί είναι χαρακτηριστικοί και σε σχέση με τα σπίτια που «λείπουν» από την αγορά και υπολογίζονται συνολικά, όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή παρουσίαση, με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε 770.000 κλειστές κατοικίες, εκ των οποίων οι 200.000 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (σ.σ. κι εδώ τα στελέχη της αγοράς στέκονται και στο γεγονός ότι λόγω της προηγούμενης δημοσιονομικής κρίσης, χιλιάδες σπίτια από δάνεια που «κοκκίνισαν» έχουν περάσει στα χέρια τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης παραμένοντας μέχρι σήμερα εκτός αγοράς).

Τώρα, το κυβερνητικό πλάνο απαντάει σε έξι βασικούς στόχους πολιτικής όπως η μείωση του υψηλού κόστους στέγασης, η αύξηση ιδιοκατοίκησης νέων, η στήριξη στα νέα ζευγάρια, ο εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση παλαιών κτιρίων (βελτίωση ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος), η άμβλυνση στρεβλώσεων στεγαστικής αγοράς- κίνητρα για φθηνές μακροχρόνιες μισθώσεις αλλά και η αντιμετώπιση δημογραφικού ζητήματος όπου στην Ελλάδα καταγράφεται ως γνωστόν χαμηλός δείκτης γεννήσεων κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου (Eλλάδα: 1,39/ Ε.Ε. 1,5).

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις έρχονται σε μία συγκυρία όπου οι αξίες των ακινήτων παραμένουν σε ανοδική τροχιά, εν μέσω ενεργειακού, ακρίβειας και πληθωριστικών πιέσεων: Μόλις χθες η Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε τους δείκτες των οικιστικών ακινήτων για το β’ τρίμηνο του 2022, οι οποίοι μάλιστα έχουν «τσιμπήσει» ελαφρώς σε σχέση ακόμη και με το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, συγκρινόμενο με το 2021.

Ετσι, με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα, εκτιμάται ότι το β΄ τρίμηνο του 2022 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 9,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, ενώ το α΄ τρίμηνο του 2022 η αντίστοιχη αύξηση διαμορφώθηκε στο 9,3%. Για το σύνολο του 2021 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,5%, χαμηλότερο σε σύγκριση με τη φετινή χρονιά. Φέτος, ειδικά τα νέα διαμερίσματα (κάτω των 5 ετών) παρουσιάζουν διψήφιο ρυθμό αύξησης στο +10,5% και τα παλιά στο +8,7% και ακόμη υψηλότερες είναι οι τιμές στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας.

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το β΄ τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 ήταν 10,9% στην Αθήνα και 10,4% στη Θεσσαλονίκη.

Οι 6+1 άξονες πολιτικής που ανακοίνωσε χθες το κυβερνητικό επιτελείο περιλαμβάνουν:

1. Χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους. Στόχος να εξασφαλιστεί επιτόκιο που θα ανέρχεται σε 1% για την αγορά πρώτης κατοικίας σε περιοχές με πιο παλαιά κτίρια, από πολίτες από 25 έως 39 ετών, με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Ως παράδειγμα αναφέρεται ότι ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαία δόση 275 ευρώ, έναντι των 415 ευρώ που θα πλήρωνε μέσω ενός κανονικού στεγαστικού δανείου.

2. Κοινωνική αντιπαροχή – Μαζική ανακαίνιση κενών ιδιωτικών κατοικιών προς διάθεση σε νέους και νέα ζευγάρια με μακροχρόνιες ενοικιάσεις. Θα δοθούν ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 200 εκατ. ευρώ για την μαζική ανακαίνιση 4.000 ακινήτων που έχουν μείνει κενά για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα παραχωρηθούν από ιδιοκτήτες για 5+ έτη. Ωφελούμενοι είναι 10.000 νέοι και ζευγάρια 25-39 ετών που θα κατοικήσουν σε ανακαινισμένα σπίτια.

3. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου για παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο. Το μέτρο της κοινωνικής αντιπαροχής αφορά στα δημόσια οικόπεδα και κτίρια όπου κρατικά, αδρανή περιουσιακά στοιχεία θα προσφέρονται σε ιδιώτες κατασκευαστές ώστε εκείνοι, με δικά τους έξοδα, να κτίζουν σύγχρονες κατοικίες.

4. Επιδότηση ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης

5. Επιδότηση ανακαίνισης κενών κατοικιών

6. Δημιουργία νέων και πιο σύγχρονων φοιτητικών κατοικιών κι επιπλέον
Αύξηση του φοιτητικού επιδόματος.

Διαβάστε ακόμη

Η Λίτσα η… Ζωίτσα, ο Παπαλέκας και ο Καρποδίνης, ο Τούρκος επενδυτής και η Fraport

Σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα στήριξης της κύριας κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών

«Σπίτι μου»: Πως θα πάρετε «φθηνό» στεγαστικό έως 150.000 – Τι πρέπει να προσέξετε

 

Exit mobile version