Του Χρήστου Μπόκα
Με το τοπίο για το τι μέλει γενέσθαι στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο να παραμένει εξίσου θολό – αν δεν συσκοτίστηκε ακόμα περισσότερο – και την προοπτική συγκρότησης ΕΣΡ να φαντάζει μακρινό σενάριο ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος νομοθετικών διορθώσεων του νόμου Παππά στη Βουλή.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε:
-Η αναστολή του άρθρου 2Α του σχετικού νόμου, το οποίο προέβλεπε ότι ο αριθμός των αδειών είναι τέσσερις και πως ο διαγωνισμός διενεργείται από την γγ Ενημέρωσης
-Πως εκτός από την απόφαση του αρμόδιου υπουργού θα απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ για τον αριθμό των δημοπρατούμενων αδειών και για την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας.
Η ΝΔ επέμεινε στην αρχική της θέση για πλήρη κατάργηση του νόμου για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο καταψηφίζοντας το σύνολο των νέων νομοθετικών αλλαγών. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη επέλεξε να πει «ναι» σε όλες τις τροπολογίες που παρουσίασε ο κ. Παππάς ενώ το Ποτάμι δέχθηκε μόνο τις ρυθμίσεις που επιστρέφουν ορισμένες αρμοδιότητες στο ΕΣΡ.
Ωστόσο, και η συγκεκριμένη διαδικασία διενεργήθηκε στα τυφλά καθώς η σχετική απόφαση του ΣτΕ δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί και κανείς δεν ξέρει την έκταση της αντισυνταγματικότητας που εντόπισαν οι ανώτατοι δικαστές με αποτέλεσμα ακόμα και οι τροπολογίες που εμφανίζονται σήμερα ως θεραπεία να απαιτηθεί το επόμενο διάστημα να αποσυρθούν.
Επιπροσθέτως, εξίσου θολές παραμένουν και οι πραγματικές επιδιώξεις της πλειοψηφίας καθώς από την μια πραγματοποιεί έστω και μικρές οπισθοχωρήσεις εκχωρώντας ορισμένες αρμοδιότητες στο ΕΣΡ από την άλλη όμως εμμένει στις απόψεις για περιορισμένο αριθμό τηλεοπτικών αδειών. Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε ξεκάθαρα ότι οι άδεις πρέπει να είναι τέσσερις ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υπογράμμισε ότι ο ίδιος πιστεύει ότι οι άδεις πρέπει να είναι τρεις!
Το απόλυτο… μπάχαλο
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση μετά από 14 μήνες που ξεκίνησε την προσπάθεια αναδιάταξης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου δεν φαίνεται να έχει καταφέρει κάτι ουσιαστικό. Απεναντίας τα πάντα βρίσκονται στον αέρα. Συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός από τον οποίο προέκυψαν οι τέσσερις υπερθεματιστές ακυρώθηκε, ο νόμος που αντικατέστησε τον προηγούμενο κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, το ΕΣΡ παραμένει ακέφαλο και τα κανάλια που εξακολουθούν να εκπέμπουν δεν έχουν καν προσωρινές άδειες!
Μάχη για την πρωτοβουλία κινήσεων
Η συγκεκριμένη πορεία μετέτρεψε ακόμα ένα προνομιακό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ σε «παγίδα πολιτικού θανάτου». Πλέον, την πρωτοβουλία των κινήσεων φαίνεται πως την έχει η αξιωματική αντιπολίτευση η οποία στοιχισμένη πίσω από την απόφαση του ΣτΕ που επιβεβαιώνει και τις δικές τις αρχικές ενστάσεις για την συνταγματικότητα του νόμου δεν εμφανίζεται πρόθυμη να συναινέσει σε τίποτα αν δεν υπάρξει πρώτα η πλήρης παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, η ΝΔ ζητά την πλήρη απόσυρση του νόμου Παππά, νέο ρυθμιστικό πλαίσιο στην βάση της πρότασης που έχει καταθέσει και συγκρότηση ΕΣΡ με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους.
Απομακρύνεται η προοπτική συγκρότησης ΕΣΡ
Να σημειωθεί ότι με βάση τους συσχετισμούς δυνάμεων στην Διάσκεψη της Βουλής και με δεδομένη την πάγια θέση του ΚΚΕ να δηλώνει παρών για όλες τις συνθέσεις των Ανεξάρτητων Αρχών θεωρείται αναγκαία η ομοφωνία των υπολοίπων κομμάτων για την υπέρβαση του συνταγματικού ορίου των 4/5 που απαιτεί η συγκρότηση του ΕΣΡ.
Άρα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ δεν μπορεί να στελεχωθεί το συγκεκριμένο όργανο και η προγραμματισμένη Διάσκεψη για την ερχόμενη Δευτέρα θα οδηγηθεί σε νέο αδιέξοδο.
Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται πως χάνει και ορισμένους συμμάχους που απέκτησε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία Διάσκεψη ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι υπερψήφισαν την πρόταση του Προέδρου της Βουλής για να τοποθετηθεί πρόεδρος του ΕΣΡ ο κ. Ροδόλφος Μορώνης και αντιπρόεδρος ο κ. Νίκος Κιάος.
Όμως, η εμμονή του κ. Παππά στον αριθμό 4 προβλημάτισε τα επιτελεία της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Είναι ενδεικτικό ότι το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε ότι θα δώσει θετική ψήφο μόνο εάν τοποθετηθεί για πρόεδρος ο κ. Μιχάλης Σταθόπουλος, υπουργός Δικαιοσύνης επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη ή αν ο κ. Βούτσης εμφανίσει πρόταση που την αποδεχθεί και η ΝΔ. Επίσης ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε ότι το «ναι» που έδωσε κατά την προηγούμενη Διάσκεψη έχει «αποσυρθεί από το τραπέζι».
Τι θα γίνει με το νόμο – γέφυρα
Πλέον, με το ενδεχόμενο ενός νέου αδιεξόδου για την συγκρότηση του ΕΣΡ να εμφανίζεται ως το πιο πιθανό η κυβέρνηση καλείται να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις της προκειμένου να τακτοποιήσει την μεταβατική περίοδο έως ότου εκδοθεί η καθαρογραμμένη απόφαση του ΣτΕ και υπάρξει νέος συνταγματικός νόμος.
Συνεργάτες του κ. Παππά αναφέρουν ότι ο νόμος γέφυρα για την παροχή προσωρινών βεβαιώσεων τηλεοπτικής εκπομπής είναι έτοιμος και η κατάθεσή του στην Βουλή θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της Διάσκεψης των Προέδρων της ερχόμενης Δευτέρας. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος γέφυρα προβλέπει ότι οι προσωρινές άδεις εκχωρούνται από τον υπουργό – λόγω αδυναμίας συγκρότησης ΕΣΡ- πως μπορούν να διεκδικήσουν προσωρινή εκπομπή όσοι το επιθυμούν αρκεί να καταβάλουν περί τα 6,5 εκατ. ευρώ κατ έτος και να πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου Παππά (σ.σ. 400 εργαζόμενους, συγκεκριμένο πρόγραμμα, μετοχικό κεφάλαιο, εγκαταστάσεις κλπ).