search icon

Ελλάδα

Τι άλλαξε στην ελληνική κοινωνία το 2024 – Τα ευρήματα που ξεχώρισε η έρευνα της Κάπα Research (γραφήματα)

Έτος μετάβασης σε μια νέα αχαρτογράφητη εποχή χαρακτήρισαν οι αναλυτές της Κάπα Research το 2024 - Τα ευρήματα για την ανεργία, το brain gain, τον τουρισμό αλλά και η εικόνα της οικονομίας ανάλογα των κομματικών προτιμήσεων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISS

Τα δέκα σημαντικότερα ευρήματα από τις έρευνες που υλοποίησε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς επέλεξε η Κάπα Research διαπιστώνοντας αλλαγές στις στάσεις της ελληνικής κοινωνίας.

Συγκεκριμένα οι αναλυτές της εταιρείας χαρακτήρισαν το 2024 ως «ένα έτος μετάβασης σε μια νέα αχαρτογράφητη εποχή» και κατέγραψαν τις σημαντικές μεταβολές στην ελληνική κοινωνία.

Τα δέκα ευρήματα για την Ελλάδα:

1. Η ανεργία δεν θεωρείται πια βασικό πρόβλημα της χώρας

Αντίθετα με τις προηγούμενες χρονιές, πλέον οι Έλληνες πολίτες ιεραρχούν ως σημαντικότερα προβλήματα την ακρίβεια, την υγεία και την εγκληματικότητα.

2. Brain gain: εργατικό δυναμικό υψηλής μόρφωσης επιστρέφει

Σύμφωνα με την έρευνα της Κάπα Research, η βελτίωση της οικονομίας, της αγοράς εργασίας και η πολιτική σταθερότητα ευνοούν τον επαναπατρισμό Ελλήνων του brain drain, οι οποίοι φέρουν μαζί τους νέα προσόντα και δεξιότητες.

3. Υποχωρεί ο σκληρός αντιγερμανισμός της κρίσης

Παράλληλα, διαπιστώθηκε υποχώρηση του αντιγερμανικού κλίματος, που ήταν έντονο την περίοδο της κρίσης
Η χρονική απόφαση από την κρίση και η αποχώρηση των πρωταγωνιστών της από το προσκήνιο αμβλύνουν τις διαφορές. Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει εσχάτως η Γερμανία δημιουργούν κατανόηση.

4. Υποχωρεί η γοητεία του Τουρισμού, στροφή στην παραγωγή.
Λιγότερο δελεαστική είναι και η γοητεία του Τουρισμού, καθώς το 2024 εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια κορεσμού στην αντίληψη της συνεισφοράς του στην ελληνική οικονομία. Αντίθετα, η κοινή γνώμη τονίζει την αναπτυξιακή αξία της αγροτικής και της βιομηχανικής παραγωγής.

5. Η εικόνα της οικονομίας περνά από κομματικά φίλτρα.

«Πες μου τι κόμμα είσαι, να σου πω τι πιστεύεις για την οικονομία». Έρευνα καταγράφει ότι οι αντιλήψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας επηρεάζονται από τις κομματικές προτιμήσεις.

Διαβάστε τη συνέχεια στο protothema.gr

 

Exit mobile version