της Μαριάννας Τζάννε
Τον πάγο με την Ένωση Περιφερειών επιχείρησε να σπάσει χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, σε μια συνάντηση με τους 11 από τους 13 περιφερειάρχες της χώρας και κύριο μενού την διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών που συνεχίζει να κινείται μετ’ εμποδίων. Από την ατζέντα πάντως δεν απουσίασαν και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως οι βιολογικοί καθαρισμοί, η διαχείριση απορριμμάτων αλλά και η τιμολόγηση νερού, για την οποία μάλιστα ο υπουργός επισήμανε ότι υπήρξε αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την ΕΝ.ΠΕ, μετά την προ μηνών ψυχρολουσία που δέχτηκε το ΥΠΕΝ από την ανακοίνωσή της που ζητούσε αναστολή της κύρωσης των δασικών χαρτών λόγω του πλήθους προβλημάτων που ανέδειξε η ανάρτηση σε αναδασωτέες εκτάσεις, εκχερσωμένα, σε εκτάσεις με καταπατήσεις και δασωμένους αγρούς.
Φάμελλος: Σπάσαμε ταμπού 40 χρόνων
“Η αναστολή της κύρωσης θα ήταν άλλο ένα μερεμέτι, άλλο ένα ρουσφέτι και ένα χτύπημα στην πλάτη του πολίτη που θα μας γύριζε πίσω” δήλωσε ο κ. Φάμελλος και υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης να τολμήσει να ανοίξει ένα θέμα-ταμπού για πάνω από 40 χρόνια. Μίλησε για τις υπουργικές αποφάσεις και την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για να αντιμετωπιστούν διαχρονικές παραλείψεις της διοίκησης και ζήτησε από όλους να επιταχύνουν τους ρυθμούς, προτάσσοντας την ανάγκη να υπάρξει μια στενή συνεργασία, επισημαίνοντας ότι χωρίς δασολόγιο είναι αδύνατο να προχωρήσει και το κτηματολόγιο. Όπως είπε, η ανάρτηση των δασικών χαρτών αποκάλυψε την έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των συστημάτων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ζήτησε να υπάρξει ένα ενιαίο σύστημα αναφορών με κοινή βάση τα χαρτογραφικά υπόβαθρα της ΕΚΧΑ. Μίλησε επίσης για την ανάγκη θωράκισης των δασικών υπηρεσιών με προσωπικό που θα προσληφθεί με οκτάμηνες συμβάσεις για να υποστηρίξουν τον αυξημένο όγκο δουλειάς στα δασαρχεία και ζήτησε από τις Περιφέρειες και τους πολίτες να κάνουν αντιρρήσεις για διαφωνίες που δεν είναι οφθαλμοφανείς όπως είναι για παράδειγμα οι εκχερσώσεις, προκειμένου να αποφορτιστούν από περισσότερο όγκο δουλειάς οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων.
ΣΔΙΤ και βιολογικοί
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, εκτός από τους δασικούς χάρτες έθιξε το θέμα των βιολογικών καθαρισμών και την ανάγκη νέων εργαλείων χρηματοδότησης όπως είναι τα ΣΔΙΤ, πρότεινε την δημιουργία μιας περιφερειακής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης που θα είναι αποτελεσματική και θα κάνει καλύτερη διαχείριση των προβλημάτων και επισήμανε το θέμα της διάθεσης της λυματολάσπης και της τιμολόγησης του νερού. Ο κ.Τατούλης αναφέρθηκε επίσης και στα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τα καστανοδάση στην Πελοπόννησο αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, τα οποία εντάσσονται στα δασικά πολύγωνα.
Τον λόγο πήρε επίσης ο κ. Απόστολος Κατσιφάρας Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος μίλησε για τις παθογένειες της διοίκησης που αναδεικνύουν οι δασικές χάρτες και ζήτησε επιτάχυνση έργου στην διαχείριση των αποβλήτων. Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης αναφέρθηκε εκτενώς στα θέματα των αναδασώσεων και στις αεροφωτογραφίες ενώ ο Περιφερειάρχης Ιόνιων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος υποστήριξε ότι οι πολίτες δεν μπορούν να αποδείξουν το τεκμήριο της ιδιοκτησίας και έφερε ως παράδειγμα τις καταστροφές σε πολλά νησιά λόγω σεισμών τις προηγούμενες δεκαετίες που ξερίζωσαν τον κόσμο, ο οποίος αναζήτησε καλύτερες συνθήκες ζωής. Όταν όμως επέστρεψαν, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, διαπίστωσαν ότι οι καλλιέργειες είχαν μετατραπεϊ σε δάσος. Για τα θέματα που έθιξαν οι περιφερειάρχες ο κ Φάμελλος απάντησε:
Για τους βιολογικούς καθαρισμούς
Για τους οικισμούς Γ’ κατηγορίας με πληθυσμό από 2.000 έως 15.000 κατοίκους, το υπουργείο έχει να επιλύσει προβλήματα σε 210 οικισμούς από τους 450 συνολικά. «Μέσα σε τρία χρόνια πρέπει να γίνουν πάνω από 200 έργα για να γλιτώσουμε τα πρόστιμα», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, ο οποίος τόνισε ότι η κατανομή πόρων που έγινε δεν αντιστοιχεί στις υποδομές που έχει ανάγκη η χώρα.
Για την τιμολόγηση νερού
«Δεν είχαμε θεσμική καθυστέρηση στα θέματα τιμολόγησης νερού αλλά σοβαρά θέματα έγκρισης λόγω διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς» σημείωσε ο υπουργός και τόνισε ότι υπάρχει κοινή υπουργική απόφαση που επιλύει τα προβλήματα με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ). Όπως ανέφερε, με τη νέα ΚΥΑ δίνεται η δυνατότητα για καλύτερη οργάνωση των ΔΕΥΑ, γιατί μπαίνουν στόχοι βιωσιμότητας και όχι αύξηση τιμής. «Δεν δίνει βάρη στον αγροτικό τομέα αλλά δεν θα μπορούσε να μην αντιμετωπίσει με διαφορετικό τρόπο τις αγροτικές καλλιέργειες με αυξημένο περιβαλλοντικό φορτίο» υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος.
Για τις περιοχές Natura
O υπουργός προανήγγειλε τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο για τις προστατευόμενες περιοχές. «Για 10 χρόνια κάνουμε start up τις Natura χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε τις θαλάσσιες περιοχές». Αυτό όπως είπε θα αλλάξει.
Για τον Ασωπό
Διαπίστωσε σοβαρές καθυστερήσεις στην εξυγίανση της περιοχής και αποσπασματική αντιμετώπιση. Όπως ανέφερε, είναι αναγκαίο να διαμορφωθούν νέες δομές, να υπάρξει μια ενιαία βάση δεδομένων στο θέμα των ελέγχων μεταξύ των Περιφερειών Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και τόνισε ότι χωρίς αλλαγή στάσης από την πλευρά του παραγωγού και του πολίτη, λύση δεν θα υπάρξει στο πρόβλημα όσοι πόροι και να επενδυθούν.
Για τις πολεοδομίες
Ο κ. Φάμελλος απαντώντας στον πρώην Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση για μεταφορά των πολεοδομιών από τους δήμους, στις Περιφέρειες.